Naar inhoud springen

Denekamp

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit artikel gaat over de plaats Denekamp. Voor de gelijknamige gemeente zieDenekamp (gemeente).
Denekamp
Plaats inNederlandVlag van Nederland
Denekamp (Overijssel)
Denekamp
Situering
Provincie Vlag OverijsselOverijssel
Gemeente Vlag DinkellandDinkelland
Coördinaten 52° 23′ NB, 7° 1′ OL
Algemeen
Oppervlakte 29,32[1]km²
- land 28,94[1]km²
- water 0,39[1]km²
Inwoners
(2023-01-01)
10.280[1]
(351 inw./km²)
Inwonersnaam Denekampers
-Bijnaam Köttelpeern, n'Doarp
Woning­voorraad 4.464 woningen[1]
Overig
Postcode 7590-7591
Woonplaats­code 1408
Detailkaart
Kaart van Denekamp
Locatie in de gemeente
PortaalPortaalicoon Nederland
De dertiende-eeuwse rooms-katholiekeparochiekerk H. Nicolaaste Denekamp.
De Sint Nicolaasmolen
Weg voor landbouwvoertuigen

Denekamp(Nedersaksisch:DearnkaampofDeankaamp) is een plaats inTwentein deNederlandseprovincieOverijssel,gelegen aan deDinkel,met circa 10.280 inwoners. Denekamp vormde tot de gemeentelijke herindeling in 2001 dehoofdplaatsvan degelijknamige gemeente.In genoemd jaar werden de gemeenten Denekamp,OotmarsumenWeerselosamengevoegd tot de gemeenteDinkelland.

Denekamp heeft buiten het centrum een aantal uitgestrekte woonwijken met veel groen. Met ruim 2000 inwoners isJanskampde grootste woonwijk van het dorp. Kerker Esch, Klokkenberg, Diepengoor zijn oudere wijken. Nieuwbouwwijken zijn 't Pierik en het Remerink, ze liggen in het oosten van Denekamp.

Denekamp is ontstaan op een plek waar men buiten bereik was van het overstromingswater van de rivier deDinkel.Germanen,mogelijkTubantenofAmpsivaren,stichtten er rond het jaar 200 een nederzetting.[2]In 933 wordt het dorp als 'Daginghem' vermeld. In deze periode vallen weliswaarDeenseVikingende stedenDeventerenZutphenaan, maar de plaatsnaam Denekamp heeft daar geen betrekking op, ze komt van deSaksischenaamDagoofDano.[3]In1385wordt het dorp alsDegeninchem,in1677met de benamingDegenkampgedocumenteerd. HetkerspelDenekamp bestond uit debuurschappenDenekamp,Noord DeurningenenBeuningen(nu gemeenteLosser). Het waren hechte, vaak gesloten gemeenschappen. Denekamp en Noord Deurningen hoorden onder het landgericht Ootmarsum, Beuningen onder het landgericht Oldenzaal.

Rond de 15e eeuw was Denekamp een dorp met zo'n honderd huizen, verspreid langs de dorpsstraat in de nabijheid van een kerk.Deze Sint-Nicolaaskerkwas in de 13e eeuw opgetrokken uitBentheimer zandsteen.De toren is later aangebouwd. De kerk is een monument in het centrum van het dorp.

Denekamp is een plaats die sterk door hetrooms-katholiekegeloof gekenmerkt wordt. In de omgeving liggen enkele kloosters. Defranciscanessenvan Denekamp vormen een apartecongregatie.In het klooster van deze congregatie verbleefkardinaalJohannes Willebrandsgedurende zijn laatste levensjaren.

De mensen in het dorp waren tot in de 19e eeuw veelal landbouwer. Geleidelijk aan hebben veel boerderijen plaats gemaakt voor woningen en winkels. Tijdenscarnavalworden de inwonersKöttelpeer'ngenoemd.

Omgeving en recreatie

[bewerken|brontekst bewerken]

Bij Denekamp ligt het landgoedSingraven.Nabij dit landgoed ligt de historischewatermolenhet Singraven.Daarnaast staan er nog tweewindkorenmolensin Denekamp, deBorgelinkmolenen deNieuwe Molen of Sint Nicolaasmolen.

Klootschietenenmidwinterhoornblazenzijn oude tradities, die populair zijn in Denekamp. Als er sneeuw ligt kan men in de omgeving van Denekamp over uitgezette routeslanglaufen.

In het voorjaar vinden in het dorp traditionele paasgebruiken plaats. Dit begint met heteiergadder'nopPalmzondag.Op paaszaterdag wordt er hout gehaald voor hetpaasvuur.Op eerste paasdag wordt een boom (de paasstaak, een spar) gehaald bij landgoedSingravenen deze boom wordt naar de paasweide gesleept. Daar wordt er een teerton aangehangen. Na het opzetten van de boom wordt hij door Judas verkocht. De teerton wordt samen met het paasvuur eerste paasdag in brand gestoken.[4]

Museum Natura Docet

[bewerken|brontekst bewerken]

Aan de straatweg naarOldenzaalligt hetnatuurhistorischMuseum Natura Docet.De Latijnse naam betekent 'de natuur onderwijst'. Dit museum werd in 1911 gesticht door de dorpsonderwijzermeester Bernink.Het museum is het oudste museum van deze soort in Nederland. Het gebouw werd van 2002 tot 2005 gerenoveerd en opnieuw ingericht. Sinds 2006 is er op een buitenterrein van ongeveer anderhalve hectare een belevingstuiningericht met verschillendebiotopen.

Zie de categorieDenekampvanWikimedia Commonsvoor mediabestanden over dit onderwerp.