Naar inhoud springen

Chatbot

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Eenchatterbot,chatbotof kortwegbotis eengeautomatiseerdegesprekspartner.Het is dan ook een samenvoeging van het woord 'chat' en 'robot'. Chatbots zijn te vinden opwebsitesen inInstant Messenger-programma’s, zoalsFacebook Messenger,Skype(het vroegereWindows Live Messenger,de opvolger vanMSN Messenger), Yahoo, AIM,Google Talk,Telegram,WhatsApp,DiscordenSlack.In het geval van Instant Messenger-programma's kan de chatbot worden toegevoegd als buddy.

Een van de vroegste voorbeelden wasELIZA,eencomputerprogrammauit 1964-66 dat in staat was om eenvoudige gesprekken te voeren met mensen. Nadien werd een hele reeks chatbots ontwikkeld, onder meer Parry (1972),[1]Racter (1984),[2]ALICE (1995)[1]en vele andere. In 2001 verscheen een voorloper van de inde jaren 2010opkomendevirtuele assistentenenslimme speakers.Intussen werkteIBMvanaf 2007 aanWatson,eensupercomputerdie inspreektaalkon communiceren.

Begin 2016 nam het aantal chatbots in sociale mediaplatforms enorm toe, en werden duizenden chatbots ingezet op gebieden alsmarketing,ondersteunende systemen,gezondheidszorg,entertainment,onderwijs,cultureel erfgoed,berichtenplatforms,industriële toepassingen enonderzoek.[1]

In het najaar van 2022 lanceerde OpenAI zijnChatGPT-chatbot, gebaseerd op GPT-3, eengroot taalmodelvan het bedrijf. ChatGPT is een van de meest geavanceerde chatbots die momenteel beschikbaar zijn en wordt beschouwd als een belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling van conversational AI. Het model is getraind op enorme hoeveelheden menselijke conversaties en kan daarom op een natuurlijke en menselijke manier communiceren met gebruikers. ChatGPT wordt vaak ingezet voor customer service-doeleinden en is in staat om vragen te beantwoorden over een breed scala aan onderwerpen. De officiële ChatGPT was vaak niet beschikbaar vanwege de hoge belasting, waardoor chat-apps populair werden die de officiële API van OpenAI gebruiken.

Een chatbot neemt deel aan een getypte conversatie; vaak eendialoog,waarbij de gebruiker eenvraagintikt en de chatbotantwoordgeeft, maar de conversatie kan ook meer personen betreffen, zoals op eenIRC-kanaal. Ook kan de chatbot een vraag stellen, bijvoorbeeld als onderdeel van eenquiz,of een mededeling doen, vaak om de anderen van bepaalde ontwikkelingen op de hoogte te houden, bijvoorbeeld de beurskoersen. Sommige chatbots zijnmenu-gestuurd; dan krijgt de gebruiker een keuze voorgelegd. Chatbots kunnen ook spelletjes met iemand spelen in een zogenaamd activiteitenscherm naast de conversatie (alleen inWindows Live Messenger), bijvoorbeeld het bekende tv-spelletje1 tegen 100.

Chatbots hebben, net als menselijke conversatiepartners, vaak een vaste roepnaam waaronder ze aan de conversatie deelnemen. De meeste chatbots dienen om een bepaalde dienst aan te bieden, en gedragen zich daarom als typische computerprogramma's die via decommandoregelte benaderen zijn: er is een vast repertoire aan commando's, waarop de respons vast ligt en duidelijk gedefinieerd is, en uitleg ervan is vaak met een commando (b.v. "help" ) op te vragen.

Sommige, zoalsinfobot[3]volgen de conversatie, pikken daar dingen uit op, en kunnen die ook ongevraagd weer te berde brengen, wat al snel een tamelijk menselijke indruk maakt.[4]

Een dergelijke chatbot werkt doorpatroonherkenning:er zijn een of meer patronen die in de langskomende tekst worden herkend, en aan elk patroon is een handeling gekoppeld; die handeling kan bestaan uit het geven van een antwoord, maar het wordt interessanter als er meer gebeurt. Zo kan een chatbot als weerbericht fungeren door op zinnen als "Wat voor weer is het vandaag in Utrecht?", te reageren met bijvoorbeeld "In Utrecht is het vandaag 8 graden Celsius. Verwacht wordt dat het in de loop van de dag zal gaan regenen." Hiervoor is het nodig dat er een database is met plaatsnamen en een verbinding met eenInternetdienstdie weerberichten geeft zoals het gegeven antwoord; al wat de chatbot dan hoeft te doen is langskomende tekst scannen op het voorkomen van het woord "weer" tegelijk met een plaatsnaam in de database, de Internetdienst vragen om het weerbericht voor de plaats in kwestie, en dat als antwoord plaatsen.

Een dergelijke dienst is nuttig, maar niet erg slim: op de vraag "Ben je weer in Utrecht?" zal hetzelfde antwoord komen. Daarom zijn dergelijke chatbots al snel als programma's te herkennen.

Er worden wel chatbots gemaakt die zich proberenvoor te doenals een echt mens; als er een dat volkomen lukt zegt men dat hij geslaagd is voor deTuring-test.Dit omdatAlan Turing,een van de stamvaders van decomputer,in1950een artikel schreef over de vraag of dit in principe mogelijk is.

De term chatterbot is meer gangbaar inEngelstaligelanden.

Steeds meer bedrijven zetten chatbots in om te ondersteunen in hun dialoog met consumenten. Vanwege het geautomatiseerde karakter is een chatbot een goedkoop alternatief voor het beantwoorden van basale vragen. Chatbots kunnen bijvoorbeeld ingezet worden alsklantenservice(via websites) of zij kunnen een wat meer marketing gerichte rol spelen. Als een chatbot wat meer marketing-gericht is, dan worden zij vaak ingezet op een messenger-platform (zoals Windows Live Messenger), aangezien zij dan gemakkelijker toegang hebben tot de juiste doelgroep (een voorbeeld hiervan is de Studio Bot vanRadio 538).

Lange tijd was het gebruik van IRC-chatbots populair ondercomputerkrakers.Als onderdeel van een geslaagde computerinbraak installeert men een chatbot op de computer, die automatisch verbinding zoekt met de kraker(s) en deze controle biedt over de gekraakte machine; zo kan eenbotnetvan gekraakte computers ontstaan; zo werkt bijvoorbeeldToxbot.

Ook op het vlak vanmenselijke relatiesdeden chatbots hun intrede. Ze worden vaak gebruikt in onder meer datingwebsitesen in klantenservice. Inde jaren 2000zijn relatie-chatbots steeds populairder geworden, en na 2010 ontstonden flexibele, aan de individuele gebruiker aanpasbare relatie-chatbots zoalsReplikaenMitsuku,die aanbieden om te praten over alles, van de dagelijkse dingen tot de diepste gedachten en gevoelens.

Lijst van chatbots

[bewerken|brontekst bewerken]
  1. abc(en)Eleni Adamopoulou, Lefteris Moussiades,Chatbots: History, technology, and applications.Machine Learning with Applications, Volume 2, 2020, 100006. ISSN 2666-8270 (2020). Geraadpleegd op31 juli 2023.
  2. (en)Racter.chatbots.org.Gearchiveerdop7 juni 2023.Geraadpleegd op31 juli 2023.
  3. (en)Infobot-homepage
  4. (en)Infobots and Purl,door Kevin Lenzo, in The Perl Journal, zomer 1998.Gearchiveerdop 15 november 2022.