Naar inhoud springen

Bosbouw

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Gezaagd naaldhout voor depapierindustrie

Debosbouwofsilvicultuuris een vorm vanbosbeheermeteconomisch nut,waarbijbosten minste ten dele dient alsnatuurlijke hulpbron.Bij dergelijke deels of geheel opproductie gerichte Boss enis het verwerven vanhouthoofd- of nevendoel. InVlaanderenenNederlandzijn door boseigenarencoöperatieveverenigingenopgericht in de vorm vanbosgroepen.

Natuurlijke en aangeplante Boss en

[bewerken|brontekst bewerken]

Bij de bosbouw kan onderscheid gemaakt worden naarnatuurlijke Boss enen aangeplante Boss en.

In Nederland zijn alle Boss enaangeplantevormen vansecundair bos.Aanvankelijk gebeurde dat alleen met het oog op de houtproductie en voor het vastleggen vanzandverstuivingenen de productie vanmijnhout.Hiervoor werd veelnaaldhoutaangeplant. Tegenwoordig is deecologische betekenisen debiodiversiteitveel belangrijker en wordt overwegendloofbosaangeplant.

Natuurlijke (in de zin van oorspronkelijke) Boss en zijn inWest-Europaniet meer te vinden. Resten van natuurlijke loof Boss en, zoals hetWoud van Białowieżain Polen, zijn in Europa slechts op weinig plekken nog aanwezig, wel elders bijvoorbeeld in detaigazoneen in streken mettropisch regenwoud.

Houtproductie en houtteelt

[bewerken|brontekst bewerken]

Bij het op productie gerichte bosbeheer onderscheidt men drie typen bosbestanden:hooghout,middelhoutenhakhout.

Zowel natuurlijke als aangeplante Boss en worden voorhoutproductiedoorhoutkapgebruikt. Natuurlijke Boss en intropischegebieden leveren onder meer tropischhardhout.In degematigdestreken leveren Boss en zowel naaldhout als loofhout. Op dit moment[(sinds) wanneer?]worden tropische Boss en in hoog tempo gekapt, niet alleen met het oog op winst door houtproductie maar ook in sterke mate voor het scheppen van nieuwe landbouw- enveeteeltgebieden.

Bossen inScandinaviëleveren veel hout voor depapierindustrie.De papierindustrie gebruikt weinig hout uit Nederlandse Boss en; Nederlands hout wordt wel gebruikt voor de productie van vezelplaten enpallets.[bron?]Bedrijfseconomisch gezien is houtteelt in Nederland niet rendabel. De overheid springt bij met verschillende subsidiemaatregelen om bosbouw mogelijk te maken.[bron?]

Duurzame bosbouw

[bewerken|brontekst bewerken]

Het begrip 'duurzaamheid' komt uit de bosbouw. Het werd in Duitsland in 1713 gemunt vanwege de tekorten aan hout in die tijd. De bosbouwkundige Hans Carl von Carlowitz legde de nadruk op een continue houtvoorziening maar beschreef ook al de esthetische waarden van bos.[1]

Hout uit duurzaam beheerdeproductie Boss enheeft soms hetFSC-keurmerkof eenPEFC-keurmerk.Deze Boss en zijn per definitie bosteeltkundig beheerde Boss en. In dergelijke 'duurzaam' beheerde productie Boss en kan selectief gekapt worden, waarbij alleen bepaalde bomen gekapt worden en de rest langer blijft staan. Daarnaast kan ookkaalslagplaatsvinden, waarbij op een perceel vrijwel alles ineens wordt gekapt. Als er daarna weer bos wordtaangeplantis er sprake vankunstmatige verjonging.

Bij selectieve kap kan het bos in stand gehouden worden doornatuurlijke verjonginguit jonge bomen die soms al voor de kap opgekomen waren, of door zaden die bijvoorbeeld door de overblijvende bomen geproduceerd worden. Bij selectieve kap zullen veelalschaduwtolerantesoorten zich verjongen, die horen bij de latere ontwikkelingsstadia van het bos. In Nederland zijn dat bijvoorbeeldbeuk,esdoornenes.Een alternatief voor natuurlijke verjonging is aanplant. In Nederland vindt uit kostenoverwegingen meer en meer natuurlijke verjonging plaats.

Bij kaalkap worden de zaden doorgaans van verder aangevoerd en zullen de jonge bomen meer aan klimaatinvloeden blootstaan. Daardoor zullen vaak andere soorten zich vestigen, namelijk soorten die bij debeginstadia van bosontwikkelinghoren. In Nederland zijn dit vaakberk,grove denofwilgensoorten.Als natuurlijke verjonging niet goed van de grond komt, kunnen er hulpmaatregelen genomen worden, zoals het bewerken van de bodem of het beschermen tegen schade door wildvraat. Eventueel kan er ook gezaaid worden.

Een steeds belangrijker wordend aspect bij bosbouw is het bevorderen vanbiodiversiteit.Traditioneel bosteeltkundig beheerde Boss en zijn vrijwel altijd aanzienlijk armer aan soorten en eenvormiger van structuur dan spontaan gevormde Boss en. Een bos waar ookdode bomenin staan of liggen is een 'levendiger' bos dan bos met alleen levende bomen, omdat op en in het dode materiaal talloze organismen kunnen leven. In alsproductiebosbeheerde Boss en werden aanvankelijk alle omgewaaide en dode bomen uit het bos verwijderd. Sinds er meer aandacht is voor denatuurwaardevan productie Boss en laat men in veel Boss en meerdood houtachter. Dit is zowel voor het bereiken van de in het beleid vastgesteldenatuurdoelenals om financiële redenen aantrekkelijk. Uiteraard vergt de houtproductie het periodiek verwijderen van levende bomen uit bosteeltkundig beheerde Boss en.

Tot de jaren 1970 waren bosbouw ennatuurbeheerin Nederland twee verschillende vakgebieden, hoewel er altijd veel overleg tussen bosbouwers en natuurbeschermers is geweest.[bron?]Vanwege de vele pleidooien door moderne bosbouwkundigen van bijvoorbeeldPro Silvaen deStichting Kritisch Bosbeheervoor een natuurlijker bosbeheer, kwam er meer discussie over de relatie tussen bosbouw en natuurbeheer. Ookzware stormenin 1972 en 1973 droegen bij tot het inzicht dat het Boss en ook natuurlijke ecosystemen zijn en meer dan een 'houtvoorraad'. Sindsdien worden de Nederlandse Boss en meer beheerd alsbosecosysteemen minder als 'houtakker'. Bosbeheerders bij de natuurbeschermingsorganisaties geven denatuurlijke processenmeer ruimte. Er is ook meer aandacht voor een natuurlijker soortensamenstelling enBoss tructuur.Toch bevatten veel Boss en vooral economisch interessante boomsoorten.Lindesoorten,taxus,iepensoorten,wilde appel,wilde peerzijn in deze Boss en zeldzaam tot verdwenen. Naast houtproductie vragen tegenwoordig ook natuurbehoud,recreatie,klimaatverandering,landschapszorg,bodem-endrinkwaterbeschermingen andere maatschappelijke thema's de aandacht van de bosbeheerder.

Zie de categorieBosbouwvanWikimedia Commonsvoor mediabestanden over dit onderwerp.