Naar inhoud springen

Essay

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
ZieEssay (Orne)voor de Franse gemeente met deze naam,Essay (Segers)voor de compositie van Jan Segers enEssay (filatelie)voor een proefdruk van een postzegelontwerp.
Michel de Montaigne
Francis Bacon

Eenessayis een beschouwendeprozatekstof een artikel over een we­ten­schap­pe­lijk, cul­tu­reel of fi­lo­so­fisch on­der­werp, waarin deschrijverzijn persoonlijke visie geeft op hedendaagse verschijnselen, problemen of ontwikkelingen. Het is afgeleid van het Franse woord 'essai', wat zoiets betekent alsprobeerselofproeve.De schepper van dit literaire genre wasMichel de Montaignedie in1580de eerste uitgave in twee delen van zijn 'Essais' publiceerde.

Opbouw[bewerken|brontekst bewerken]

Het essay (in de originele, uit hetFransafgeleide betekenis) is veelal eenliterairetekst, die in dienst staat van het leveren van een overtuigend betoog, zij het zonder dat er sprake is van een expliciet gegevenwetenschappelijkeverantwoording. De essayist legt graag dwarsverbanden die binnen een gespecialiseerd wetenschapsvak in de regel uit den boze zijn.

Waar de wetenschap haar uitspraken het liefst met een haast oudtestamentische gestrengheid doet, lijkt het essay steeds voor de omweg te kiezen door historische dimensie te waarderen en particuliere observaties en door literatuur en andere nevengebieden in aanmerking te nemen. Het heeft daarbij een bredere onzekerheidsmarge nodig, een gebied waar de vlucht der gedachten vrij is, waar de geest mag speculeren en de taal moet verleiden.[1]

Het essay onderscheidt zich van decolumndoor zijn grotere lengte en door de diepgang die in de regel in een column niet gerealiseerd kan worden. Hoewel essays soms gepubliceerd worden in dag- en weekbladen, onderscheidt het genre zich duidelijk van dejournalistiekdoordat het niet gericht is op de actualiteit van de dag; juist de reflecterende geest die er zich in weerspiegelt maakt er de waarde van uit, ook op langere termijn. Een essay kan een korte tekst zijn of de lengte hebben van een volledigboek(zoals dat bijvoorbeeld het geval was metAlexander PopesAn Essay on Criticism(1711) ofJohn LockesAn Essay Concerning Human Understanding(1690)), of kan zelfs meer delen omvatten zoals PopesAn Essay on Man(1733-1734). De grondleggers van het genre zijnMichel de MontaigneenFrancis Bacon.

Essayisten[bewerken|brontekst bewerken]

InNederlandwaren en zijnMultatuli,Edgar du Perron,Menno ter Braak,H.A. Gomperts,Karel van het Reve,Rudy Kousbroek,Cyrille Offermans,Jeroen Brouwers,Piet MeeuseenJoost Zwagermanauteurs die zich op het essay hebben toegelegd. Voor het genre is in Nederland deJan Hanlo Essayprijsin het leven geroepen. Op 18 november 2018 werd de eerste Joost Zwagerman Essayprijs uitgereikt;Jilt Jorritsmawas de eerste laureaat.[2][3]In 2019 werd de prijs aanJolanda van Benthemuitgereikt.[4]

Essayisten uitBelgiëzijn/warenDirk van Bastelaere,Patricia De Martelaere,Stefan Hertmans,Geert van Istendael,Dirk Lauwaert,Tom Lanoye,Eric Min,Pierre Ryckmans,Bart Verschaffel enMax Wildiers.

Binnen deSurinaamse letterenwarenRudi KrossenAnil Ramdasvertegenwoordigers van het genre. Voor de Arubaanse en Antilliaanse literatuur geldenWim Rutgers,Henry HabibeenQuito Nicolaasals toonaangevende essayisten.