Naar inhoud springen

Oste

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Oste
Spuisluis in de Oste bij Balje
Spuisluis in de Oste bij Balje
Lengte 156 km
Hoogte (bron) 61 m
Hoogte (monding) 0 m
Verhang 0,39 m/km
Stroomgebied 1.715 km²
Bron bij Otter
Monding Elbe
Plaatsen Zeven; Bremervörde; Osten; Himmelpforten; Neuhaus
Stroomt door Nedersaksen
Bevaarbaar beneden Osten voor de kleinste vrachtschepen; vanaf de stormvloedkering voor iets grotere schepen
Kaart stroomgebied Oste
Kaart stroomgebied Oste
Stormvloedkering (spuisluis) bij Balje
Stormvloedkering (spuisluis) bij Balje
Portaal  Portaalicoon   Geografie

De Oste (Duitse uitspraak: [oːstə]) is een Duitse rivier in het noorden van Nedersaksen met een lengte van 153 km. Het is een zijrivier van de Elbe.

De bron van de Oste ligt nabij de heuvel Otterberg, in de gemeente Otter, in het noorden van de Lüneburger Heide.

De rivier stroomt door de districten Harburg, Rotenburg, Stade en Cuxhaven en mondt uit in de Elbe in de buurt van Otterndorf. Het waterareaal is 1.715 km² en het verval tussen de bron en de monding is 61 m.

Zijrivieren van betekenis heeft de Oste niet. De langste zijbeken zijn:

Vanaf Bremervörde, dat een oude haven aan de rivier heeft, is de Oste in principe bevaarbaar. Kapiteins van binnenvaartschepen wordt echter om verschillende redenen afgeraden, het traject tussen Bremervörde en Osten te bevaren. Tussen Osten en Neuhaus wordt de Oste beschouwd als bevaarbaar voor uitsluitend zeer kleine vrachtschepen.

In de middeleeuwen ontstond de stad Bremervörde aan een voorde in de Oste.

Van 1864 tot 1997 lag aan de Oste een niet onbelangrijke binnenhaven, en wel bij Schwarzenhütten, gemeente Hemmoor. Ze diende voor de logistiek van een grote fabriek van portlandcement.

De Oste werd in de 19e en de eerste decennia van de 20e eeuw druk bevaren door kleine zeilschepen voor vrachtvervoer, zogenaamde ewers.

Vanaf de 12e eeuw tot aan de Stormvloed van 1962 is de Oste bij bijna iedere stormvloed wel buiten haar oevers getreden, of het gebied van haar benedenloop stroomde over door dijkdoorbraken. Deze overstromingen kostten vaak vele mensen en boerderijdieren het leven, en richtten grote schade aan. Dichtbij de monding, ten noorden van Neuhaus (Oste) en ten westen van Balje, in de Samtgemeinde Nordkehdingen, is daarom in 1968 het Ostesperrwerk gebouwd, een waterwerk, dat zowel een spuisluis als een stormvloedkering is.

De Oste is bekend, omdat er enige historische oeververbindingen bestaan. Langs de rivier loopt dan ook een deel van een toeristische route, die Deutsche Fährstraße (Duitse Pontveerroute) genoemd wordt. Vermeldenswaard zijn o.a.:

Bezienswaardigheden

[bewerken | brontekst bewerken]

Nabij de stormvloedkering van Balje, op een door de bouw daarvan ontstaan schiereiland aan de Oste, is in 2013 een museumcomplex in het leven geroepen. Het draagt de naam Natureum Niederelbe. Het is ten dele een openluchtmuseum met een park, waar ook de vogelwereld van het gebied van de benedenloop van de Elbe kan worden geobserveerd. In de museumgebouwen zijn o.a. skeletten van hier aangespoelde walvissen te zien.

Vrijwel de gehele bedding van de Oste bovenstrooms van Bremervörde, en haar oevers, vormen een natuurreservaat, zie onderstaande Duitstalige link.

[bewerken | brontekst bewerken]