Naar inhoud springen

Basiliek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
ZieBasiliek (doorverwijspagina)voor andere betekenissen van Basiliek.
plattegrond van een basilica in Pompeï

Eenbasiliekis een bouwvorm uit deklassieke oudheiden in deromaanseengotische kerkarchitectuur.

Daarnaast is een basiliek een eretitel In deRooms-Katholieke Kerk,die los staat van de architectonische vorm.

Etymologie[bewerken|brontekst bewerken]

HetNederlandsewoordbasiliekis afgeleid van hetLatijnsewoordbasilica,dat op zijn beurt weer is afgeleid van hetOudgriekseΒασιλική (basilikè,"koninklijk gebouw": het Oudgriekse woord βασιλεύς,basileusbetekent koning).

Klassieke oudheid[bewerken|brontekst bewerken]

ZieBasilica (bouwwerk)voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De term basilica is een bouwkundige term uit de klassieke oudheid. De basilica was een meerschepig gebouw, vaak met een hogere middenpartij. De hogere middenpartij was voorzien van grote vensters, de zogenaamde lichtbeuk. Een basilica diende voornamelijk alsmarkthalenbeursgebouw,in de keizertijd ook alsrechtszaal.Voor dit laatste gebruik werd aan de basilica een rechthoekige of halfronde uitbouw, deapsis,toegevoegd. De basilica lag meestal aan hetforum.

Romaanse basiliek[bewerken|brontekst bewerken]

Romaanse basiliek in Keulen (St-Cecilia)

Uit de bouwstijl van de Romeinse basilica ontwikkelde zich deromaanse kerkarchitectuur.Torens verschenen later en gaan in hun geschiedenis terug naar Romeinseuitkijktorensendonjons.Al in de Romeinse tijd werden aan de basilicastructuur soms tweeapsestoegevoegd. Romaanse basilieken hebben meestal één apsis, aan de oostzijde (hoewel ook kerken met twee apses bekend zijn). Hier werd hethoofdaltaargeplaatst. Vroegchristelijke basilieken hebben vaak één of meerdereambo's,een soort stenenkansels.

Een romaanse basiliek is meestal eendriebeukigekerk, waarvan dezijbeukenlager zijn dan demiddenbeuk.Het hoogteverschil tussen het hoge dak van de middenbeuk en de lagere daken van de zijbeuken wordt overbrugd door een muur waarin vensters zijn aangebracht, delichtbeuk.De meeste basilieken hebben tevens één of meerderedwarsbeukenof transepten en zijn daarmeekruisbasilieken.Vooral in hetprinsbisdom Luikkomenpseudobasiliekenvoor, waarbij het transept minder hoog is dan het kerkschip (pseudotransept).

Beroemd zijn de twaalfromaansebasilieken inKeulen:Sint-Severinus,Sint-Maria in Lyskirchen,Sint-Andreas,Heilige Apostelen,Sint-Gereon,Sint-Ursula,Sint-Pantaleon,Heilige Maria in het Capitool(Heilige Maria in het Capitool),Grote Sint-Martinus,Sint-Joris,Sint-KunibertenSint-Cecilia.

In de 19e en 20e eeuw zijn er kerken inneoromaansebasiliekvorm gebouwd.

Basiliek als eretitel[bewerken|brontekst bewerken]

EretekensBasiliek van Vilvoorde

In deKatholieke Kerkis basiliek (basilica) tevens een eretitel voor bijzondere kerkgebouwen. Het gebouw hoeft geen basiliek te zijn in architectonische zin, ook andere kerktypen komen voor deze titel in aanmerking. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussenbasilica maiorenbasilica minor.Deze eretitel is onder andere toegekend aan 28 kerken inBelgië,27 in Nederland en 1 inSuriname.

Basilica maior[bewerken|brontekst bewerken]

Er zijn slechts vier kerken met de titelbasilica maior(grote basiliek). Ze worden ook wel aangeduid alsbasilica pontificia(pauselijke basiliek) en zijn alle gelegen inRome:

Basilica minor[bewerken|brontekst bewerken]

ZieBasilica minorvoor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Vrijwel alle basilieken (2016: ruim 1700) vallen onder deze groep. De toekenning van de eretitelbasilica minorheeft tot doel een specifieke kerk uit te zonderen van de andere kerkgebouwen. Het gaat om bijzondereheiligdommendie zijn uitverkoren vanwege hun historische betekenis of omdat er een bijzonderreliekligt of vanwege het feit dat de kerk eenbedevaartsoordis.

Zie ook[bewerken|brontekst bewerken]

Externe link[bewerken|brontekst bewerken]

Zie de categorieBasilicasvanWikimedia Commonsvoor mediabestanden over dit onderwerp.