Naar inhoud springen

George Luks

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Luks doorGertrude Käsebier,1910

George Benjamin Luks(Williamsport,13 augustus1867-New York,29 oktober1933) was eenAmerikaanskunstschilder. Hij was lid van deAshcan School.

Luks was de zoon vanTsjechischeemigranten. Zijn vader was arts, zijn moeder was een amateurkunstschilderes en musicienne. Hij studeerde aan dePennsylvania Academy of the Fine Artsen maakte vervolgens een reis doorEuropa,waar hij een tijd lang deel uitmaakte van deDüsseldorfse schilderschool.Later verbleef hij nog een tijdje inLondenenParijs,om in 1893 terug te keren naarPhiladelphia.Hij ging er werken als illustrator bij de 'Philadelphia Press' en raakte er bevriend metJohn Sloan,Robert Henri,William GlackensundEverett Shinn.

In 1896 verplaatste Luks zijn werkterrein naarNew York,waar ook Sloan, Henri, Shinn en Glackens naartoe zouden trekken. In 1908 zouden ze daar uiteindelijk de schildersgroepThe Eightgaan vormen. De leden vanThe Eightstonden bekend als rebels, werkten vaak in onconventionele technieken en stelden zich tot doel om taferelen uit het contemporaine Amerika uit te beelden, vaak van het alledaagse New Yorkse straatleven. Ze werkten in eenrealistischestijl en worden gezien als de grondleggers van het Amerikaans realisme.The Eightgroeiden later uit tot deAshcan School.

Op latere leeftijd schilderde Luks ook steeds vaker landschappen en portretten, met duidelijkimpressionistische invloeden.Hij nam in 1913 deel aan deArmory Show.Jarenlang doceerde hij aan deArt Students League of New Yorken telde onder anderenNorman Raebenonder zijn leerlingen. De flamboyante Luks was een zwaar drinker en leidde een ongezond leven. In 1933 werd hij door een politieman dood gevonden op straat, na een nacht stevig doorzakken in een bar. Hij was 66 jaar oud.

Werk van Luks is te zien in tal van Amerikaanse musea, waaronder hetMetropolitan Museum of Art,hetBrooklyn Museum,The Phillips CollectioninWashington D.C.en hetDetroit Institute of Arts.Tijdens deTweede Wereldoorlogwerd een grootLiberty-schipnaar hem vernoemd.

  • Stenz, Margaret:George Luks.New Britain Museum of American Art, New Brittain, 2003.
Zie de categorieGeorge Benjamin LuksvanWikimedia Commonsvoor mediabestanden over dit onderwerp.