Naar inhoud springen

Charles Péguy

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Charles Péguy
Portret van Charles Péguy door Jean-Pierre Laurens (zoon van Jean-Paul Laurens)
Portret van Charles Péguy doorJean-Pierre Laurens(zoon vanJean-Paul Laurens)
Algemene informatie
Geboren 7 januari1873
Geboorteplaats Orléans
Overleden 5 september1914
Overlijdensplaats Villeroy, Seine-et-Marne
Land Frankrijk
Handtekening Handtekening
Werk
Jaren actief 1897-1914
Genre Poëzie,historische roman,ideeënliteratuur
(en)IMDb-profiel
Website
Lijst van Franstalige schrijvers
PortaalPortaalicoon Literatuur

Charles Péguy(Orléans,7 januari1873-Villeroy,5 september1914) was eenFranseschrijver, dichter enessayist.Hij sneuvelde in deEerste Slag bij de Marne.

Péguy groeide op in armoedige omstandigheden en werd opgevoed door zijn moeder en grootmoeder. Zijn vader was kort na zijn geboorte overleden. In 1891 sloot hij de middelbare school af en ontving een beurs, maar hij werd niet toegelaten tot de universiteit, omdat hij de toelatingstest niet doorstond. Hij diende vervolgens alsdienstplichtigeeen jaar in het 131ste infanterieregiment (september 1892 - september 1893) inOrléans.Péguy probeerde het daarna opnieuw, ditmaal met succes. In 1894 begon hij zijn studie aan deÉcole normale supérieureinParijs,waar hij in contact kwam metRomain Rollanden de filosoofHenri Bergson,die bijzonder veel invloed op hem uitoefende. Péguy voelde zich verwant met hetsocialistischegedachtegoed en verdedigde de in de pers verguisdeAlfred Dreyfus.

In deze begintijd van zijn studie zwoer Péguy zijn katholiek geloof af, dat hij van huis uit had meegekregen. Hij werd socialist en was voor een "universele" socialistische republiek. In deze tijd schreef hijJeanne d'ArcenDe la Cité Socialiste(1897), waarin hij zijn socialistische visie nader uitwerkte. Aansluitend verliet hij de universiteit, ook al omdat hij slechte resultaten behaalde. In mei 1898 richtte hij met vrienden de boekhandelLibrairie Georges Bellaisop. Hij mengde zich in het politieke leven en schaarde zich achterÉmile Zola,die zich metJ'accusein de Dreyfus-discussie mengde.

Cahiers de la Quinzaine

[bewerken|brontekst bewerken]

Péguy viel op door zijn antiklerikale en antimilitaristische opvattingen. In 1899 trad hij uit de socialistische partij en richtte in januari 1900 deCahiers de la quinzaineop, via welke hij zijn werk wilde publiceren en nieuwe talenten een platform wilde bieden. Romain Rolland,Julien Benda,Georges SorelenAndré Suarèsleverden er hun literaire bijdragen. Het blad hield zich onder meer bezig met de crisis, waarin de intellectuelen in Frankrijk zich zouden bevinden. Péguy kritiseerde het autoritaire denken en de burgerlijke dubbelmoraal, zoals die volgens Péguy omnipresent waren. Aandacht voor sociale vraagstukken bleef overigens grotendeels achterwege. Tegelijk begon hij meer en meer Frankrijk te mystificeren, dat hij nog het meest in staat zag "De stad van God" te kunnen belichamen, hetgeen bleek uit zijn in 1905 gepubliceerdeNotre Patrie.In deze tijd vond ook zijn terugkeer naar hetkatholicismeplaats.

Katholiek, nationalist en oorlogszuchtig

[bewerken|brontekst bewerken]

In 1906 biechtte Péguy aanJacques Maritainop dat hij tot het geloof terugkeerde. Dit proces zou in 1908 afgesloten zijn. In zijn werk combineerde hij een polemische stijl en politieke stellingnames met lyrische enmystiekevorm en inhoud. Van verschillende zijde werd hij bekritiseerd: door deRooms-Katholieke Kerk,omdat hij deze autoritair denken verweet, en door de socialisten, omdat hij hunpacifismegeselde. Samen met het opkomende nationalisme in alle Europese landen werd Péguy het voorbeeld van een iemand die evolueerde van het antimilitarisme naar het oorlogsenthousiasme dat kenmerkend was voor veel intellectuele en artistieke kringen aan de vooravond van deEerste Wereldoorlog.Hij schreef aanAlexandre Millerandtoen die in 1912minister van Oorlogwerd:"Laten we hopen dat we onder uw bewind de oorlog kunnen krijgen die sinds 1905 onze enige gedachte is."[1]

