Naar inhoud springen

Brassaï

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Brassaï
Brassaï (fotoEmiel van Moerkerken,1936)
Persoonsgegevens
Volledige naam Gyula Halász
Pseudoniem Brassaï
Geboren Kronstadt, tegenwoordigBrașov,9 september1899
Overleden Nice,7 juli1984
Geboorteland Vlag van HongarijeHongarije
Nationaliteit Vlag van FrankrijkFrankrijk
Beroep(en) Fotograaf
Oriënterende gegevens
Stijl(en) Straatfotografie
RKD-profiel
(en)IMDb-profiel
PortaalPortaalicoon Kunst & Cultuur

Brassaï,pseudoniem vanGyula Halász(Kronstadt, tegenwoordigBrașov,9 september1899Nice,7 juli1984) was eenFransfotograaf vanHongaarseafkomst.

Leven en werk[bewerken|brontekst bewerken]

Brassaï was de zoon van een professor in de Franse literatuur en verhuisde al op driejarige leeftijd met zijn ouders naarParijs,waar zijn vader les ging geven aan deSorbonne.Hij studeerde in schilderkunst inBoedapesten ging in 1920 naarBerlijn,waar hij deUniversiteit van de Kunstenbezocht. In 1924 vestigde hij zich definitief in Parijs, waar hij zich aansloot bij de kunstenaarskringen in de wijkMontparnasse.Aanvankelijk ging hij werken als journalist. In die periode nam hij ook zijn pseudoniem Brassaï aan, hetgeen betekent: ‘van Brașov’.

Onder invloed van zijn vriend fotograafAndré Kertészontwikkelde Brassaï een fascinatie voor het fotograferen van het Parijse nachtleven. Dat bezorgde hem uiteindelijk grote faam. In de jaren dertig publiceerde hij diverse beroemd geworden fotoboeken, waarvan met nameParis de nuitde essentie van zijn werk weergeeft: oprechte en waarachtige beelden van het ware Parijs leven in al haar facetten, ook van de louche buurten. Zijn vriendHenry Millernoemde hem “het oog van Parijs”.

Brassaï nam deel aan belangrijke internationale exposities, zoalsPhotography: 1839–1937in hetMuseum of Modern ArtinNew York.Na de oorlog hield hij grote solotentoonstellingen, onder andere in hetGeorge Eastman House,hetArt Institute of Chicagoen diverse keren opnieuw in het Museum of Modern Art. Hij had veel succes in deVerenigde Statenen publiceerde vaak in Amerikaanse bladen zoalsHarper's Bazaar.In 1953 werden een zestal foto's van hem geselecteerd doorEdward Steichenvoor de wereldberoemde tentoonstellingThe Family of Man.[1]

Brassaï was een veelzijdig kunstenaar en hield zich ook bezig met tekenen, schilderen en beeldhouwen. Ook maakte hij veel kunstzinnige,surrealistischefoto’s die doen denken aanMan Ray.Hij was bevriend met vooraanstaande kunstenaars zoalsPablo Picasso,Henry Miller,Léon-Paul FargueenJacques Prévert.In 1964 publiceerde hij het boekConversations avec Picassoen in 1975Henry Miller – The Paris Years.

Brassaï overleed in 1984 inZuid-Frankrijk,op 84-jarige leeftijd. Hij werd begraven op hetCimetière du Montparnassete Parijs.

Werk (selectie)[bewerken|brontekst bewerken]

  • Paris de Nuit.1933.
  • Conversation avec Picasso.1964.
  • Marcel Proust sous l'emprise de la photographie.Tekst en 16 foto’s.
  • Henry Miller – The Paris Years.1975.

Literatuur en bron[bewerken|brontekst bewerken]

Externe links[bewerken|brontekst bewerken]

Zie de categorieBrassaïvanWikimedia Commonsvoor mediabestanden over dit onderwerp.