Naar inhoud springen

Bozum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Bozum
Boazum
Plaats inNederlandVlag van Nederland
Bozum (Friesland)
Bozum
Situering
Provincie Friesland
Gemeente Súdwest-Fryslân
Coördinaten 53° 5′ NB, 5° 42′ OL
Algemeen
Oppervlakte 7,79[1]km²
- land 7,64[1]km²
- water 0,15[1]km²
Inwoners
(2023-01-01)
410[1]
(53 inw./km²)
Woning­voorraad 169 woningen[1]
Overig
Postcode 8635
Netnummer 0515
Woonplaats­code 2011
Belangrijke verkeersaders
PortaalPortaalicoon Nederland
Friesland

Bozum(officieel,Fries:Boazum) is een dorp in de gemeenteSúdwest-Fryslân,in deNederlandseprovincieFriesland.Bozum ligt ten noordoosten vanSneek,tussen de dorpenScharnegoutumenWieuwerd.DeBozumervaartloopt van deFranekervaartnaar het dorp. Ten oosten van Bozum loopt deZwette.In 2023 telde het dorp 410 inwoners. In het postcodegebied van het dorp liggen de buurtschappenIndijk(Fries: Yndyk) enMakkum.

Bozum is ontstaan op een bredeterp,die aan een waterloop aansloot op deMiddelzee.Ondanks de breedte is het dorp zich later buiten de terp gaan ontwikkelen.

In 1260 werd de plaats vermeld alsBosingum,in als 1395Bozinghim,in 1400 alsBosinchum,in 1427 alsBosum,in 1482 alsBozigumen in 1505 alsBoeszum.De naam zou duiden op een woonplaats (heem/um) van de familie Bozinga. Een andere verklaring voor het deel 'bozing' zou een koestal kunnen zijn, van het Oudfriese woord bôs (koestal), maar erg waarschijnlijk wordt dat niet geacht.

Bozum viel tot 1812 in de gemeenteBaarderadeel,was daarna tot in 1816 een zelfstandige gemeente, en werd per 1 oktober van dat jaar weer onderdeel van de gemeente Baarderadeel. Vanaf 1984 tot 1 januari 2018 viel Bozum onder de gemeenteLittenseradeel.

Sint-Martinuskerk te Bozum

DeSint-Martinuskerkin Bozum is een van de oudsteromaansekerkgebouwen in Friesland uit de12e eeuw.Tijdens de restauratie in 1941 werd in het gewelf een schildering ontdekt, de zogenaamdeMajestas Domini.De schildering stelt een baardloze Christus voor.

De kerk is een van de monumenten van het dorp. De andere kerken van het dorp waren een gereformeerde kerk en de kerk van de Vereeniging tot Evangelisatie.

Andere monumenten

[bewerken|brontekst bewerken]

De Wylgenis eenmonumentaalpand dat werd gebruikt alsvakantiewoningvoorgezinnenmet een gehandicapt gezinslid. Deze woning was door wijlen mevrouwGezina H. Volkersgeschonken aan hetPrinses Beatrix Fonds,maar is nu in gebruik als particuliere woning. Rijke families zoals de Wiarda's, Walta's en Gerbrandy's woonden in Bozum, in statige rentenierswoningen. Hun huizen sieren het dorp. Het café De Boazumer Mjitte is een van de grootste herbergen uit de gemeente en dateert uit 1875.

Kleiterpstermolen

Ten noordoosten van het dorp, even ten zuiden van de buurtschap Indijk staat deKleiterpstermolen,eenAmerikaanse windmotor.

Het dorp heeft een kaatsvereniging, Keatsferiening Boazum.

In Bozum staat een basisschool, met de naam Dûbelspan.

Bekende (ex-)inwoners

[bewerken|brontekst bewerken]

Een bekende Bozumer wasEelco Alta(1723-1798). Hij was dominee,patriotsvolksvertegenwoordigeren pionier op het gebied van vee-inenting. Er is lang gedacht dat Alta's verhandeling over eenconjunctievan planetenEise Eisingaer in 1774 toe bracht om zijnplanetariumte bouwen.

In Bozum woontHenk Kroes,oud-voorzitter van de vereniging "De Friesche Elf Steden".

Geboren in Bozum

[bewerken|brontekst bewerken]

Openbaar vervoer

[bewerken|brontekst bewerken]

Bozum had van1883tot1938eenstationaan despoorlijn Leeuwarden - Stavoren.Bij het station stond een stationsgebouw van hetStandaardtype Loppersum,dat in1958is gesloopt. Hedendaags rijden de volgende bussen langs Bozum:

Zie de categorieBoazumvanWikimedia Commonsvoor mediabestanden over dit onderwerp.