Naar inhoud springen

Brunei

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Negara Brunei Darussalam
بروني دارالسلام
Kaart
Basisgegevens
Officiële landstaal Maleisisch,Engels
Hoofdstad Bandar Seri Begawan
Regeringsvorm Absolute monarchiezonder politieke partijen (de facto dictatuur)
Staatshoofd SultanHaji Hassanal Bolkiah Mu'izzaddin Waddaulah
Regeringsleider Sultan Haji Hassanal Bolkiah Mu'izzaddin Waddaulah
Religie Islam,boeddhisme,christendom
Oppervlakte 5.765 km²[1](8,6% water)
Inwoners 393.372 (2011)[2]
464.478 (2020)[3](80,6/km²(2020))
Bijv. naamwoord Bruneis
Inwoneraanduiding Bruneier (m./v.)
Bruneise (v.)
Overige
Motto Brunei Darussalam
(Maleis:Brunei, het huis van vrede)
Volkslied Allah peliharakan Sultan
Munteenheid Bruneise dollar(BND)
UTC +8
Web|Code|Tel. .bn| BRN | 673
Voorgaande staten
Protectoraat BruneiProtectoraat Brunei 1984(Onafhankelijk van hetVerenigd Koninkrijk)
Kaart van Brunei

Brunei(uitspraak:[bruˈnɛɪ]of[bryˈnɛɪ]), officieel deStaat Brunei Darussalam(Maleis:Negara Brunei Darussalam), is een land inZuidoost-Azië.Het ligt op het eilandBorneoen bestaat uit twee delen die elk aan deZuid-Chinese Zeeliggen en verder geheel worden omringd doorMaleisië.Brunei is met 5.765 km² iets groter danGelderlandinNederlandof de provinciesAntwerpenenLimburgsamen inBelgië.

ZieGeschiedenis van Bruneivoor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Brunei was vanaf de 14e eeuw een onafhankelijksultanaaten omvatte toen het zuiden van deFilipijnen,SarawakenSabah.In 1888 werd het eenBritsprotectoraat.De vertegenwoordigers van de Britse koning waren deBritse residenten in Bruneien later de hoge commissarissen.

Op 6 januari 1942 bezetten deJapannersBrunei. Op 14 juni 1945 werd Brunei door de Engelsen heroverd. Het sultanaat werd uiteindelijk op 1 januari 1984 onafhankelijk.

Sinds 1967 regeert sultanHassanal Bolkiahals absoluut vorst. Het half gekozen en half benoemde parlement uit de Britse tijd werd na de onafhankelijkheid afgeschaft, maar in 2004 hersteld.

Brunei heeft affiliaties metAPEC,ASEANen hetGemenebest van Naties(voorheen het Brits Gemenebest).

Bestuurlijke indeling

[bewerken|brontekst bewerken]
Districten van Brunei
ZieDistricten van Bruneivoor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Brunei is onderverdeeld in vier districten, diedaerahworden genoemd:

Ongeveer twee derde van de bevolking is vanMaleiseafkomst.Chinezenvormen de belangrijkste etnische minderheid (15 procent van de bevolking).

De officiële taal is hetMaleis;daarnaast isChineeseen belangrijke taal. Ook wordt in BruneiEngelsgesproken.

Desoennitischeislamis deofficiële religievan Brunei. Volgens de grondwet moet de sultan moslim zijn. Hij is ook de religieuze leider van de moslimbevolking van Brunei. Andere religies in Brunei zijnboeddhisme(7% van de bevolking, voornamelijk onder Chinezen), enchristendom(7% van de bevolking).[4]Decontractarbeidersdie op onder andere derubberplantagesaan het werk werden gezet, warenhindoeïstisch.

Sedert 1990 streeft de regering ernaar om de Maleise islamitische monarchie in het bewustzijn van het volk te verankeren (verbod op christelijke feestdagen en alcohol, invoering van meer islamitische feestdagen). Brunei kent geengodsdienstvrijheid.In 2013 kondigde sultanHassanal Bolkiahaan dat hetislamitische strafrechtprogressief ging worden ingevoerd.

