Naar inhoud springen

Dolosteen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Een massieve laag dolosteen van deDunham Dolomite(Onder-Cambrium)ontslotenten zuidoosten van deLamoille River,Vermont,VS.

Dolomietofdolosteenis eensedimentairofmetamorf gesteentedat voor een groot deel uit hetmineraaldolomiet(calcium-magnesiumcarbonaat,CaMg(CO3)2) bestaat. Wegens het voorkomen van hetcarbonaation(CO32−) is dolosteen eencarbonaatgesteente.Dolosteen kan bestaan uit zoweleuhedrischealsanhedrischekristallenvan dolomiet. Relatief zeldzaam is gesteente waarin de kristallen zo groot zijn dat devorm van dolomietduidelijk herkenbaar is.Lagendolosteen komen zowel voor als massieve banken als in afwisseling met gesteente dat voornamelijk uitcalciet(CaCO3) bestaat.

Dolomiet en dolosteen zijn genoemd naar de Franse geoloogDéodat de Dolomieu(1750-1801).

Dolosteen gevonden inNiederlehme,vlak ten zuiden vanBerlijn(Duitsland). Het betreft eenzwerfsteenoorspronkelijk afkomstig uit hetBalticum.Duidelijk zichtbare "oplossingsramen".

Dolosteen kansedimentairvan aard zijn als gevolg van hetneerslaanvan het mineraal dolomiet. Dolomietkristallen komen ook, net als calcietkristallen, veel voor in verschillende andere sedimentaire gesteentes, zoalszandsteen,kalksteen(onder anderearenietofmoddersteen), en zelfskleisteen,waarin het vaak samen met deijzercarbonatenankerietensiderietvoorkomt. Over het ontstaan van dergelijk (chemisch) gesteente is weinig bekend. Met name is bij het neerslaan de natuurlijke verhouding tussen carbonaatmineralen als dolomiet, calciet, ofaragoniet(een anderepolymoorfvan CaCO3) niet precies bekend.

De meeste dolosteen is echter secundair van aard. Het ontstaat door "dolomitisatie", een proces vandiagenese.Onder invloed vanzee-ofgrondwaterwordt hetkationin carbonaatkristallen verwisseld:

Calcium,dat een relatief groteionradiusheeft, wordt hierbij deels vervangen doormagnesium.Op zichtbare schaal wordt een calcietrijke kalksteen omgevormd tot dolosteen. Een direct gevolg van het verschil in radius tussen calcium en magnesium is dat secundaire dolosteen vaakporeusof poederig van aard is. Er kunnen zelfs gaten in het gesteente ontstaan ( "oplossingsramen" ). Dit type dolosteen is daarom vaak mindercompetentdan primaire kalksteen en kan makkelijkerverweren.Bij het dolomitisatieproces kunnen echter de origineletextuurenfossielenin het gesteente bewaard blijven.

Geologen kunnen dolosteen herkennen door erop te slaan: in tegenstelling tot calciet komt er dan meestal wat poeder vrij. Een andere manier om het te onderscheiden is door erzoutzuurop te druppelen. Calciet laat gasbelletjes zien door desnelle reactiemet het zuur. Dit is niet het geval bij dolomiet, omdat dit veel langzamer met zoutzuur reageert. Als dolosteen eerst verpulverd wordt reageert het poeder wel snel genoeg met zoutzuur voor zichtbare gasbelletjes.