Naar inhoud springen

Antibioticum

Zoek dit woord op in WikiWoordenboek
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanafAntibiotica)
Esculaap
Neem hetvoorbehoud bij medische informatiein acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten eenarts.

Eenantibioticumis eengeneesmiddeldatbacteriëleinfectiesbestrijdt (meervoud: antibiotica). Ook is het een populair middel in deveeteeltwereldwijd om dieren sneller te laten groeien.[1]

Oorspronkelijk betekendeantibioticumeen medicijn vanbiologische oorsprong,datziekteverwekkers(bacteriën in hetmenselijk lichaam) bestrijdt. Antibacteriëlestoffendie viasynthetische wegwerden bereid, werden oorspronkelijkchemotherapeuticagenoemd. Later kon een antibioticum zowel van natuurlijke als van synthetische oorsprong zijn. De termchemotherapeuticaging verwijzen naar middelen tegenkanker.

Middelen dieziekteverwekkersdoden die zich niet in het lichaam maar bijvoorbeeld op dehuidof op een bureautafel bevinden, wordendesinfectantiaofantisepticagenoemd.

Er zijn twee belangrijke groepen antibiotica: debactericideof bacteriedodende,en debacteriostatischeof bacterieremmende.De laatste soort antibiotica gaat deuitbreidingvan de reeds aanwezige bacteriepopulatietegen. Bij gebruik van bactericide middelen (bijvoorbeeld penicilline) moet men een aanwezige bacteriepopulatie wel laten groeien, alvorens het middel werkzaam wordt. Dergelijke middelen kunnen in principe beter niet met een antibioticum uit de bacteriostatische groep (zoalsdoxycycline) worden gecombineerd.

Er zijn aanwijzingen dat reeds in de Egyptische tijd een gorgeldrank, op basis van appelschimmel, werd toegepast.

In demiddeleeuwenwerd ontdekt datkwiksoms werkzaam was tegensyfilis,maar vanwege debijwerkingenwas dit een twijfelachtig waagstuk - aan hetOostenrijkse hofin de18e eeuwwerd het zelfs verboden. Sinds de16e eeuwwerd ook extract vanpokhouttoegepast, met minder bijwerkingen. Aan het einde van de19e eeuwkwamen er enkele medicamenten beschikbaar, met voor die tijd een relatief gunstige verhouding tussen werkzaamheid en bijwerkingen, bijvoorbeeld een ontwikkeldserumtegendifterie,enatoxyltegen syfilis. In 1909 ontwikkelden de Duitse artsPaul Ehrlich,en zijn medewerker Sahachiro Hata, het veel minder giftigearsfenamine.De DuitsepatholoogenbacterioloogGerhard Domagkontdekte in 1932 datsulfonamideeenbactericidewas. Dit werd in 1935 op de markt gebracht.

Het eerste echte antibioticum,penicilline,werd in 1928 door de Britse arts-bacterioloogAlexander Flemingontdekt.[2]Het werdafgescheidendoor een bepaaldepenseelschimmel,penicillium chrysogenum.Het geneesmiddel werd destijds door defarmaceutische industrieniet in productie genomen omdat Fleming, uit idealisme, weigerde zijn ontdekking tepatenteren.Het werd daarom zakelijk niet verantwoord geacht er in te investeren. In 1941 verschenen de eerste publicaties over de toepassing van penicilline bij mensen, en kwam, geholpen door druk vanuit deoorlogssituatie,de commerciële productie van penicilline op gang. Er werd over gesproken als 'een wondermiddel', dat een grote effectiviteit paarde aan geringe bijwerkingen.

In 1943 volgde de ontdekking vanstreptomycine,dat ook werkzaam was tegentuberculose,en daarna allerlei daarvan afgeleide middelen. De ontdekking, en toepassing, van antibiotica als penicilline betekende een doorbraak in de bestrijding van ziekteverwekkende bacteriën.

