Naar inhoud springen

Attila de Hun

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanafAtilla)
Attila de Hun
ca.406453
Gravure Attila de Hun door Julio Strozza, 17e eeuw.
Gravure Attila de Hun door Julio Strozza, 17e eeuw.
Koning van deHunnen
Periode 434―453
Voorganger BledaenRua
Opvolger Ellac,Dengizich,Ernakh
Geboren Kaukasus,Hunnenrijk
Overleden Pannonië
Vader Mundzuk
Broers/zussen Bleda
Partner Kreka, Ildico ofGudrun
Kinderen Ellac,Dengizich,Ernakh


Attila(ca. 406-453) was de heerser van deHunnenvan 434 tot zijn dood in 453. Hij was de leider van het Hunnische Rijk, dat zich uitstrekte van deOeraltot deRijnen van deDonautot deOostzee.Vele studie toont aan dat zijn stam behoort tot de nomadische ruitervolkeren uit het zuiden van hedendaagseMongolië.

Tijdens zijn heerschappij was hij een van de meest gevreesde vijanden van zowel hetWest-Romeinse Rijkals hetOost-Romeinse Rijk.Hij stak twee keer de Donau over en plunderde deBalkan,maar hij was niet in staatConstantinopelte veroveren. Hij probeerde ook Romeins-Gallië(het hedendaagse Frankrijk en België) te veroveren, waarbij hij de Rijn overstak in 451 en marcheerde naar Aurelianum (Orléans) voordat hij werd verslagen bij deSlag op de Catalaunische Velden.

Vervolgens viel hij Italië binnen, waarbij hij de noordelijke provincies verwoestte, maar was niet in staat Rome te veroveren. Hij maakte plannen voor verdere veldtochten tegen de Romeinen, maar stierf in 453.

Leven van de 'Gesel Gods'

[bewerken|brontekst bewerken]
Het feestmaal van AttilavanMór Than(1870). De man met het boek isPriskos van Panion,die een verslag schreef van zijn bezoek aan Attila in 449.

Een van de bekendste verwijzingen naar Attila is het gezegde:Waar Attila is langsgekomen groeit geen gras meer.Ook werd hij beeldend bijgenaamdGesel Gods.Dat geeft een indicatie van de grote angst die er toen heerste voor de Hunnen en Attila in het bijzonder, maar het is ook een kwestie van bevooroordeelde geschiedschrijving.Rua,oom van Attila, verenigde twee stammen onder zijn koningschap in 432. Na zijn dood namen zijn twee neven, de broers Attila enBleda,die stierf in445,de Hunse heerschappij over. Zij eisten als eerste een verdubbeling van het Oost-Romeinse tribuut. Constantinopel zag zich door militaire verplichtingen op andere fronten genoodzaakt om hiermee akkoord te gaan. Contemporaine historici schreven schande over deze gang van zaken, echter was het afkopen van potentiële vijanden voor de keizerlijke regering goedkoper dan oorlog tegen ze te voeren. Niettemin zagen de broers in441hun kans vrij om een plundertocht te lanceren die tot diep in het hart van het huidige Servië leidde. Wat opviel was dat ze over belegeringstuig beschikten waarmee ze zelfs een zwaar versterkte stad alsNaissuskonden innemen. Daar bleef het niet bij, de stad werd na inname met de grond gelijk gemaakt.

Aan de Oost-Romeinse gezant en historicusPriskos van Panionzou Attila hebben verteld, dat de Hunnen tot hun veroveringstochten waren gedwongen door grote droogte en hongersnood op de Aziatische steppen. Dit werd in 2022 bevestigd door archeologen uit Cambridge, die uitjaarringgegevensopmaakten, dat op periodes van droogte in Azië steeds oorlogsactiviteit volgde.[1]

Attila verenigde niet alleen de Hunnen, ook veelGermaansestamleden sloten zich bij hem aan en versterkten zo zijn gelederen nog meer. Dat waren voornamelijkOstrogotenenGepiden.