Oorlogsmonument bijVilleroy(Charles Péguy bovenaan rechts)

In 1912 en 1913 maakte hij dePinksterbedevaartvan deNotre Dame van Parijsnaar dekathedraal van Chartres,maar toch was hij op dat moment nog geen praktiserend katholiek. Hij ontving desacramentenpas weer op15 augustus1914inLoupmont,op een moment dat hij al onder de wapenen was. Als reserve-luitenantvertrok hij na demobilisatieop 3 augustus 1914 naar zijn onderdeel, de 19de compagnie van het 276ste infanterieregiment in FransLotharingen.Eind augustus was het Franse leger teruggedreven tot aan deMarne.Op 5 september kregen de reservisten van Péguy bevel om aan te vallen in de buurt vanVilleroy,dicht bijNeufmontiers-lès-Meaux.Péguy werd door een kogel in zijn hoofd getroffen, toen hij zijncompagnieaanspoorde geen meter Franse grond aan de vijand prijs te geven. Hij had zijn mannen bevolen dekking te zoeken maar zelf was hij rechtop blijven staan. Een van zijn naasten, Joseph Le Tacconoux, meldt dat Péguy hem voor zijn vertrek zou hebben gezegd:"Zie jij mijn jongens? Met hen gaan we 93 overdoen".Hieruit hebben sommigen, waaronder de schrijverYann Moixen de historicusPaul-Eric Blanrue,de stelling verdedigd dat Péguyzelfmoordzou hebben gepleegd.

Politiek beschouwen als een onderdeel van spiritualiteit, zoals Péguy deed, maakte hem populair bij uiteenlopende figuren van rechts tot links. DezelatePéguy oefende aantrekkingskracht uit op onder meer de fascismefilosoofGiovanni Gentile,maar ook progressieve filosofen zoalsEmmanuel Mounier.Benito Mussolini,de Italiaanse dictator die in zijn jonge jaren een ontwikkeling van socialist tot fascist doormaakte, en veel later depostmodernefilosoofGilles Deleuze,beschouwden hem als een inspiratiebron. Péguy hechtte in zijn latere werk groot belang aan deIntuïtieals bron van kennis. Deze opvatting stelt hem in relatie tot de vaders van hetvitalisme,Henri BergsonenWilhelm Dilthey.Terwijl Péguys werk vele mogelijkheden biedt om zijn ideeën te kritiseren, groeit de waardering voor zijn kritische houding jegens de idee van deideologie.[2]

handtekening van Charles Péguy
Prière pour nous autres charnels.VormgevingH.N. Werkman
  • Jeanne d'Arc, drame en trois pièces(1895-1897)
  • De la Cité Socialiste(1897)
  • L'Affaire Dreyfus et la Crise du Parti Socialiste(1899)
  • Notre Patrie(1905)
  • Situations(1907)
  • Clio, dialogue de l'histoire et de l'âme païenne(1909)
  • Le Mystère de la charité de Jeanne d'Arc(1910)
  • Notre jeunesse(1910)
  • Victor-Marie, Comte Hugo. Solvuntur objecta,(1910)
  • Le porche du mystère de la deuxième vertu,(1911)
  • L'Esprit de la Nouvelle Sorbonne(1911)
  • L'Argent(1912)
  • Le Mystère des saints Innocents(1912)
  • L'argent suite,(1913)
  • La Tapisserie de sainte Geneviève et de Jeanne d'Arc(1913)
  • La Tapisserie de Notre-Dame(1913)
  • Ève(1913)
  • G. van Gestel,Charles Péguy. Inleiding tot zijn persoon en zijn werk,Geert Groote Genootschap, 's Hertogenbosch, 1939, 52 p. (herdrukt 1948)
  • Leo Meulenberg,Charles Péguy. De hoop is het hart van de vrijheid,2003.ISBN 9789031718917
  • Géraldi Leroy,Charles Péguy. L'inclassable,2014.ISBN 9782200287498
Zie de categorieCharles PéguyvanWikimedia Commonsvoor mediabestanden over dit onderwerp.
Wikiquoteheeft een of meer citaten van of overCharles Péguy.