Tras
Trasis gebroken en fijngemalentufsteen.Het is vanvulkanischeoorsprong en wordt gewonnen in deEifel.Tras is een natuurlijk gevormdepuzzolaanaarde.
Tras wordt toegepast als toeslagstof voormortelenbeton,waar het de verwerkbaarheid verbetert. Door chemische reacties bij het binden en verharden van beton en mortel komt warmte vrij. Dit speelt vooral een rol bij grote volumes en geeft spanningen in de betonmassa, die tot scheurvorming kunnen leiden. De toevoeging van tras vertraagt deze reacties. Bij het verharden van mortel of beton zijn zo een hogeredichtheidenelasticiteitte krijgen. Door tras toe te voegen kan het beton waterdicht gemaakt worden. Ook kan met minder cement worden volstaan.
Vroeger, voor de komst van de goedeportlandcement,werd tras toegepast in mortels die voor keldermuren, voor hettrasraamen voor stenenwindmolenswerden gebruikt. Deze muren waren hiermee waterdicht te krijgen. Tras werd zelf gemaakt in eentrasmolen,een soortkrijtmolen,door tufsteen fijn te malen.
Bij de harding van cement wordt kalkhydraat afgesplitst dat aan de oppervlakte met CO2reageert totkalk.De reactieve SiO2en Al2O3in tras binden de kalk en voorkomen het wit uitslaan van het cement.
Tras wordt onder andere gewonnen in deNette-vallei, bijAndernach.
Waterput
[bewerken|brontekst bewerken]In het dialect vanGoeree-Overflakkeewordt dewaterputeen tras genoemd, ongetwijfeld omdat deze met tras waterdicht werd gemaakt.