De cultuur van Brunei lijkt sterk op de Maleise cultuur, met veel invloed van hethindoeïsmeen deislam. Kinderen dragen net zoals in veel andere landen schooluniformen. Alcohol is niet te koop in winkels in Brunei, uit religieuze overwegingen. Er zijn geen discotheken of nachtclubs. Veel activiteiten vinden thuis plaats, zoalskaraoke. Alcohol wordt gekocht in Sarawak, een gedeelte van Maleisië. Een buitenlander mag maximaal twaalf blikjes bier en twee flessen wijn of sterke drank importeren voor eigen gebruik.

Brunei kent naast de islamitische en christelijke feestdagen twee nationale feestdagen: op 23 februari wordt de onafhankelijkheid gevierd en op 15 juli de verjaardag van de sultan.

In Brunei kent men drie typen identiteitskaarten, namelijk geel (officiële inwoners), rood (permanente bewoners) en groen (buitenlanders met een werkvisum). Het is als buitenlander vrij moeilijk om een rode identiteitskaart te bemachtigen; de periode bedraagt voor mannen minimaal twintig jaar (mits getrouwd met een Bruneise vrouw). Voor een buitenlandse vrouw (getrouwd met Bruneise man) gaat het aanzienlijk sneller, tussen de drie en vijf jaar.

De productie van ruweolieengasis goed voor bijna 90% van hetbnp.Daarnaast is er kledingindustrie. De gezondheidszorg en studie zijn gratis; olie, rijst en woningen worden gesubsidieerd. Brunei streeft ernaar minder afhankelijk te worden van de inkomsten uit olie en gas. Brunei is lid van deAPEC.

Muara Portis eenhaveninMuaracirca 29 km van Bandar Seri Begawan.[5]Hier is ook deMuara Container Terminal.

Op arbeidsloon of op producten wordt geenaccijnsgeheven. Op een auto zit gemiddeld 20% belasting. Wegenbelasting bedraagt gemiddeld 25 euro per jaar.

Brunei bestaat uit twee delen, beide aan deBaai van Bruneigelegen, maar niet verbonden met elkaar. Van de bevolking leeft 97 procent in het westelijke deel dat het grootste is. Ongeveer tienduizend inwoners leven in het bergachtige oostelijke deel, in de provincieTemburong.Brunei claimt delen van deSpratly-eilanden.

De belangrijkste steden zijn de hoofdstadBandar Seri Begawan,de havenstedenKuala BelaitenMuaraen de oliestadSeria.In Seria wonen veel buitenlanders (Britten, Nederlanders) die daar ter plaatse voor de lokale oliemaatschappijen werken.

Plaats Inwoners (1991[6]*)
Kampong Ayer[7] 24.383
Bandar Seri Begawan[7] 21.484
Kuala Belait 21.163
Seria 21.082
Tutong 13.000

Bezienswaardigheden

[bewerken|brontekst bewerken]
Sultan Omar Ali Saifuddin-moskee

Het klimaat is tropisch, met hoge temperaturen, een hoge luchtvochtigheid, en zware regenval.

Gezondheidszorg

[bewerken|brontekst bewerken]

Gezondheidszorg in Brunei is gratis. Raja Isteri Pengiran Anak Saleha HospitalinBandar Seri Begawanis het grootste ziekenhuis in Brunei. Het is geopend op 28 augustus 1984. Het is 170.000 m² groot en ligt circa 0.8 km buiten het centrum.

Media in Brunei verdedigen vooral de standpunten van de regering.

  • Kranten in Brunei zijnBorneo Bulletin,Media PermataenThe Brunei Times.
  • De regering van Brunei heeft zes televisiekanalen die gebruikmaken vanDVB-T(RTB 1, RTB 2, RTB 3 (HD), RTB 4, RTB 5 en RTB New Media (Game portal)) en vijf radiostations (National FM, Pilihan FM, Nur Islam FM, Harmony FM en Pelangi FM).
  • Ook is er kabel-tv (Astro-Kristal) en het radiostation Kristal FM.
  • UBD FM is een online radiostation van deUniversiteit Brunei Darussalam.[8]

Brunei heeft diverse natuurgebieden zoals onder andere hetTasek Merimbun Heritage Park.Er zijn nog ongerepte stukkentropisch regenwoud.

