Naar inhoud springen

Civiel recht (Nederland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Civiel recht,burgerlijk rechtofprivaatrechtbestaat uit eenmaterieelen eenformeelgedeelte. Het materiële gedeelte stelt regels ten aanzien van de verhoudingen tussen burgers onderling en tussen burgers en goederen. Hetformeel privaatrechtis hetburgerlijk procesrecht:het geeft regels over de handhaving van de materiële regels.

Kenmerkend voor het burgerlijk recht is dat betrokkenen zelf het recht moeten activeren. Er is, anders dan bij hetstrafrecht,geen centrale instantie die een zaak voor de rechter brengt. Indien iemand van mening is dat een recht is geschonden, dient diegene de zaak onder de aandacht van derechterte brengen.

Het materiële civiele recht is inNederlandmet name terug te vinden in hetBurgerlijk Wetboek.In andere landen met civiel recht bestaat doorgaans een wetboek met een soortgelijke naam: inFrankrijkdeCode Civil,inDuitslandhetBürgerliches Gesetzbuch.Met name deAngelsaksischewereld heeft een ander systeem: het gemene recht ofwelcommon law.

Het materiële burgerlijk recht is op te splitsen in een deel ten aanzien van de rechtspositie van personen en een vermogensrechtelijk deel.

Niet-vermogensrecht

[bewerken|brontekst bewerken]

Personen- en familierecht

[bewerken|brontekst bewerken]

In het personen- en familierecht worden zaken alshuwelijk,voogdijenechtscheidinggeregeld. Het personen- en familierecht is voor een groot deelgecodificeerdin boek 1 van het Burgerlijk Wetboek.

Rechtspersonenrecht

[bewerken|brontekst bewerken]

Onder rechtspersonen vallen (stichtingen,besloten vennootschappen,naamloze vennootschappen,verenigingenenzovoorts). Het rechtspersonenrecht vindt men grotendeels in boek 2 van het Burgerlijk Wetboek.

Hetvermogensrechtbestaat, naast een algemeen deel, uitgoederenrechtenverbintenissenrecht.

Goederen zijn zowel zaken als vermogensrechten. Hetgoederenrechtgeeft de regels met betrekking tot goederen en alle rechten die hieraan verbonden zijn, zoals eigendom,vruchtgebruik,erfdienstbaarheden,pandenhypotheek.Een zaak is een voor de menselijke beheersing vatbare stof (bijvoorbeeld een fiets). Vermogensrechten zijn rechten die niet op stoffen van toepassing zijn, maar wel op geld waardeerbaar zijn (bijvoorbeeldauteursrechten).

Verbintenissenrecht

[bewerken|brontekst bewerken]

Hetverbintenissenrechtgeeft aan wat de regels zijn in de rechtsverhouding tussen verschillende personen. Eenverbintenisis een recht op een prestatie waarop een schuldeiser recht heeft, de schuldenaar is verplicht om deze prestatie te verlenen. Onderdeel van het verbintenissenrecht is hetovereenkomstenrecht(of contractenrecht).

Verbintenissen kunnen ontstaan uitovereenkomsten,maar ook rechtstreeks uit de wet. De kern van het verbintenissenrecht vindt men in de boeken 6 en 7 van het Burgerlijk Wetboek.

De ontwikkeling van het burgerlijk recht gaat terug tot deRomeinse tijd.Na de val van hetWest-Romeinse Rijkbleef in de door de Germaanse stammen veroverde gebieden hetRomeins rechtvan kracht. Het bestond gewoon naast hetGermaans recht.

Een belangrijke bron voor het recht was hetCorpus Iuris Civilis.

Na de chaos van deFranse RevolutiekwamNapoleonaan de macht. In de gedeeltelijk bij Frankrijk ingedeelde Nederlandse gebieden werd meteen hetFrans rechtvan kracht. In wat overbleef (deBataafse Republieken later hetKoninkrijk Holland) gebeurde dat wat later.

Napoleon heeft veel energie gestoken in de ontwikkeling van een eenduidig Frans recht, dat dus ook in Nederland ging gelden. DeCode Napoleonbleef in Nederland tot1838in gebruik, waarna deze door een Nederlandstalig Burgerlijk Wetboek werd vervangen.

Na deTweede Wereldoorlogachtte men de tijd rijp voor eennieuw Burgerlijk Wetboek.DeCommissie Meijerskwam in1948met het Ontwerp Meijers voor een nieuw BW. Waarschijnlijk het belangrijkste moment van overgang van oud naar nieuw was decennia later, in1992,toen boek 3, 5 en 6 in werking traden, waardoor het Nederlands vermogensrecht ingrijpend veranderd is. Per1 januari2003is boek 4 (erfrecht) vernieuwd.