Naar inhoud springen

Appenzell Innerrhoden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Appenzell Innerrhoden
Kanton inZwitserlandVlag van Zwitserland
Kaart van Appenzell Innerrhoden
Coördinaten 47°18'NB, 9°24'OL
Algemeen
Oppervlakte 173 km²
Inwoners
(31-12-2013)
15.778
(87 inw./km²)
Hoofdstad Appenzell
Politiek
Lid Zwitsers Eedgenootschap sinds 1513
Overig
Afkorting/kenteken AI
Talen Duits
Website Kanton Appenzell IR
Detailkaart
Kaart van Appenzell Innerrhoden
Districten van kanton Appenzell Innerrhoden
PortaalPortaalicoon Zwitserland

Appenzell Innerrhoden(Duits:Appenzell Innerrhoden;Frans:Appenzell Rhodes-Intérieures;Italiaans:Appenzello Interno;Reto-Romaans:Appenzell Dadens) is eenkantonvanZwitserland.Het ligt inNoordoost-Zwitserland.Het is een voormalighalfkanton.

Appenzell Innerrhoden grenst aan het halfkantonAppenzell Ausserrhodenen het kantonSankt Gallen.De beide kantons van Appenzell worden geheel omringd door het kanton Sankt Gallen. Appenzell Innerrhoden bestaat uit vijf niet aan elkaar grenzende delen. Behalve het grootste deel, waarin de hoofdstad ligt, zijn dat twee exclaves die samen het district Oberegg vormen, en twee kloosters,GrimmensteinenWonnenstein,die geheel zijn omgeven door het grondgebied van Appenzell Ausserrhoden.

De hoogste berg is deSäntis(2502 m) in Alpstein, het driekantonpunt van Appenzell Innerrhoden, Appenzell Ausserrhoden en Sankt Gallen.

Bij dereformatiewerd het grootste deel van het originele kanton Appenzell gereformeerd. Het kanton werd gesplitst in 1597, waarbij de hoofdstad van AppenzellRooms-katholiekbleef en verderging onder de naam Appenzell Innerrhoden.

De hoofdstad van het kanton isAppenzell.Het duurde tot 1872 (24 jaar na de stichting van de moderne Zwitserse federale staat) eer Appenzell Innerrhoden een eigen grondwet aannam.

Het kanton bestaat voornamelijk uit weiden, maar is wel redelijk bergachtig. Een bekend product is deAppenzeller,een kaas met wereldfaam. Dit geeft ook de voornaamste landbouwactiviteit aan:veeteelt.

Appenzell Innerrhoden is naar inwoneraantal het kleinstekanton van Zwitserland,met zo'n 15 000 inwoners. Toch heeft men het kanton Appenzell in 1597 gesplitst, om religieuze redenen. De andere helft is Appenzell Ausserrhoden. Wegens de grootte en de voorgeschiedenis, beschouwt men dit kanton daarom nog steeds als een halfkanton. Dit wil zeggen dat het kanton in de kantonsraad van het parlement niet door 2, maar door 1 persoon vertegenwoordigd wordt. Appenzell Ausserrhoden is ook een halfkanton.

Directe democratie

[bewerken|brontekst bewerken]
ZiePolitiek in Appenzell Innerrhodenvoor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Appenzell Innerrhoden is ook een kanton met een zeer lange traditie vandirecte democratie.Zo komt deLandsgemeindenog voor, een bijeenkomst van alle stemgerechtigden de laatste zondag van april buiten op het centrale dorpsplein. Daar stemmen ze met handopsteken over wetten en kiezen ze de kantonale regering.

Toch duurde het tot 1990 tot vrouwen kantonnaal stemrecht kregen. Dit was tegen de wil van de stemgerechtigde bevolking (tot dan toe alleen mannen). Het stemrecht werd afgedwongen door een oordeel van het bondsgerechtshof van Zwitserland. Het argument tegen vrouwenkiesrecht was dat als het geen verschil zou maken, het ook geen zin zou hebben, en als het wel verschil zou maken, het bezwaarlijk zou zijn.

In het kanton wordt (Zwitsers)Duitsgesproken. De moedertaal van de inwoners is (per 2000) als volgt verdeeld:

9,8% (2002) van de inwoners heeft geen Zwitsers paspoort, dit is ver onder het nationale gemiddelde van ca. 20%

De districten zijn gelijk ook de gemeentes (2002).

Plaatsen en gebieden

[bewerken|brontekst bewerken]

Appenzell is de enige gemeente met meer dan 5000 inwoners.

De berg Säntis is een van de grootste attracties.

Bij de traditionele trek van de koeien naar de Alpenweiden en weer terug wordt de koe die het meeste melk heeft gegeven als een koningin uitgedost.

ZieGeschiedenis van Appenzell Innerrhodenvoor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Het kanton werd voor het eerst, zover bekend, bewoond in de 7e of 8e eeuw. Het klooster van Sankt Gallen had een grote invloed op de lokale bevolking. Het kanton (Appenzell: abbatis cella) werd het eerst genoemd in 1071. In 1513 sluit Appenzell zich aan bij hetZwitsers Eedgenootschapals het 13e kanton.

Van 1798 tot 1803 maakte Appenzell deel uit van deHelvetische Republiek.

Zie de categorieCanton of Appenzell InnerrhodenvanWikimedia Commonsvoor mediabestanden over dit onderwerp.