1510-1519
Uiterlijk
De jaren1510-1519(van dechristelijke jaartelling) zijn eendecenniumin de16e eeuw.
Belangrijke gebeurtenissen
[bewerken|brontekst bewerken]Christendom
[bewerken|brontekst bewerken]- 1512-1517:Vijfde Lateraans Concilie.Samengeroepen doorpaus Julius II,en door zijn opvolgerpaus Leo Xbekrachtigd. De behandelde onderwerpen zijn de behoefte aan hervormingen van het kerkelijk bestuur, het ontstaan van een atheïstische filosofie, de wrijvingen tussen de bisschoppen en de kloosterorden.
- Reformatie
- 1517:DeDominicaner paterJohann Tetzelkrijgt van bisschopAlbrecht van Brandenburgde opdrachtaflaten,vergeving vanzondentegen betaling, te verkopen.
- 1517-31 oktober-Maarten Luther,Augustijnermonnik, moraaltheoloogenkerkhervormer,spijkert zijn95 stellingentegen de deur van de kerk in het DuitseWittenberg.De geschriften van Luther tegen de aflaathandel en andere misstanden in de kerk zijn al in het voorjaar van 1518 in Antwerpen te koop.
- 1518:Heidelberger Dispuut.Aan deHeidelberg universiteitrechtvaardigt Luther zijn stellingen.
- 1519:Leipziger Dispuut.Johannes Ecktrekt het gezag van de paus en het gezag van de concilies in twijfel.
- 1519: DeZwitsersereformatorHuldrych Zwinglibegint aan zijn missie.
Italiaanse Oorlogen
[bewerken|brontekst bewerken]- 1510:Oorlog van de Liga van Kamerijk.Paus Julius IIzoekt toenadering met deRepubliek Venetië.
- 1511:Concilie van Pisa.KoningLodewijk XII van Frankrijkroept een concilie bijeen om de paus af te zetten.
- 1511:Heilige Liga.Paus Julius II vraagt steun aan de Spanjaarden, Engelsen en het Heilig Roomse Rijk.
- 1512:Ferdinand II van Aragonverovert hetKoninkrijk Navarra,zonderNeder-Navarra.
- 1512: Kardinaal Giovanni de' Medici herovert de macht in deFlorentijnse Republiek.
- 1513:Verdrag van Blois.De Republiek Venetië kiest nu de zijde van Frankrijk.
- 1513: Paus Julius II sterft, Giovanni de' Medici wordtPaus Leo X.
- 1514: Lodewijk XII huwt metMaria Tudor,de zus van koningHendrik VIII van Engeland.
- 1514:Claude van Bretagne,dochter van Lodewijk XII, trouwt metgraafFrans I van Angoulême.
- 1515: Lodewijk XII sterft, hij wordt opgevolgd door zijn schoonzoonFrans I van Frankrijk.
- 1515:Slag bij Marignano.De Fransen en Venetianen heroveren het terrein dat ze hebben verloren.
- 1516:Vrede van Noyonzorgt ervoor dat de kaart van Italië weer die van de status quo van 1508 is.
- 1517:Oorlog van Urbino.
Ottomaanse Rijk
[bewerken|brontekst bewerken]- 1512:Selim Ikomt aan de macht in hetOsmaanse Rijkmet hulp van deJanitsaren.
- 1514:Slag bij Chaldiran.Selim I verslaat deSafawiedenuit Perzië. De gemeenschappelijke grens wordt naar het oosten verschoven.
- 1516-1517:Selim verovertSyrië,PalestinaenEgypte,waar hij een eind maakt aan het sultanaat van deMamlukken.Het Turkse grondgebied is in acht jaar verdrievoudigd. De laatste kalief van Bagdad wordt gedwongen zijn waardigheid af te staan aan Selim, die nu immers de meeste moslims regeert.
- 1516:Inname van Algiers.Barbarossaverovert de stad.
Heilig Roomse Rijk
[bewerken|brontekst bewerken]- 1515:Weens Dubbelhuwelijk.Op 22 juli huwenLodewijk II van Hongarije,uit hetHuis JagiellometMaria van HabsburgenFerdinand van HabsburgmetAnna Jagielloin deStephansdom.
- 1516:Ferdinand II van Aragonsterft, de kleinzoon vanKeizer Maximiliaan IwordtCarlo primo van Spanje.
- 1519: Keizer Maximiliaan I sterft,KarelwordtRooms-Duitse koning.
Lage Landen
[bewerken|brontekst bewerken]- 1512: Oprichting van deBourgondische Kreits.
