Naar inhoud springen

Alpenmarmot

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Alpenmarmot
IUCN-status:Niet bedreigd[1](2016)
Alpenmarmot
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia(Dieren)
Stam:Chordata(Chordadieren)
Klasse:Mammalia(Zoogdieren)
Orde:Rodentia(Knaagdieren)
Familie:Sciuridae(Eekhoorns)
Geslacht:Marmota(Marmotten)
Soort
Marmota marmota
(Linnaeus,1758)
Originele combinatie
Mus marmota
Een marmot kijkt uit zijn hol
AfbeeldingenopWikimedia CommonsWikimedia Commons
AlpenmarmotopWikispeciesWikispecies
PortaalPortaalicoon Biologie
Zoogdieren

Dealpenmarmot(Marmota marmota) is eenknaagdieruit de familie van deeekhoorns(Sciuridae). De wetenschappelijke naam van de soort werd alsMus marmotain 1758 gepubliceerd doorCarl Linnaeus.[2]Ze komt voor in deAlpen,en is in meerdere andereEuropeseberggebieden door de mens geïntroduceerd.

De alpenmarmot heeft een compact gebouwd lichaam met een grote kop en korte poten. De voorpoten hebben vier tenen, de achterpoten vijf. De kleine oren zitten vrijwel geheel in de huid verborgen. Die bestaat uit een harige vacht met daaronder een bijzonder dikke vetlaag, essentieel als voedselreserve tijdens dewinterslaapen om het dier warm te houden. Ook de staart is dikbehaard. De kleur van de vacht varieert van grijs tot geelachtig bruin. Aan het begin van de zomer, in juni en juli, soms in augustus, is de marmot in derui.

Een volwassen alpenmarmot is tussen de 50 en 55 centimeter lang.[3]De staart is nog eens een 15 tot 20 centimeter lang. Haar gewicht varieert doorheen het jaar. In september, wanneer ze het zwaarst is, kan ze tussen de 4,3 en 6 kilogram wegen. In de lente weegt ze ongeveer drie kilogram. Mannetjes zijn zwaarder dan vrouwtjes.

De alpenmarmot voedt zich metgrassen,kruiden enzeggen,soms aangevuld met bloemen, onrijpe vruchten en wortels. Het is een dagdier, dat in de regel de gehele dag door actief is. Op zeer warme dagen komt ze echter alleen 's ochtends en 's avonds tevoorschijn.

Alpenmarmotten leven in familieverband in een diep, uitgebreid gangenstelsel, dat eenburchtwordt genoemd. Een groep bestaat uit twee tot twintig dieren, bestaande uit een dominant paartje en hun nakomelingen uit verscheidene jaren. Ook zijn er zwervers, die geen vast woongebied hebben.

Bij gevaar laten ze een korte, scherpe, fluitende alarmroep horen, waarna alle marmotten het gangenstelsel invluchten. De nestkamer, waarin de dieren slapen, ligt zeer diep, en is bekleed met gras. De ingang van de nestkamer wordt afgesloten tijdens dewinterslaap,die duurt van oktober tot april. Meerdere dieren liggen bij elkaar tijdens de winterslaap. Tijdens de winterslaap kan delichaamstemperatuurdalen tot een temperatuur van 5 °C. De alpenmarmot is dan ook befaamd om haar winterslaap; hier komt de uitspraak 'slapen als een marmot' vandaan.

Depaartijdvalt in april en mei. Twee tot zes jongen worden na eendraagtijdvan 34 dagen in mei en juni geboren. Ze worden veertig dagen lang gezoogd. De dieren zijn na de tweede winterslaapgeslachtsrijpen zullen zich in de derde zomer voortplanten.

De alpenmarmot wordt maximaal 15 à 18 jaar oud. Natuurlijke vijanden zijn onder anderesteenarend,oehoeenvos.Jonge dieren vallen ten prooi aan deraaf,havikensteenmarter.Vroeger werden alpenmarmotten ook door de mens gedood.

Verspreiding en leefgebied

[bewerken|brontekst bewerken]

De marmot isinheemsin de Alpen en werd met succes ingevoerd in dePyreneeën,deKarpaten,hetZwarte Wouden de oostelijke Alpen.

Het dier leeft op alpenweiden boven deboomgrens,tussen de 600 en 3200 meter bovenzeeniveau,voornamelijk op de zuidkant van steile rotsige heuvels. Dieren die verblijven op een zuidelijke helling verliezen tijdens de winterslaap minder vet en zijn beter in staat om de winter te overleven. Dieren met hun burcht op een noordelijke helling hebben daarentegen minder last van zomerse hitte.