Naar inhoud springen

Borkum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Borkum
Stad en eiland inDuitslandVlag van Duitsland
Zicht vanaf de nieuwe vuurtoren
Vlag van Borkum
Wapen van Borkum
Borkum (Nedersaksen)
Borkum
Situering
Deelstaat Vlag van de Duitse deelstaat NedersaksenNedersaksen
Landkreis Leer
Coördinaten 53° 35′ NB, 6° 40′ OL
Algemeen
Oppervlakte 30,98 km²
Inwoners
(31-12-2020[1])
5.002
(161 inw./km²)
Hoogte 6 m
Burgemeester Jürgen Tönjes Akkermann (partijloos)
Overig
Postcode 26757
Netnummer 04922
Kenteken LER
Gemeentenr. 03 4 57 002
Website stadt-borkum.de
Situering
Kaart van Borkum
Overzichtskaart van het eiland Borkum
Stadsgebied
Zoutmoeras
Duinen
Strand
PortaalPortaalicoon Duitsland

HetDuitseeilandBorkumis het meest westelijke en tevens het grootste eiland van deOost-Friese Waddeneilanden.Het eiland ligt voor de kust van deNederlandseprovincieGroningenen maakt deel uit van hetlandkreisLeerinOost-FrieslandinNedersaksen.

Het eiland is iets kleiner danSchiermonnikoog,het kleinste bewoondeNederlandse waddeneiland.Volgens de deelstaat Nedersaksen had Borkum ultimo 2020 5.002 inwoners.[1]

Borkum ligt ten noorden van deEemsmondingen ligt dichter bij deNederlandsekust dan bij het Duitse vasteland. De stad Borkum is de meest westelijk gelegen stad inNedersaksen.

In 1863 bestond Borkum nog uit twee afzonderlijke eilanden,WestlandenOstland,die door eenkreekvan elkaar gescheiden waren. DeTüskendörsee(tussendoormeer), een meer van 650 meter lang, toont de oude scheidslijn. De beide eilanddelen duiden duidelijk op een hoefijzervormig uiterlijk van de concentrisch verlopendeduinketen,die richting hetRandzelgatopen is. Hetkweldergebiedbinnen de duinketen bestaat grotendeels uit groene weide enzoutmoerassen.

Borkum is, net als de andere Oost-Friese eilanden, geen fragment van het vroegere vasteland en onderscheidt zich daarmee van deNoord-Friese Waddeneilanden.[2]De ondergrond van Borkum bestaat uitpleistoceneenholoceneafzettingen.De Oost-Friese eilanden hebben nooit een aaneengesloten ketting gevormd, daarvoor is degetijdenstromingtussen de eilanden te sterk.

Tot de stad Borkum behoren de gelijknamige plaats in het westen van het eiland alsook de kleinereortsteilenOstland, aan de oostkant van het eiland enReede,bij de haven in het zuidoosten.

Door zijn ligging heeft Borkum geen directe buurgemeenten, maar wel buureilanden en het vasteland. De buureilanden zijnRottumerooginNederlandin het westen enJuist,Lütje Hörn,Memmerten deKachelotplatein het oosten. De drie laatstgenoemde zijn onbewoonde eilanden. De Kachelotplate is een voormaligezandbank,die niet meer regelmatig overstroomt.

De dichtstbijzijnde kust behoort tot Nederland, perveerbootis er een directe verbinding met deEemshaven.Aan Duitse zijde isEmdende veerhaven voor Borkum. Omdat het eiland ver buiten in de Eemsmonding ligt is de vaartijd van Emden naar Borkum langer dan naar alle andere bewoonde Duitse Noordzee-eilanden, met uitzondering vanHelgoland.De dichtstbijzijnde gemeente op het Duitse vasteland isKrummhörnin deLandkreis Aurich.

De beide eilanddelen op de kaart van Borkum vanKarl Ludwig von Le Coq,1805

De Oost-Friese eilanden, en daarmee ook Borkum, ontstonden vermoedelijk rond het begin van onze jaartelling.[3]In eerste instantie waren het eenvoudigezandplaten,van waaruit zich langzaam maar zeker de huidige eilanden ontwikkelden.

In de jaren 1227 en 1270 ankerdenkruisvaardersvlotenvoor het eiland, om daar beter weer af te wachten. Onduidelijk is of het eiland toentertijd reeds bewoond was. Van een bevolking wordt voor het eerst rond 1406 gesproken in een vredesverdrag met deHanze.[3]

In deHanzetijdwas het eenzeeroversnest.In de17e eeuwvoeren veel Borkumers alskapiteinofharpoenierop Nederlandsewalvisvaardersmee. In de 18e eeuw liep de walvisvangst sterk terug en heerste armoede op het eiland. De bewoners trokken weg. In 1811 werd het dieptepunt bereikt en woonden er nog maar 400 mensen. Het eiland was intussen bezet door de Fransen en behoorde tot 1815 tot hetDepartement Oost-Frieslandvan hetKoninkrijk Holland.