Antibioticum-klassen

[bewerken|brontekst bewerken]
Antibiotics coverage diagram
β-Lactamantibiotica
β-lactamantibioticabevatten eenbètalactamgroep(eenringbestaande uit driekoolstofatomenen eenstikstofatoom), die decelwandvan de bacterie aantasten.
Soorten:penicilline(oa.feneticilline,amoxicilline,flucloxacilline)[3],cefalosporine(oa.cefalexine,cefuroxim,ceftriaxon),monobactam(aztreonam) encarbapenem(oa.ertapenem,meropenem,imipenem). Penicilline kan geassocieerd (gecombineerd) worden metclavulaanzuur(amoxicilline-clavulaanzuur). Deze stof bevat ook een β-lactamgroep, maar wordt anders dan antibiotica, nietafgebrokendoor β-lactamase. β-Lactamase is eenenzymdat sommigeresistentebacteriën produceren. Clavulaanzuur voorkomt dat dit enzym de antibiotica kan afbreken. Sommige gebruikers ontwikkelen tijdens het gebruik eenallergievoorβ-lactam antibiotica.
Aminoglycosiden[4]
Aminoglycosidenbehoren tot de snel bacteriedodende antibiotica. Ze remmen deaanmaakvanproteïne(bouwstof voor de cel) in decellenvan bacteriën door zich te binden aan het 30S-ribosoom,en zo de vorming van hetinitiatiecomplexte inhiberen (belemmeren). Door de binding aan het ribosoom wordt hetRNAverkeerd afgelezen, waardoor de eiwitsynthese wordt gestopt. Van de amino-glycosiden worden thans voornamelijkgentamicine,tobramycineen de semi-synthetischederivatennetilmicine enamikacinegebruikt.
Tetracyclines
Tetracyclineszijn een groepbacteriostaticagebaseerd optetracycline.De belangrijkste tetracyclines zijn tetracycline, chloortetracycline, oxytetracycline, doxycycline en methacycline. Deze middelen zijn de eerste keus bij de behandeling vanchlamydiaenrickettsia.
Macroliden
Macrolidengaan detranslocatie-reactieter hoogte van het 50S-ribosoom tegen. Ze werkenbacteriostatischbij dein vivobereikbare concentraties. Ze zijnbactericidetegenover de meest gevoelige bacteriën bij hogere concentraties. De belangrijkste macroliden zijnerytromycine,clarithromycineenazithromycine.
Chlooramfenicol/thiamfenicol
Chlooramfenicolenthiamfenicolremmen de eiwitsynthese bij deribosomen.
(Fluor)chinolonen
Defluorchinolonenremmen het bacterieelDNA-gyrase(topo-isomeraseII en topo-isomerase IV). Hierdoor wordt de DNA- of RNA-synthese rechtstreeks geremd, wat hun bactericide werking verklaart.[5]
Vancomycine
Vancomycinedestabiliseert de celwand van de bacteriën.
Rifamycine/rifampicine
Rifamycine/rifampicineinhibeert het DNA-afhankelijke RNA-polymerase van de bacteriën.
Nitro-imidazoolderivaten
Nitro-imidazoolderivatenproduceren superoxideradicalen die DNA van bacteriën vernietigen.Metronidazolbijvoorbeeld is zeer actief tegenanaerobebacteriën.
Sulfonamiden/trimethoprim
Foliumzuurantagonistenleggen defoliumzuurproductievan debacteriënlam, wat leidt totceldood.Sulfonamiden worden niet veel meer alleen gegeven, tegenwoordig is het vooral een combinatie van sulfamiden en trimethoprim, bijvoorbeeld sulfamethoxazol + trimethoprim (co-trimoxazol).sulfamethoxazolis een analogon voorpara-aminobenzoëzuur,waarvan het in de plaats metpteridinereageert en een nutteloos molecuul vormt voor de foliumzuursynthese. Trimethoprim inhibeert dan weer de omzetting van 2-dihydrofoliumzuur naar 4-tetrahydrofoliumzuur. Naastsulfamethoxazolworden de sulfonamidensulfadiazine,sulfametrolensulfametizolin Nederland nog wel (zelden, en afnemend) gebruikt. Bij deze middelen zijn zowel het snel optreden van resistentie als een vrij grote kans op allergische reacties een probleem.
Oxazolidinonen
linezolid
niet geclassificeerde middelen
Een aantal antibiotica behoort niet tot de bekende groepen.Teixobactineis een antibioticum dat nog in de onderzoeksfase verkeert. Dit antibioticum is afkomstig van een nietkweekbaarmicro-organisme en heeft uitsluitend effect opgrampositievebacteriën.