HetUlu Temburong Nationaal Parkis gelegen ten zuiden van het districtTemburongmet 550 km² bos. Het heeft een onderzoekscentrum, het Kuala Belalong Rainforest Field Studies Centre, dat alleen per boot bereikbaar is.

Een gebied ter grootte van 25 hectare van het Kuala Belalong-gebied is voor projecten in samenwerking met deUniversiteit Brunei Darussalam,Kuala Belalong Field Studies en hetSmithsonian Tropical Research Institute.Het wordt het Belalong Rainforest Experience genoemd.

Onderwijs in Brunei is gratis.

Hassanal Bolkiah,de sultan van Brunei

Desultan van Brunei,sultanHaji Hassanal Bolkiah Mu'izzaddin Waddaulah,is een van de rijkste mensen ter wereld. Hij is staatshoofd en tevens regeringsleider (eerste minister). Hij wordt bijgestaan door adviesraden en ministers. Er is geen gekozen wetgevende macht. Deeerste ministerwordt door de sultan aangewezen, momenteel oefent hij die functie dus zelf uit.

Verkeer en vervoer

[bewerken|brontekst bewerken]

Brunei International Airportis de internationale luchthaven.

De hoofdstad is perbusbereikbaar vanuit het westen van Brunei of viaMiriinSarawakinMaleisiëvanaf de Sungai Tujuh Bus Terminal en via de kustweg. Het oosten van Brunei (Temburong) is bereikbaar vanuit Sarawak in Maleisië, viaLimbangvanaf de Kuala Lurah Bus Terminal.

Het busstation in Bandar Seri Begawan is gelegen in Jalan Cator. Er zijn zes busroutes in de omgeving van Bandar Seri Begawan: de Central Line, Circle Line, Eastern Line, Southern Line, Western Line en de Northern Line.

Er is ook een busverbinding met de plaatsenTutong,SeriaenKuala Belait. Er is een watertaxi, bekend onder de naampenambang,tussen Bandar Seri Begawan enKampong Ayer.Er zijn ook verbindingen naarTemburongenLimbang,Lawas,SundarenLabuanin Maleisië.

Het wegennet in Brunei is goed ontwikkeld. Er zijn diverse snelwegtrajecten, waarbij de route langs de noordkust vanafKuala BelaitviaSerianaarBandar Seri Begawande langste is. Deze snelweg telt 2x2 rijstroken en bestaat uit een aantal delen die samen 85 kilometer lang zijn. Daarna liggen er nog twee snelwegtrajecten in Bandar Seri Begawan zelf, die het totale snelwegennet naar 120 kilometer brengen. In Brunei wordt, evenals in buurland Maleisië,links gereden.De hoofdstadBandar Seri Begawanis uitgestrekt en kent een groot onderliggend wegennet. Files komen er niet veel voor.

In 2014 werd begonnen met de bouw van de Temburong Bridge. Dit is een verkeersbrug die beide delen van het land met elkaar verbindt over de Brunei Bay. Het gaat om het grootste infrastructurele project van Brunei. Het betreft onder meer lange viaducten over kustmangroven en over de baai waarin een tuibrug is opgenomen die de rivier Labu overspant. De brug is op 17 maart 2020 opengesteld. Aan diverse aansluitingen en bijkomende werken werd daarna nog gewerkt. De brug is met een lengte van 30 kilometer de langste brug in Zuidoost-Azië en behoort tot de 20 langste bruggen ter wereld.[11]Op 14 juli 2020 kreeg de brug de naamSultan Haji Omar Ali Saifuddien Bridge,ter ere van de vader van de huidige sultan, die beschouwd wordt als de grondlegger van het moderne Brunei.

In april 2014 ging in het sultanaat Brunei desharia,een islamitische wetgeving, van kracht.[12]De sharia gold alleen voor moslims en niet voor christenen, boeddhisten of mensen die een ander geloof aanhangen. Volgens sultan Hassanal Bolkiah moet de sharia worden gezien als een speciale richtlijn van Allah. De invoering ervan is volgens hem in lijn met de geschiedenis van het land. In 2019 werd de sharia algemeen ingevoerd, maar een maand later werd het weer opgeheven door internationale druk.

Commonsheeft media­bestanden in de categorieBrunei.