Naar inhoud springen

Filosoof

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is dehuidige versievan de paginaFilosoofvoor het laatst bewerkt doorPAvdK(overleg|bijdragen)op 6 sep 2024 10:18. DezeURLis een permanente link naar deze versie van deze pagina.
(wijz)← Oudere versie| Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
ZieFilosoof (doorverwijspagina)voor andere betekenissen van Filosoof.
De filosoof(1632) doorRembrandt van Rijn

Met eenfilosoof(Grieks:φιλόσοφος) ofwijsgeerwordt een beoefenaar van defilosofiebedoeld, al dan niet met een academische titel. Het woord filosoof stamt af van hetOudgrieks'philosophos' (φιλόσοφος), een samenstelling van de woorden 'philos' (φίλος = vriend) en 'sophia' (σοφία = wijsheid) en betekent letterlijk 'vriend van de wijsheid'.

De eerste filosofen

[bewerken|brontekst bewerken]

Sinds dezevende eeuw v.Chr.traden er voor het eerst "filosofen" op in de betekenis die men er tegenwoordig aan geeft. In dewesterse wereldwaren dat onder meerThales van Milete,Pythagoras,SocratesenPlato,in hetOostenGautama BoeddhaenConfucius.Opmerkelijk is dat de meeste filosofen in het verleden mannen waren. In de recente geschiedenis zijn er ookvrouwelijke filosofen,onder wieHannah Arendt,Luce Irigaray,Donna HarawayenJudith Butler.

Academische titel

[bewerken|brontekst bewerken]

InNederlandkreeg iemand die was afgestudeerd aan deuniversiteitin de filosofie vroeger detiteldoctorandusin dewijsbegeerte.Sinds de invoering van debachelor-masterstructuurwordt afgestudeerden deEngelstaligetitelBachelor of Artsin PhilosophyofMaster of Artsin Philosophytoegekend. Een academicus (universitair afgestudeerde) mag echter, volgens deWet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek(WHW) (art. 7.20), in plaats van de mastertitel nog steeds de oude titulatuur bezigen. Filosoof is evenwel geenbeschermd beroep,dus iedereen mag zich filosoof noemen.

Verschillende mogelijke opvattingen

[bewerken|brontekst bewerken]

De vraag wie een filosoof is, kan vanuit verschillende gezichtspunten worden beantwoord. Elke definitie van wat onder een filosoof wordt begrepen is noodzakelijk tijd- en cultuurgebonden. Vanzelfsprekendheden zijn er eigenlijk niet. Zo is het op zijn minst omstreden of een filosofiewetenschapper ook als filosoof moet worden beschouwd.Arthur Schopenhauerbekritiseerde de universitaire filosofie met de woorden: "Er zijn maar weinig filosofen geweest die professoren in de filosofie waren, en nog minder professoren in de filosofie zijn filosofen..."[1] VolgensCornelis Verhoeven,destijds een bekende hoogleraar in de wijsbegeerte, doet een verzameling 'wijsgerige grondbegrippen' denken aan een bouwpakket met een handleiding voor doe-het-zelvers. Dat leidt niet tot wijsbegeerte, maar hoogstens tot algemene ontwikkeling. Wijsbegeerte wil het weten zo lang mogelijk uitstellen en leeft als het ware bij de gratie van dit uitstel.

  • Cornelis Verhoeven,Inleiding tot de verwondering.Uitgeverij Damon, 1999 (oorspronkelijk Uitgeverij Ambo, 1967)