Naar inhoud springen

Het boek van Dede Korkoet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Het boek van Dede Korkoet
Het boek van Dede Korkoet
Oorspronkelijke titel Dede Korkut Kitabi(Turks),Dədə Qorqud(دده قورقود)(Azerbeidzjaans),Gorkut Ata(Turkmeens)
Auteur(s) Dede Korkoet (toebedeeld)
Land Ottomaanse Rijk
Oorspronkelijke taal Ogoes-Turks
Onderwerp cultuurOguzen
Genre Epische proza,volksvertelling,streekverhaal, sociaal, historisch
Uitgever ?
Uitgegeven 1500
PortaalPortaalicoon Literatuur

Het boek van Dede Korkoetis een collectie van twaalf op zichzelf staande verhalen van en over deCentraal-AziatischeOgoezen,afwisselend inprozaenversregels,met als verbindend element debardDede Korkoet, die de verhalen zou hebben verteld. Mogelijk is hij, ten dele, een historisch figuur. De kern van de verhalen stamt uit devroege middeleeuwen,de tijd dat de Ogoezen nog in Centraal-Azië leefden en migreerden naar het westen, maar in hun huidige vorm zijn ze van circa1500of later, en de redacteur beschouwde zichzelf en zijn publiek niet als Ogoezen. Rond die periode nam de belangstelling voor de afkomst en cultuur van de Ogoezen toe, wat wellicht de reden was om de overleveringen op schrift te stellen. Dat gebeurde in hetTurks.

De verhalen hebben dan ook vooral plaats in oostelijkAnatolië.Ze beschrijven eensemi-nomadisch,voorislamitisch ennatuurgodsdienstigmaar ook deels geïslamiseerd stamleven. De hoofdpersonen behoren tot dearistocratie,en de onderwerpen zijn heroïek, de strijd met christelijkeGeorgiërs,stamperikelen en de liefde. Eenmythischeinslag ontbreekt, evenals een beschrijving van veel historische feiten.

Over de tekstgeschiedenis bestaat geen consensus. Thans bestaan slechts twee manuscripten vanHet boek van Dede Korkoet,beide uit de16e eeuw,bewaard in respectievelijkDresdenen hetVaticaan.Het boek kreeg pas in de 19e eeuw meer bekendheid. Zo was het een bron van invloed op de dichterJ.W. von Goethe.In de moderne tijd is het boek doorTurkenenAzerbedjanenbeschouwd als nationaalepos.

  • Boeschoten, R. (vert.).Het boek van Dede Korkoet.Amsterdam: Bulaaq, 2005.