Attila in Gallië

[bewerken|brontekst bewerken]
De globale route van de Hunnen en hun bondgenoten bij de invasie van Gallië, uitmondend in deSlag bij Chalons

In het voorjaar van 451 stak Attila deRijnover, bijKoblenz.DeFrankenlieten de geweldenaar zonder meer door, ze waren niet sterk genoeg georganiseerd om de Hunnen en hun bondgenoten tegen te houden. Een leger van bondgenoten van de Hunnen trok via Keulen enTongerennaarDoornikom de Franken over te halen zich bij Attila aan te sluiten, maar de Frankische koningMerovechkoos de kant van de Romeinen. De Coalitie trok brandschattend verder naar Parijs. De Hunnen volgden deMoezelnaar het westen. In1996werden nabijEttelbrückin het GroothertogdomLuxemburg,opgravingen verricht. Men vond er resten van Gallo-Romeinse villa's en het wees erop, na onderzoek, dat Attila er 'op bezoek' geweest was en de streek in april 451, grondig had verwoest.

Aarlenwerd daarna ook ernstig bedreigd, maar zeker is dat op 7 april 451 de stadMetzwerd verwoest. De Hunnen plunderdenPicardiëen kwamen aan deSeine.Daar lagParijs.Het was nog maar een versterkte nederzetting op het huidige Ile de la Cité, waar nu de kathedraal deNotre Damestaat. De inwoners wilden wegvluchten, maar een jonge vrouw,Genovevaof Geneviève, de latere patroonheilige van Parijs, riep de inwoners op om in de stad te blijven. Op het platteland was het te gevaarlijk. Ze stelde voor om alle platbodemschepen te laten zinken en de bruggen naar de vaste oevers te vernielen. Dit werd gedaan en Attila had het inderdaad zeer moeilijk om bij de houten ommuringen te geraken. De Parisii verdedigden zich met veel moed. Attila ontstak in woede, omdat zijn aanvallen mislukten en dat een vrouw hém, de Gesel Gods, durfde te weerstaan. Maar hij bewonderde toch de inwoners en droop af naar het zuiden. Daarna moestOrléanshet zwaar ontgelden.

De succesvolle rooftochten doorWest-Europavan Attila werd ten slotte door de Romeinse generaalAetiusgestopt in451.Flavius Aetius bracht een groot leger in stelling tegen de Hunnen. Naast Romeinse legioenen bestond dit leger uit verschillende Germaanse bondgenoten. InToulouse,de Visigotische hoofdstad, vroeg Aetius aan koningTheoderik Ieen alliantie met de Romeinen te vormen. Hij benaderde ook deSalische Frankenonder koningMerovechom met hem tegen Attila te strijden. Op 20 juni 451 stonden de Hunnen en hunGepidischeen Ostrogotische huurlingen tegenover de Romeinen,Visigotenen een kleinere Frankische legergroep. De strijd vond plaats op deCampus Mauriacusof beter bekend als deCatalaunische VeldentussenTroyes(Augustobona Tricassium) enChâlons-en-Champagne(Catalaunum). De strijd was hevig. KoningTheoderik Isneuvelde, maar zijn Visigotische strijders voerden felle succesvolle wraakcharges uit tegen de Hunnen. 's Avonds was de strijd nog niet beslist. Het leek wel dat Attila zeer veel strijders had verloren, maar hij dacht niet aan terugtrekken. Attila vroeg wel eenorakelaan zijn priesters en die voorspelden hem dat hij 's anderendaags de strijd zou verliezen. Die nacht nog trok Attila met zijn overgebleven leger terug naar het oosten en stak korte tijd later weer de Rijn over.

Attila in Italië

[bewerken|brontekst bewerken]

Attila trok toen naar Italië met het doel Rome in te nemen. Hij sloeg zijn bivak op nabij hetGardameerin452.Ravenna had nauwelijks militaire reserves meer na de zware gevechten in Gallië, en kon niet verhinderen dat Attila de voornaamste steden in de Po-vallei innam en plunderde. Kerkelijke kroniekschrijvers beweerden later dat de Hunnen hun hielen lichtten na een ontmoeting met een keizerlijk gezantschap bestaande uit hofambtenaren en pausLeo de Grote.In werkelijkheid zag Attila zich genoodzaakt de aftocht te blazen doordathongersnoodenepidemieënzijn troepen teisterden, terwijl Oost-Romeinse troepen zijn achterhoede in de Balkan bestookten. Wat er in de hoofdmanstent werd besproken, weet men niet, maar de Hunnen trokken zich terug naar het noordoosten vanItalië.