Al vele decennia voor de machtsovername door denationaalsocialistenin 1933 bestond er een sterkantisemitismeop Borkum.[4]Het eiland zette zich tegen concurrentNorderneyaf met het dagelijks gespeelde antisemitischeBorkum-Lied.Op 19 en 20 december 1934 werden vanaf Borkum twee doorWernher von Braunontwikkelderakettengelanceerd.

Borkum is een gewild toeristenoord. Vanaf 1834 kwamen er vakantiegangers op het eiland, aanvankelijk uitEmden.Hettoerismenam een grote vlucht. In 1850 telde men 252 bezoekers, in 2003 was het aantal gestegen tot 270.000.

Ontwikkeling van de naam Borkum

[bewerken|brontekst bewerken]

Het eiland werd in 1227 voor het eerst met naam genoemd alsBorkna,vervolgens in 1398 alsBorkynen sinds 1554 is de aanduidingBorkumin gebruik. De naam heeft zich vermoedelijk ontwikkeld uit het woordburkn,Oudnoordsvoorvarens.Later werd daaraan nog het achtervoegsel -um voor huis toegevoegd.[5]

Borkum heeft de status vanstad.De gemeenteraad van het eiland bestaat uit zestiengekozenleden die voor een periode van vijf jaar zijn verkozen. Naast de raad heeft ook de burgemeester stemrecht. De huidige raadsperiode begon op 1 november 2021.

Partij/Groepering 2006 2011 2016 2021
CDU 6 6 6 4
SPD 4 5 6 4
Bündnis 90/Die Grünen 2 4 2 2
FDP 1 1 - -
Borkums Freie Liste - - 2 6

Vanaf 1 juli 2005 was Kristin Mahlitz (SPD) burgemeester, de eerste voltijdsburgemeester van Borkum. Zij opteerde niet voor een tweede termijn van zes jaar en bij de burgemeestersverkiezing op 11 september 2011 werd deonafhankelijkekandidaat Georg Lübben met 52,5% van de stemmen verkozen.[6]Op 1 november trad hij in functie. In 2020 volgde de onafhankelijke kandidaat Jürgen Tönjes Akkermann hem op.

Bezienswaardigheden

[bewerken|brontekst bewerken]
Ligging van Borkum binnen de Oost-Friese eilanden
Nieuwe vuurtoren
Kleine (elektrische) vuurtoren

Vanwege zijn ligging in deEemsmondingwerden op Borkum reeds vroegbakenster markering van het Eemsvaarwater gebouwd. Er bevinden zich drievuurtorensen daarnaast nog andere oriëntatiepunten op het eiland.

In 1576 werd deoude vuurtorengebouwd. Hij is daarmee het oudste gebouw en tevens herkenningsteken van het eiland. De 45 meter hoge, rechthoekige toren ontstond op het fundament van de oude Borkumer kerktoren en diende aanvankelijk slechts als oriëntatiepunt bij dag. Pas in 1817 kreeg de"Alte Leuchtturm"een lichtbron, die met behulp van paraboolspiegels en 27 olielampen bediend werd. In februari 1879 werd het lichtbaken van de vuurtoren door een brand in de toren verwoest. De toren zelf kon dankzij zijn solide bouw behouden blijven en dient tegenwoordig als uitzichttoren.[7]

Denieuwe vuurtoren van Borkumbevindt zich aan de westzijde van het eiland en werd na de brand van de oude vuurtoren in 1879 in zes maanden gebouwd. De nog immer actieve vuurtoren dient sinds 15 november 1879 als oriëntatie voor de Eemsmonding. Bij de bouw van de 60,3 meter hoge ronde toren werden 1,5 miljoen zwartbruine bakstenen gebruikt. Tot zijn top heeft de toren 319 traptreden.

Dekleine vuurtoren van Borkumaan het zuidstrand is de derde vuurtoren op Borkum en werd in 1888/1889 gebouwd. De rood-witte vuurtoren werd als prototype voor een reeks van in totaal negen in Duitsland gebouwde vuurtorens gebruikt. Zijn bijnaam"der Elektrische"kreeg de toren voor het feit, dat hij de eerste voor elektrisch gebruik gebouwde vuurtoren in Duitsland was. De vuurtoren bestaat uit losse, 27 millimeter dikkegietijzerensegmenten. De toren bereikt een totale hoogte van 32 meter. Hij werd in de zomer van 2003 buiten dienst gesteld, omdat de vaargeul in de Eemsmonding doorsedimentafzettingenwas veranderd. Sinds 1970 dient de toren daarnaast nog als antennedrager voor de verkeerscentrale Eems, die in Duits-Nederlandse samenwerking wordt geleid.