- 1513:Doornikwordt tot 1519 door de Engelsen bezet.
- 1514:Beleg van Groningen.De Saksische hertog en stadhouder van FrieslandJoris met de Baardslaagt er niet in zijn heerschappij over de Ommelanden en vooral de stad Groningen op te leggen.
- 1515: De Saksische hertogJoris met de Baardverkoopt zijn rechten op de Friese landen aan de HabsburgerKarel V.Het verzet van de Friezen hiertegen leidt tot een nieuweFries-Hollandse Oorlog.Floris van Egmontwordt de nieuwe stadhouder.
- 1516:Gelderse Oorlogen.Maarten van Rossum,de militaire leider, krijgt steun van de Friese opstandelingenleidersPier Gerlofs Donia(Grote Pier) enWijerd Jelckama(Grote Wierd).
Azië
[bewerken|brontekst bewerken]- 1510:Slag bij Merv.ShahIsmailvan Perzië verslaat khanMoehammad Shajbanivan hetKanaat van Boechara.
- 1510: Stichting van hetPortugees-Indië.
Scheepvaart, handel en kolonialisme
[bewerken|brontekst bewerken]- 1511: De gouverneur vanPortugees-Indië,Afonso de Albuquerque,bezet de havenstadMalakkaen stuurt drie schepen naar de Indische archipel om specerijen te halen. In 1512 ontdektFrancisco Serrãoals eerste deBanda-eilandenenTernate.
- 1511: De SpanjaardDiego Velázquez de Cuéllarvestigt de eerste nederzetting inCuba.Van daaruit wordt de verovering van het eiland voortgezet en wordt in 1513 een bloedbad aangericht onder de Indianen.
- 1513:Vasco de BalboasteektPanamaover en bereikt deGrote Oceaan.Hij neemt deze in bezit voor Spanje. Hij noemt hem Mar del Sur (Zuidzee), omdat hij de oceaan vanaf dat punt alleen naar het zuiden kan zien.
- In de jaren 1513-1515 organiseert de SpanjaardJuan de Ampiésde deportatie van de inheemse bevolking vanCuraçao,ArubaenBonaire.Hun aantal wordt geschat op ongeveer 2000. Zij worden tewerkgesteld op de plantages en mijnen teHispaniola.
- 1517:Francisco Hernández de CórdobaontdektYucatán.
- 1519:Spaanse verovering van het Azteekse RijkdoorHernán Cortés.
- 1519:Ferdinand Magellaanbegint aan zijnreis rond de wereld.
Afrika
[bewerken|brontekst bewerken]- +/-1510:Sao Tomé en Principewordt een proefstation voorsuikerrietplantagesen zwarteslaven.
- 1515: DeSpaanspriestervan de orde derdominicanenBartolomé de las Casaspleit bij de Spaanse koning voor een betere behandeling van deIndianenin Amerika en brengt daarmee ongewild deTrans-Atlantische slavenhandelop gang.
- 1518: De VlamingLaurent de Gouvenotis de bezitter van de eersteAsientoof een contract voor de levering van een vooraf vastgesteld aantal slaven.
Kunst en wetenschap
[bewerken|brontekst bewerken]- 1516-Leonardo da Vincigaat werken voor koningFrans Ivan Frankrijk in hetKoninklijk Paleis te Amboise.
- Nicolaas Copernicusoverhandigt enkele vertrouwelingen in 1514 onder de naamCommentarioluseen vroege versie van zijn revolutionaireheliocentrische theorievan het universum.
Filosofie en godsdienst
[bewerken|brontekst bewerken]- 1511-ErasmuspubliceertLof der zotheid,dat hij opdraagt aanThomas More.Deze schetst op zijn beurt in het boekUtopia(1516) een ideale samenleving.
- 1514:Deboecxkenvan de Utrechtse kluizenaarSuster Bertken.
- De AntwerpenaarDaniël Bombergdrukt in Venetië in 1516/17 deeditio princepsvan de Mikraot Gedolot, deRabbijnenbijbel,die bestaat uit Hebreeuwse teksten voorzien van Rabbijnse commentaren.
Sociaal
[bewerken|brontekst bewerken]- 1516 - InAugsburgwordt deFuggereigebouwd, een deel van de stad gewijd aan het huisvesten van behoeftige burgers. Het is de oudstesociale volkshuisvestingter wereld.
Zie de categorie1510svanWikimedia Commonsvoor mediabestanden over dit onderwerp.