Dood van Attila

[bewerken|brontekst bewerken]

In453,ergens bij de Hongaarse rivier deTiszazou Attila gestikt zijn in zijn eigen bloed door een halsslagaderbreuk tijdens een drankorgie, mogelijk ter gelegenheid van een bruiloft met een nieuwe vrouw. Andere bronnen vermelden dat hij uit jaloezie door een van zijn haremvrouwen vermoord zou zijn. Korte tijd later kwamen de onderworpen volken in het Hunnenrijk in opstand en viel hun rijk uiteen. Attila werd opgevolgd door zijn zonenEllac,DengizichenErnac.Ellac viel in deSlag aan de NadaoinPannonië.Veel Hunnen trokken zich terug naarAziëof gingen op in de bevolking vanEuropa.

Attila in de latere cultuur

[bewerken|brontekst bewerken]
Doksaal Sint-Servaasbasiliek:Sint-Servaas doopt Attila

Tegenwoordig zijn de namen vanAttilaenIldiko,zijn vrouw, nog steeds populair inTurkijeenHongarije,dat Attila's machtscentrum was vanwaaruit hij zijn strooptochten begon. De naam Attila is overigens niet zijn eigen naam, maar een bijnaam gegeven door deGoten.Een mogelijke betekenis van Attila is "vadertje" van het Gotische woord "atta" dat "vader" betekent en de Latijnse verkleinvorm. Een andere betekenis kan een combinatie van het Oudturks "ata" (vader) en "il" (land, gebied) zijn, daarbij zou Attila "Vader van het land" betekenen.

Attila was ook de oorsprong van de figuurEtzelin het middeleeuwseNibelungenlieden deThidrekssagaenAtliin deVölsunga-saga.Atli huwde Gudrun, de weduwe vanSiegfried,de drakendoder en zelf Hunnenkoning.[2]Atli is er de zoon van koning Budli en broer van dewalkureBrünnhilde,Bekkhild en Oddrun. Toen Budli stierf had Atli nog vier broers. Als Atli Gudruns broersGunnar,de Gotenkoning en Högni heeft vermoord, doodt ze haar kinderen met hem, Erp en Eitil en serveert hen als 'bierhapjes'. 's Nachts, vertelt deAtlakvida in Groenlenzka(de Groenlandse ballade van Atli) vermoordt ze hem in zijn bed. Volgens deAtlamal in Groenlenzku(het Groenlandse Atlilied) wordt ze daarbij geholpen door Knuistje, Högni's zoon.

Attila speelt een belangrijke rol in deSint-Servaaslegende,zoals die onder anderen doorHendrik van Veldekeop rijm is gezet. De stadTongeren,de zetel van hetbisdom Tongeren,wordt door de Hunnen verwoest, waardoorSint-Servaasdie stad inruilt voorMaastricht.Uiteindelijk wordt Attila door Sint-Servaas gedoopt.[3]De legende wordt in tal van populaire geschriften aangehaald en scènes eruit staan afgebeeld op onder andere hetdoksaal van de Sint-Servaasbasiliek(ca. 1300) en hetborstbeeld van Sint-Servaas(1403).

Zacharias Wernerschreef het toneelstukAttila, König der Hunnenen dit vormde de basis voor de operaAttilavanGiuseppe Verdi.

In de filmAttila, de gesel Godsuit 1954 wasAnthony Quinnte zien als Attila. In de televisiefilmAttila the Hun(2001) speeldeGerard Butlerde titelrol.

  • Ferdinand Lot,De Germaansche invasies. De versmelting van de Barbaarsche en Romeinsche wereld,Den Haag, 1939.
  • Hermann Schreiber,De Hunnen, Het volk van Attila, de gesel Gods,Amsterdam-Brussel, 1976.
  • (en)Ian HughesAetius: Attila's NemesisPen & Sword Military, 2012.ISBN 1848842791.
Zie de categorieAttila the HunvanWikimedia Commonsvoor mediabestanden over dit onderwerp.