Economie en infrastructuur

[bewerken|brontekst bewerken]

Het eiland gold tijdens deHanzetijdals vluchtplaats voorpiraten.De bekende zeeroverKlaus Störtebekerzou volgens de legende in het zuiden van het eiland een schat hebben begraven.[8]De eilandbewoners lagen regelmatig in conflict met deheersers van Oost-Frieslandover de belasting opaangespoelde goederen,die rond deze tijd nagenoeg de enige inkomstenbron voor de Borkumers waren.

In de 18e eeuw bracht dewalvisvangstde bewoners, die meestal als kapitein of harpoenier op de Nederlandsewalvisvaartvoeren, een zekere welvaart. Vele straatnamen op Borkum en andere relicten herinneren nog aan deze tijd. In de 18e eeuw nam de walvisvaart echter als gevolg van deVierde Engels-Nederlandse Oorlogaf en verdween uiteindelijk. Als gevolg daarvan ontstond er armoede op het eiland en verlieten vele inwoners Borkum. Rond 1811 woonden er nog rond de 400 personen.

Vanaf het begin van de 20e eeuw was Borkum een belangrijke militaire post. In 1902 kreeg het eiland de status zeevesting. De marine breidde voor haar militaire transport de Borkumer Kleinbahn uit met aftakkingen. In 1934 begonWernher von Braunmet het testen van raketlanceringen op Borkum, die later inPeenemündewerden voortgezet.

In 1957 vestigde de nieuw opgerichteBundesmarineeen basis in Borkum, waar voorallandingsvaartuigengestationeerd werden. Daarnaast waren ermariniersen een opleidingsschool op het eiland aanwezig. Als gevolg daarvan ontstonden er talloze arbeidsplaatsen bij deBundeswehren waren meer dan 20% van de verzekeringsplichtigen werkzaam bij de marine. In 1996 werd de opleiding opgeheven en naarStralsundverplaatst.

Borkum, strandkorven
Borkum 1909, Badgasten

Na het korte intermezzo als deel van het Franse departementEms-Orientalonder de heerschappij vanNapoleontussen 1810 en 1813 kwamen vanaf 1834 de eerste vakantiegangers, voornamelijk gegoede burgers uitEmden,naar het eiland. Tien jaar later, in 1844, ontstonden de eerste accommodaties voor badgasten en werd het toerisme als inkomensbron ontdekt. Sindsdien is het aantal toeristen, dat Borkum als vakantie-, ontspannings- of kuurbestemming gebruikt, continu gestegen. Bij de eerste registratie van vakantiegangers in 1850 werden nog 252 bezoekers geteld, terwijl aan het einde van de 20e eeuw meer dan 200.000 mensen het eiland bezochten.

Tijdens deTweede Wereldoorlogwaren er beperkingen voor recreatief bezoek, omdat het eiland aan de Noordwest-Duitse grens van militaire betekenis was. Na het einde van de oorlog moesten in eerste instantie talrijke overblijfsels uit de weg worden geruimd. Oude bunkers stonden nog jarenlang het gebruik van het strand in de weg.

In 2009 kreeg de stad Borkum na een omvangrijke risicoanalyse door deInternational Life Saving Federationhet predicaat „Lifeguarded Beach / Bewachter Badestrand“(" bewaakt badstrand ") voor zijn vier stranden. Het eiland is daarmee de eerste gemeente aan de Duitse Noordzeekust waaraan dit certificaat is verleend.[9]

Borkum is perautoveerbereikbaar vanaf Emden en vanaf deEemshaveninNederland.De veerdiensten worden geëxploiteerd doorAG Ems.Verder is er een kleineluchthaven,die in deTweede Wereldoorlogwerd gebouwd alsmilitair vliegveld.Ook staan er op Borkum twee vuurtorens. Denieuwe vuurtoren van Borkumwerd geopend in 1889.

VeerWappen von Borkum
De haven van Borkum: Hier kunnen passagiers van het veer overstappen op de Borkumer Kleinbahn

Het vervoer van en naar het eiland vindt metveerbotenplaats. DerederijAG Emsvoert een regelmatige lijndienst met verschillende schepen tussen het eiland en havens in Nederland en Duitsland. De vaartijd tussen Borkum en de NederlandseEemshavenbedraagt normaliter 50 minuten; naar dehaven van Emdenduurt de overtocht circa 2½ uur. Daarnaast vaart de rederij metcatamarans,waarbij de overtocht in zestig minuten wordt afgelegd.