Resistentie tegen antibiotica

[bewerken|brontekst bewerken]
Hoe voorkomen we dat bacteriën resistent worden tegen antibiotica? -Universiteit van Nederland
ZieResistentie tegen antibioticavoor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Het gebruik van antibiotica kan leiden totresistenties,de bacteriën worden minder gevoelig voor het middel. Resistenties treden vooral op wanneer veel bacteriën van een gegeven soort met het middel in aanraking komen, en met name wanneer het middel niet hoog genoeg gedoseerd is, of wanneer het antibioticum onvoldoende op de plek van de infectie aankomt.

Bij een te korte behandelingsduur ontwikkelen sommige micro-organismen, bijvoorbeeld desoortmycobacterium tuberculosis,eenongevoeligheid voor een antibioticum,ondanks blootstelling aan effectieve concentraties van het gebruikte antibioticum. De meeste infecties zijn met een kortdurende behandeling echter goed te bestrijden; naar de kortst mogelijke behandeling is nog onvoldoende onderzoek gedaan.[6]

De moderne geneeskunde is steeds terughoudender met het voorschrijven van antibiotica, om daarmee de kans op ontstaan van resistenties te verkleinen.

Vanuit dealternatieve geneeskundewordtgeopperddat antibioticumgebruik de ontwikkeling van hetimmuunsysteemvan kinderen belemmert. Het zou daarom beter zijn, een ziek kind met andere middelen te behandelen. Bij ernstige infecties zoalstuberculosegeldt het niet geven van antibiotica in de klassieke geneeskunde als "kunstfout" (ingaand tegen de regels van de geneeskunst).

Gebruik van antibioticum in de tandheelkunde

[bewerken|brontekst bewerken]

Voor het gebruik van antibiotica in detandheelkundebestaan weinig indicaties, omdat antibiotica de tanden, of eventuele wortelresten, niet goed kunnen bereiken. Uitzonderingen op die regel:

Bij kinderen die behandeld worden mettetracyclinekan het toegediende antibioticum zich hechten aan de tanden die nog in ontwikkeling zijn. Afhankelijk van het type antibioticum en de duur van de kuur, kan dit zich vervolgens in het volwassengebituiten door groene tot donkerblauwe verkleuringen van de tanden.

Gebruik van antibioticum in de veehouderij

[bewerken|brontekst bewerken]
Antibioticumgebruik in de Nederlandse veehouderij in kilogram verkochte actieve stof, uitgesplitst naar farmacotherapeutische groep

De voornaamste antibiotica in de veterinairefarmacotherapiezijn de tetracyclines, sulfonamiden, aminoglycosiden, β-lactamantibiotica en de macroliden. De marktaandelen van deze stoffen verschillen per land,[7]maar over het algemeen worden de tetracyclines en de sulfonamiden het meest intensief gebruikt. In Europa was in 1997 het totale gebruik 5093 ton, waarvan 1494 tontherapeutischwerd gebruikt en de rest als groeibevorderende middelen.[8]In 2011 was Nederland het land dat het meest preventieve antibiotica toediende aan het vee in Europa.[9]Gebruik van preventieve antibiotica kan tot resistentie leiden. Voorbeelden van resistente bacteriën zijn:MRSA(Methicilline Resistente Staphylococcus Aureus) enESBL(Extended Spectrum Bèta-Lactamase).

Volgens deWereldgezondheidsorganisatie(WHO) gaat in sommige landen 80 procent van alle antibiotica naar de dierensector. Sinds 2006 is het voor lidstaten die binnen deEuropese Unievallen verboden antibiotica als middel voor groeibevordering bij dieren toe te dienen.[1]In 2012 werd het preventief gebruiken van antibiotica in de veehouderij in Nederland niet langer toegestaan.[10]

Zie de categorieAntibioticsvanWikimedia Commonsvoor mediabestanden over dit onderwerp.