Naar inhoud springen

Adelaar (heraldiek)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
HetwapenvanGroot-Geestmerambachtmet een adelaar alsschildhouder.

Eenadelaar,arendofarn(ofaren, aerenofaer) is eenheraldischefiguur die vooral inMidden-Europaveel wordt gebruikt, met name inOostenrijkenDuitsland.In deNederlandenzijn deleeuwenveel gebruiktewapendieren.

Een bijzondere adelaar is dedubbelkoppige adelaar.In de (latere) wapens van hetHeilige Roomse Rijk van de Duitse Natie,hetKeizerrijk Duitsland,hetKeizerrijk Oostenrijk,hetKeizerrijk Ruslanden inAlbaniëkomt dezeadelaarvoor. Ook steden en families dragen, soms als een bijzonderkeizerlijkeerbewijs, een dergelijke adelaar.

Keizer Sigismundvan hetHeilige Roomse Rijknam in 1433 als eerste van de Duitse keizers een dubbelkoppige adelaar in zijn wapen op. Hij volgde daarmee hetByzantijnsevoorbeeld. Hij legde vast dat de "Rooms koning"(de nog niet gekroonde maar wel gekozen keizer) een adelaar met één kop in zijn wapen zou dragen. Pas na dekeizerskroninginAkenofFrankfurt am Mainkreeg de adelaar twee koppen. De kleur van de adelaar varieert, er zijn zwarte, goudkleurige, witte, rode en geblokte adelaars bekend.

Symboliek[bewerken|brontekst bewerken]

In Bijbelse context staat de adelaar symbool voor de hemelvaart van Christus. Het is ook een attribuut vande evangelist Johannes.

De adelaar in Friesland[bewerken|brontekst bewerken]

In Friesland en Groningen komen veel halve adelaars voor op wapenschilden. De oorsprong van dit symbool,Friese adelaarof in een pleonasme "Fryske Heale Earn" genoemd, is onduidelijk.

De adelaar in Duitsland[bewerken|brontekst bewerken]

De adelaars op het Duitse wapen veranderden in de loop van de tijd. In hetkeizerrijkwas de adelaar mager en zeer agressief afgebeeld. In deNaziperiodewaren de adelaars eerder mollig en droegen zij eenlauwerkransmethakenkruisin hun klauwen.

DeBondsrepubliek Duitslandkoos op munten als de 2 mark en 5 mark voor magere adelaars maar in de DuitseBondsdagin Bonn werd een zeer volumineuze adelaar aangebracht. Toen het Duitse Parlement weer naar Berlijn verhuisde werd gekozen voor deze niet erg agressief ogende adelaar die de bijnaam de "Fette Henne" draagt.

Voorbeelden[bewerken|brontekst bewerken]

Zie de categorieEagles in heraldryvanWikimedia Commonsvoor mediabestanden over dit onderwerp.