Naar inhoud springen

Harnas

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Eenharnasis een samenstel van, uitmetaalof zwaarledervervaardigde, het lichaam geheel of grotendeels bedekkendekledingstukken,dat in vroeger tijden doorriddersofsoldatenwerd gedragen bij wijze vanpantser.Het principe is hetzelfde als het schild van deschildpad:een harde extra laag die beschermt tegen een dodelijke aanval van de tegenstander.

Geschiedenis[bewerken|brontekst bewerken]

The Blues and the Royals, de lijfwachten vanKoningin Elisabeth
14e regiment kurassiers van de linie 1812

In vroegere tijden bestond het harnas voornamelijk uit metalen ringetjes, de zogenaamdemaliënkolder.Deze bood de drager een beperkte bescherming, voornamelijk tegen snijwonden. De maliënkolder is vanaf de Romeinse tijd tot in de 15e eeuw gebruikt. In de15e eeuwwerden er echter alleen onbeschermde delen van de romp mee bedekt (zoals deoksels). Het kleed dat de feodale ridder boven zijn harnas droeg, wordt tabard of tabbaard genoemd.

In de 13e en 14e eeuw was men technisch in staat om op grotere schaalsmeedijzerenplaten te produceren, waardoor het maken van grote harnasonderdelen, zoals kurassen die borst en rug geheel bedekken, haalbaar werd. Eenplaatharnasbiedt betere bescherming - ook tegen steek- en slagwapens - en is ook nog eens lichter dan een maliënkolder.[bron?]

Het harnas werd in principe gemaakt door eensmid,die de losse delen op maat van de drager maakte. De kunst was om alles zo soepel mogelijk te smeden met een esthetische toets.[bron?] Meestal droegen ridders hun harnas op een paard, wat eenvoudiger was dan zelf ermee te lopen. Het paard zelf kreeg er uiteraard een paar kilogram bij. Ook voor de soldaat te voet werd het gaandeweg gewoon en betaalbaar om plaatharnassen te dragen.[bron?]

In de 15e en 16e eeuw kende het harnas een grote bloei. In steden alsAugsburg(Duitsland) enMilaan(Italië) werden ze op industriële schaal geproduceerd voor de export.[bron?] Men kende er gespecialiseerde onderaannemers zoals de platenmakers ( "Plattner" ) en handschoenenmakers.[bron?] Door het strengegildesysteemin Duitsland konden alleen zij die van leerling tot smid waren opgeklommen het tot zelfstandig harnassmid brengen. Voor elk harnasonderdeel moesten zij eenProeve van Bekwaamheidvoorleggen aan de gildemeesters. Zo kon het wel 14 jaar duren voordat een leerling het tot zelfstandig smid bracht. In Milaan bestond dit gildesysteem niet en daarom trokken beginnende wapensmeden steeds vaker naar die stad, om er hun geluk te beproeven zonder de vereiste ervaring.[bron?] Deze nieuwe generatie smeden zorgde voor een ongekende innovatie in het harnassmeden, en een periode van bloei voor Milaan.

In de17e eeuwraakten harnassen in onbruik, omdat ze geen bescherming boden tegenvuurwapensen doorkruisbooggelanceerdepijlen.[bron?]Het bleef echter populair om mensen in harnas te portretteren, en er kwamen steeds fijnere en elegantere uitvoeringen.

Militairen te paard en te voet, de zogenaamdekurassiersenmusketiers,droegen nog wel vaak eenkuras:een stalen borstplaat van 2 tot 3mmdik die redelijke bescherming bood tegen musketkogels.[bron?]

In de19e eeuwbrachtNapoleon Bonapartehet kuras weer helemaal terug op hetslagveld.[bron?]In 1812 had hij wel veertienregimentenkurassiers te paard in zijn Grande Armée. Een Engelse waarnemer maakte na deSlag bij Waterloomelding van "het geluid als van hagel op een zinken dak" dat klonk na elk Engels salvo op de aanstormende Franse kurassiersregimenten. In de Eerste Wereldoorlog waren de kurassiers aan beide zijden nog heel even aanwezig, maar al snel werd duidelijk dat zij niet tegen mitrailleurs en snelvuurkanonnen opgewassen waren. Het enige overblijfsel is het Duitse kuras dat door wachtposten en sluipschutters werd gedragen.

Tegenwoordig zijn de meeste harnassen vervangen door hetkogelwerend vest,dat comfortabeler is en beter bestand is tegen hedendaagse gevaren.[(sinds) wanneer?][bron?]Harnassen worden nog wel gebruikt in sommige componenten van oudelegersals onderdeel van het grootparade-uniform.Zo is deZwitserse Gardevan hetVaticaanop kerkelijke feestdagen getooid met eenhellebaarden accessoires.[bron?]Ook de Britsecavalerieis nog getooid in oude uniformen.[bron?]

Actualiteit[bewerken|brontekst bewerken]

Harnassmid in actie,Alden Biesen,2008

Door de hernieuwde interesse voor de geschiedenis is het harnas de laatste tien jaar weer in opmars.[bron?]Leden van diverse "levende geschiedenis" (Living History)-verenigingen uit binnen- en buitenland beoefenen op verschillende niveaus hetzwaardvechten,vaak met echte (botte) wapens. Slechts het dragen van goede kwaliteitsharnassen beschermt hen tegen de ernstige verwondingen die men door een klap van een bot zwaard kan oplopen.

Wereldwijd zijn er tegenwoordig zo'n 300harnassmedenactief.[(sinds) wanneer?]Nederland heeft voor zover bekend vier professionele en enkele amateur-harnassmeden binnen zijn grenzen.[bron?]In Wallonië is ook een harnassmid actief.[bron?]

Aan het begin van de21e eeuwkent de filmwereld ook een heropleving van de middeleeuwse thematiek en dito beeldvorming. Daarbij horen ook omstandige zwaardgevechten met geharnaste acteurs.

Spreekwoorden met harnas[bewerken|brontekst bewerken]

In het Nederlands komen en verschillendespreekwoordenengezegdenvoor waarin harnas in eenoverdrachtelijkebetekenis wordt aangewend. Enkele voorbeelden:

  • "In het harnas sterven" betekent heengaan tijdens actieve dienst
  • "Iemand in het harnas jagen" betekent iemand boos maken
  • "Het harnas aantrekken voor iemand" betekent iemands verdediging op zich nemen
  • "In het harnas vliegen (schieten)" betekenttoornigworden
  • "Iemand het harnas aantrekken" betekent iemand beschermen

Afbeeldingen[bewerken|brontekst bewerken]

Zoekharnasop in hetWikiWoordenboek.