Baco noir
Debaco noiris een blauweFransedruivensoort,die het overzee beter doet dan inFrankrijkzelf.
Geschiedenis
[bewerken|brontekst bewerken]Zoals debaco blancis ook deze druif ontwikkeld door de Franse telerFrancois Bacoen wel in 1902 in het Franse dorpjeBélusin deLandesin Zuidwest-Frankrijk.Het betreft hier een kruising tussen deVitis vinifera-druiffolle blancheen deVitis riparia-druifgrand glabre.Dit ras werd eerstbaco 24-23genoemd (zie synoniemen hieronder) en kreeg pas in 1910 de huidige naam.
Kenmerken
[bewerken|brontekst bewerken]Deze druif komt al vroeg in bloei en daardoor ontstaat ook de kans dat nachtvorst grote schade veroorzaakt en de toekomstigeoogstgeheel of gedeeltelijk tenietdoet. Voelt zich het beste thuis in stevige, volle grond. Alhoewel niet gevoelig voormeeldauw,speelt de wat obscurewortelknobbelziektehier wel degelijk een rol. Deze wordt veroorzaakt door redelijk zeldzamebacteriën,die op de grond leven en het wortelsysteem van een plant aantasten. Hierdoor verkleuren de bladeren al heel snel en sterft de plant af. De druiven zijn relatief klein, dezuurgraadis hoog, maar daar tegenover staat dat detannineslaag zijn en dat betekent dat dewijndie van deze druif wordt gemaakt het beste vroeg gedronken kan worden.Lagerenheeft geen zin.
Gebieden
[bewerken|brontekst bewerken]InFrankrijkis deze druif bijna verdwenen, omdat het niet meer voorkomt in het officiële Franse register van druivensoorten. Niet meer dan 11hectareis ermee beplant in 2012. InCanadais de oppervlakte ruim 230 hectare in de staatOntario.Ook inNova ScotiaenQuebeckomt dit ras voor.
Synoniemen
[bewerken|brontekst bewerken]Hieronder een lijst van synoniemen voor baco noir.[1]
- Baco 1
- Baco 24-23
- Baco negru
- Bacoi
- Bago
- Bako noar
- Bako sieiski
- Bako speiskii
- Bakon
- ↑vivc.de.Gearchiveerdop 28 mei 2023.