De overtocht is getij-onafhankelijk, dat betekent dat de veerdienst geen rekening hoeft te houden met hetgetijdeen op vaste tijden kan afvaren.

Motorvoertuigen

[bewerken|brontekst bewerken]

Het eiland is naastNorderneyhet enige Oost-Friese eiland waarop met particulieremotorvoertuigengereden mag worden. Het verkeer wordt tijdens het zomerseizoen echter sterk gereguleerd. Hiervoor zijn twee zones ingericht. De stadskern is als rode zone volledig afgesloten voor particuliere auto's en aanverwante voertuigen. Buiten de stadskern mag alleen overdag, van 7 tot 21 uur, met particuliere voertuigen gereden worden.

Het Inselbahnhof met trein.
ZieBorkumer Kleinbahnvoor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De zeven kilometer lange, gedeeltelijk tweesporigesmalspoorlijnmet eenspoorwijdtevan 900 millimeter werd in 1888 opgeleverd en verbindt de plaats Borkum met deveerhaven.Naast het station in het centrum zijn er ook haltes bij „Jakob-van-Dyken-Weg “en „Borkum-Reede “. In de jaren veertig bestonden er naast het hoofdspoor talrijke andere militaire sporen die de verschillende vestingen met elkaar verbonden. Een andere spoorlijn, waarvan de eerste meter bij het hoofdstation nog te zien is, voerde naar het Ostland. In de jaren zeventig kwam deKleinbahnin economische problemen, maar vanwege het sterk groeiende toerisme werd de lijn steeds belangrijker. DeBorkumer Kleinbahnbeschikt over vier locomotieven die metkoolzaadolieaangedreven worden.

Naast de spoorlijn is er nog een regelmatige busdienst die grotendeels parallel met de spoorlijn verloopt. Enkele bussen rijden tot hetortsteilOstland, dat niet door de trein bediend wordt.

Op het waddeneiland rijdt sinds het april van 2017 bij de ondernemingBorkumer Kleinbahneenelektrische bus.In december 2017 volgde een tweede elektrische bus.[10]

Ten oosten van de stad bevindt zichFlugplatz Borkum,dat wordt aangedaan door lijndiensten en chartervluchten vanaf Emden en Hamburg. De vliegtijd vanaf Emden bedraagt ongeveer 15 minuten. Daarnaast wordt het vliegveld door privévliegtuigen gebruikt.

Op Borkum verschijnt het dagbladBorkumer Zeitung.Het blad is sinds 2019 onderdeel van de Zeitungsgruppe Ostfriesland (ZGO). De ZGO verzorgt de regionale pagina's over Oost-Friesland, de lokale redactie het nieuws van het eiland. De landelijke en internationale artikelen worden door de ZGO geselecteerd uit het aanbod van deNeue Osnabrücker Zeitung.Op zondag ontvangend de abonneesSonntags Rapport.

  1. ab(de)Landesamt für Statistik Niedersachsen, LSN-Online Regionaldatenbank, Tabelle A100001G: Fortschreibung des Bevölkerungsstandes, Stand 31. Dezember 2020
  2. Johannes Walter,Die Ostfriesischen Inseln, Seminar zur Regionalen Geografie Nordwestdeutschland(PDF; 3,93 MB) 9 ff. Universität Stuttgart/Institut für Geographie (2001).Gearchiveerdop11 juni 2007.Geraadpleegd op17 januari 2009.
  3. abMichael Krecher, Archäologischer Dienst derOstfriesischen Landschaft:Borkum (2008),geraadpleegd op 18 juni 2013
  4. Bajohr, Frank,2003. "Unser Hotel ist judenfrei": Bäder-Antisemitismus im 19. und 20. Jahrhundert. Frankfurt: Fischer Verlag.ISBN 978-3-596-15796-9
  5. Arend Remmers:Von Aaltukerei bis Zwischenmooren. Die Siedlungsnamen zwischen Dollart und Jade.Verlag Schuster, Leer 2004,ISBN 3-7963-0359-5
  6. Ergebnis der Wahlen zum Rat der Stadt Borkum,CDU Borkum.Gearchiveerdop 7 juni 2023.
  7. Der "Alte Leuchtturm" von Borkum,Heimatverein-Borkum, geraadpleegd op 19 juni 2013
  8. Claes Stortebeker...,Nieuwsblad van het Noorden (1 mei 1937), p. 29.Gearchiveerdop 10 april 2022.
  9. Bewachter Badestrand
  10. (de)Emissionsfreier Linienverkehr für die Insel Borkum.Gearchiveerdop 24 november 2020.
Zie de categorieBorkumvanWikimedia Commonsvoor mediabestanden over dit onderwerp.