Naar inhoud springen

Baksteengotiek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Geografie van de noordelijke baksteengotiek en de zuidelijke gotische baksteenstijlen
Slot Mariënburgin Polen, het machtscentrum van deDuitse Ordestaaten het grootste gotische gebouw in baksteen
Ridderzaalin hetBinnenhof,het machtscentrum van deGraafschap Holland

Baksteengotiekis een stijl binnen degotische architectuurdie zich met name kenmerkt door:

  • het ontbreken van, in vele, maar niet alle gebouwen in alle regio's, architectonischebeeldhouwkunst,die in andere gotische stijlen uitbundig aanwezig is.
  • veelvuldig toepassing van creatieve indelingen van muren,steenverbanden,opgebouwdeornamentenen afwisseling van steenkleuren enpleisterwerk.
HolstentorinLübeck
MarienkircheinLübeck,torens metgranietkwaders aan de kanten

De stijl komt veel voor in het noorden van Europa en met name inNoord-Duitsland,deBenelux-landen en de landen aan deOostzee,waar geennatuurlijke steensoortenvoorhanden zijn. De gebouwen zijn opgetrokken uitbaksteen.Veel gebouwen in deze stijl zijn te vinden inDenemarken,Finland,Nederland, België,Duitsland,Polen,Litouwen,Letland,Estland,Wit-Rusland,RuslandenZweden.

Roholte kirke bijFaxein hetDeenseSeelandmetspeklagenals in deKempense gotiek
Ørum kirke bijRanders,Midden-Jutland,granietkwaders en baksteen

De gotische baksteengebouwen inVlaanderen,Nederlanden het noordelijkeDuitse Rijnlandvormen meer dan een kwart van deze noordelijke baksteengotiek. Sommige verschillen van deNoord-Duitse baksteengotiek,andere vrijwel niet.

Het eerste gebruik van rode baksteen in Noord-Europa dateert van de12e eeuw.De oudste van deze gebouwen zijnRomaans.In de16e eeuwwerd de baksteengotiek opgevolgd door debaksteenrenaissance.

Veel bewaarde gebouwen en stadscentra zijn opgenomen in deWerelderfgoedlijstvanUnesco.Bijvoorbeeld de historische binnenstad vanLübeck,maar ook anderehanzesteden.

Vele dorpskerken met baksteengotische vormgeving in Duitsland en Polen zijn overwegend van veldkeien gebouwd.

Zeer vele Deense dorpskerken hebben een soortgelijke materiaalcombinatie als die in Nederland, het oudste onderdeel, hetschip,is Romaans en van steen (in Nederland meestaltufsteen,in Denemarkengranietkwaders), de nieuwere, gotische onderdelen zijn vankloostermoppen(Deens: "munkestener" ).

Vergelijkbare bouwstijlen

[bewerken|brontekst bewerken]

De baksteengotiek inItaliëwordtLombardische gotiekgenoemd (Pavia). Het betreft hier een andere stijl dan de Noord-Duitse baksteengotiek.

De stijl van gotische baksteengebouwen inZuid-Frankrijkverschilt van die in het noorden, en wordtgothique toulousaingenoemd (toulousaner gotiek).[1]

Zeer verschillend van de baksteengotiek in Nederland, Duitsland en de Oostzeelanden zijn de baksteengebouwen inEngelseTudorstijl.

Op hetIberisch Schiereilandwerd ook gebruikgemaakt van baksteen. Hier is echter sprake van deMudéjar-kunststijl.

Zie de categorieBrick GothicvanWikimedia Commonsvoor mediabestanden over dit onderwerp.