Extensible Firmware Interface
EFI(ofUEFI) is een afkorting van (Unified)Extensible Firmware Interfaceen is ontwikkeld doorIntel,bedoeld om na verloop van tijd hetBIOSte vervangen, dat al sinds de introductie van deIBM PCin 1981 geen grote veranderingen meer heeft ondergaan.
Het eersteplatformdat van dezefirmwaregebruikmaakte, was deIA-64-architectuurvanIntel.De techniek wordt sindsdien soms gebruikt in de nieuwerechipsetsvoor de thuiscomputer.Applekoos ervoor om reeds vanaf 2006 EFI in alleMacste ondersteunen.Microsoftzou bijWindows Vistaook EFI-ondersteuning inbouwen, maar besloot in maart 2006 om dit nog niet te doen. Microsoft voegde later alsnog EFI-ondersteuning toe in Service Pack 1 voor de64-bit-versie van Windows Vista.Windows 8kreeg ook EFI-ondersteuning voor 32-bitprocessors.
Dankzij EFI kan er voor dehardware-onderdelenvoor iederbesturingssysteemeen standaardEFI-driverworden geschreven. EFI neemt alle communicatie methardwarevoor zijn rekening. Een ander groot voordeel van EFI is de aanwezigheid van eenshell,met ongeveer dezelfde mogelijkheden alsMS-DOS3.2.
MSI(Micro-Star Int'l) heeft voor hun P45-serie al een EFI-update beschikbaar gesteld onder de naam Click BIOS.
Gebruik
[bewerken|brontekst bewerken]Met de introductie van IntelSandy Bridgebegin januari 2011 werd er een nieuwechipsetvoor deCPU'sH67 en de P67 ontwikkeld. Van de uitgebrachtemoederborden,die gelijk liepen met de lancering van Sandy bridge, waren 80% met de 'nieuwe BIOS'. Slechts één fabrikant van moederborden gebruikte nog BIOS.
Nadeel
[bewerken|brontekst bewerken]De ingebouwde beveiliging tegenrootkitsis betrekkelijk eenvoudig te kraken.[1]
Websites
[bewerken|brontekst bewerken]- ↑Webwereld.Hackers omzeilen bootslot van EFI,2 augustus 2013.