Naar inhoud springen

Document

Zoek dit woord op in WikiWoordenboek
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Voor het gelijknamige album, zieDocument (album).
Obligatieuitgegeven door deVOC,gedrukte vorm (1622-1623).

Eendocumentis een verzamelinggegevensvastgelegd op eengegevensdrager.[1]Dit kan zijn inschriftelijkevorm oppapierofdigitaal,maar ook op bijvoorbeeld een microfiche. Het produceren van de inhoud van een document wordtschrijvengenoemd. Het woord is afkomstig uit het Latijnsedocumentum,dat een "leer" of "les" aanduidt: het werkwoorddoceōstaat voor "leren".

Voorbeelden van documenten zijngeboorteaktes,nota's (bijvoorbeeld eennota ruimtelijke ordening), ziekenhuisdossiers,bezwaarschriften,politieke programma's, en zelfslogboeken,dagboeken,syllabienreisverslagen.In de eerste beschavingen werden ooktempelsenobeliskenvan politieke boodschappen voorzien. In wetenschappelijkonderzoekwordt een document vaak alsinformatiebrongenoemd. Kenmerkend voor deze soort informatiebron is dat er over het algemeen geen publieke bestemming aan deze verzameling gegevens zit.

De term document wordt ook gebruikt om eenbestandaan te duiden in debureaumetafoordie gebruikelijk is bij degrafische gebruikersinterfacevancomputers. De grondlegger voor eenclassificatiesysteemvoor documenten isPaul Otlet.

Vorm[bewerken|brontekst bewerken]

Devormgevingvan een document is de manier waarop informatie grafisch wordt weergegeven in de ruimte van het document, bijvoorbeeld op eenpagina.De opmaak is uiteindelijk de verantwoordelijkheid van eengrafisch ontwerper.Typografiebetreft het ontwerp van letter- en symboolvormen en hun fysieke rangschikking in het document. Eenvoudige tekstuele documenten kunnen ook zonder grafisch ontwerp worden opgesteld door eenauteur.

Standaardisatie[bewerken|brontekst bewerken]

In samenwerking met deoverheid,hetbedrijfslevenen opleidingsinstituten is door hetNederlandse Normalisatie-instituuteennormopgesteld voor het indelen en uitwerken van documenten, de NEN 3126. In deze norm zijn voorschriften gegeven omtrent:[2]

  • De kenmerken van het document:dit betreft het aangeven van identiteit van document zoals de titel, schrijver, datum en plaats van ontstaan, en specifieke aanduidingen zoals "concept" of "kopie" of "vertrouwelijk" of "geheim".
  • De redactionele indeling:dit betreft het aanbrengen onderscheid in detekstdoor het gebruik van hoofden, indelingstekens en variaties in de schrijfwijze.
  • De typografische indeling:dit betreft detypografischezaken van tekstspiegel of paginalay-out, marges, regelnummering, regelafstand en leestekens tot noten, verwijzingstekens en tabellen en figuren.
  • Grootheden en eenheden:over het gebruik vansymboleneneenhedenin met name formules.
  • Getallen en geldbedragen:over de schrijfwijze van verschillende soortengetallen,zoalsgeldbedragen,telefoonnummersofbankrekeningnummers.

Verder heeft de norm nog een hoofdstuk gewijd aanonderschriften eenbrieven.

Zie ook[bewerken|brontekst bewerken]