Anna de Noailles
Anna de Noailleswerd geboren als Anna Élisabeth Bibesco prinses de Brancovan en werd door haar huwelijk comtesse de Noailles (Parijs,15 november1876– aldaar,30 april1933) was eenFransschrijfster en dichteres. Ze was alssalonhoudstereen bekende verschijning in de Parijse beau monde van hetfin de siècle.
Leven
[bewerken|brontekst bewerken]Anna Élisabeth Bibesco de Brancovan was de dochter van de vorst Grégoire Bassaraba de Brancovan en de van oorsprongGriekseHelena Ralouka Musuruş-Paşa, eveneens uit een roemrijk geslacht en kleindochter van de vorst vanWalachije,Gheorghe Bibescu (1804–1873). Anna kreeg een traditionele,francofieleopvoeding en werd onderwezen door eengouvernante,met wie ze vaak verbleef in de bibliotheek van haar vader. Al op jonge leeftijd was ze regelmatig te gast in desalonvan haar moeder. Reeds op haar dertiende schreef ze haar eerste gedichten.
In 1897 huwde Anna de uit de hoge Franseadel(Huis Noailles) stammende Mathieu Fernand Frédéric Pascal graaf de Noailles (1873–1942). Ze kregen samen een zoon, Anne Jules (1900–1979). In navolging van haar moeder hield Anna in de eerste twee decennia van de twintigste eeuw salon in haar statige huis te Parijs. Haar salon was lange tijd uitermate populair bij de culturele en artistieke elite uit haar tijd en werd bezocht door vooraanstaande tijdgenoten alsReynaldo Hahn,Sarah Bernhardt,Francis Jammes,Paul Claudel,Colette,André Gide,Frédéric Mistral,Robert de Montesquiou,Paul Valéry,Jean Cocteau,Alphonse Daudet,Pierre Loti,Max JacobenMarcel Proust,met welke laatste ze ook nauw bevriend was.
Diverse kunstschilders vereeuwigden Anna op doek, waaronderAntonio de la Gandara,Kees van Dongen,Jacques-Émile BlancheenPhilip de Laszlo.BeeldhouwerAuguste Rodinmaakte een buste van haar, waarvan het kleimodel zich momenteel bevindt in hetMusée Rodinte Parijs en de afgewerkte versie in hetMetropolitan Museum of ArtteNew York.
Anna de Noailles kreeg in 1910 de literatuurprijs van deAcadémie Françaiseen werd in 1921 opgenomen in het FranseLegioen van Eer.Ze maakte diverse reizen naarOost-Europa.In het begin van de jaren twintig kreeg ze steeds meer last van een hardnekkige ziekte, die haar bedlegerig zou maken. Ze bleef nog wel dichten, maar haar sociale activiteiten namen snel af. Ze overleed in 1933, op 56-jarige leeftijd en werd begraven op hetPère Lachaise.
In 1904 nam Anna het initiatief tot instelling van de 'Prix Femina'. Sinds 1994 reikt de Académie Française de 'Prix Anna de Noailles' uit. Ze was lid van deAcadémie royale des sciences, des lettres et des beaux-arts de Belgique.
Werk
[bewerken|brontekst bewerken]Anna de Noailles debuteerde in 1901 met haar dichtbundelLe Cœur innombrable,waarin ze de aanbidding van de natuur centraal stelt, welke ze zag als een onuitputtelijke bron van genot. Haar levensfilosofie was gebaseerd op een zinnelijkhedonisme:ze geeft zich volledig over aan haar hartstochten, slechts getemperd door het besef dat de jeugd niet eeuwig duurt en de dood onvermijdelijk is. Met haar eerste bundel werd Noailles op grond van haar breedvoerige beeldspraak en ritmischestrofenwel beschouwd als de laatste Franse dichteres van deromantiek.
Anna’s belangstelling verschoof op den duur van de schoonheden van de natuur naar de ellende van de mens en de geheimen van het leven. In haar latere werk, zowel in gedichten als proza, ziet ze zich steeds vaker geconfronteerd met het probleem van de dood. Een bekend voorbeeld is haar bundelL'Honneur de souffrir(1927), waarin ze in gedachten leeft met haar gestorven vrienden en in opstand komt "tegen het verdwijnen van het levende individu in het niet van de dood, tegen de overwinning van het heelal op de mens"[1].Dit alles wordt scherp geformuleerd, in sobere verzen, die sterk contrasteren met de woordrijke strofen uit haar eerste bundels.
In 1932 publiceerde Anna haar memoires onder de titelLe Livre de ma Vie.
Gedichten van Anna de Noailles werden reeds voor deoorlogin het Nederlands vertaald doorJan Coljee.Kiki Coumansvertaalde in 2009 een aantal van haar gedichten in de bloemlezingHet lijf in slijk geplant.
Citaat
[bewerken|brontekst bewerken]J’ai dit ce que j’ai vu et ce que j’ai senti (...) pour être, après la mort, parfois encore aimée.
(Ik heb gezegd, wat ik gezien en gevoeld heb (...) om ook na de dood nog soms te worden liefgehad.)
Bibliografie (selectie)
[bewerken|brontekst bewerken]
|
|
Literatuur
[bewerken|brontekst bewerken]- A. Bachrach e.a.:Encyclopedie van de wereldliteratuur,Bussum, 1980
- Edmée de la Rochefoucauld:Anna De Noailles,French & European Pubns (1965)ISBN 0-320-05590-6
- François Broche:Anna de Noailles,Robert Laffont (1989)ISBN 2-221-05682-5
- Catherine Perry:Dionysian Aesthetics in the Works of Anna de Noailles(2003)ISBN 0-8387-5499-6
Externe links
[bewerken|brontekst bewerken]- (en)Biografie
- (fr)Gedichten
- (en)‘Annadenoailles’
- (fr)Anna-Elisabeth de Brancovan, comtesse Mathieu de Noailles
Noot
[bewerken|brontekst bewerken]- ↑Citaat uitEncyclopedie van de wereldliteratuur,1980