Naar inhoud springen

De Heemen (Woldendorp)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De Heemenis een buurtje bijWoldendorpin de gemeenteEemsdeltain het noordoosten van de provincieGroningen.Het ligt aan de Heemweg vanWoldendorpnaarScheveklap,even ten zuiden van hetTermunterzijldiep.De Heemen bestaat uit een aantalboerderijenophuiswierden,waarvan een ookDe Heemenheet.

Het gebied ligt tussen de Heemweg (vroegerScheveklapsterweg) en deZomerdijk.De buurtschap wordt in 1582 voor het eerst vermeld alsHoegeheminghe.Vermoedelijk dateert de eerste bewoning al uit de middeleeuwen en hebben de bewoners zich hier ondanks de Dollardoverstromingen hier kunnen handhaven. De weg door Wagenborgen werd in 1657 als deHeem wech ofte d’olde dijckaangeduid. DeHeijmlaane(mogelijk de voormalige Buitenweg teNieuwolda-Oost) wordt genoemd in 1761. Door het gebied liepen verder hetHondshalstermaaren hetNonnegaatstermaardie behoorden tot hetTermunterzijlvest.Het gebied ten oosten daarvan behoorde tot hetOterdumerzijlvest(kerspel Woldendorp).

De Heemweg dateert vermoedelijk al uit de middeleeuwen en vormde een belangrijkste scheiding tussen verschillende verkavelingsblokken. Een groot deel van het gebied was eigendom van de kloosters teHeveskeskloosterenTermunten.De voortzetting van het westelijke tracé van de Heemweg een kavelsloot die uitloopt op de oude weg naarLalleweer.Het oostelijke tracé volgt deZomerdijkvan 1466 en sloot vroeger aan op de Munsterweg. De weg maakte vermoedelijk deel uit van een oude route van Groningen naar Termunten. De noordelijke oever van het Termunterzijldiep wordt gevormd door een oudeinversierug,die vermoedelijk al vroegtijdig bewoond was.

Het gebied had tijdens deTachtigjarige Oorlogerg te lijden onder inundaties, waarbij het zeewater tot ver in het binnenland werd opgestuwd. De Zomerdijk raakte in verval en de Ommelanden weigerden de dijk te herstellen. Om verdere schade te voorkomen te gaan besloot het Groningse stadsbestuur in 1589 een nieuweZomerdijkte bouwen tussen Wagenborgen en Woldendorp.[1]Mogelijk gebruikte men hiervoor de Heemweg.[2]Toen de zeedijken bij Nieuwolda na deReductie van 1594werden hersteld, werd deze nieuwe Zomerdijk weer overbodig.

Door de aanleg van het Termunterzijldiep in 1601 werd het gebied in tweeën gesneden. Vanaf de Heemweg liep nog in de 17e eeuw een doorgaande verbinding naar het noorden, die via de Raadsherentil over hetTermunterzijldiepen het gehucht De Knuif uitkwam bij deZomerdijk,maar die kwam later te vervallen.

De Heemen viel vanouds gedeeltelijk onder hetkerspelNieuwolda,gedeeltelijk onder Woldendorp. De verspreide huizen tussen hetTermunterzijldiepen hetHondshalstermaarzijn - afgezien van een boerderij op de Diepswal - al in de 18e eeuw verdwenen. In 1808 werd het gebied in zijn geheel bij de gemeente Termunten gevoegd. Kerkelijk bleven enkele gezinnen bij Nieuwolda horen.

De Heemenis ook een streekje bijBlijham.