Naar inhoud springen

Infectieziekte

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Esculaap
Neem hetvoorbehoud bij medische informatiein acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten eenarts.
Ingekleurde microscopische opname vanSalmonella(roze), een pathogene bacterie die darminfecties kan veroorzaken

Eeninfectieziekteis eenziektedie het gevolg is van eeninfectie;het binnendringen in hetlichaamvan eenorganisme,degastheer,door eenpathogeen.Het gaat daarbij ommicro-organismen,hetzij een soortbacterie,eenvirus,eenschimmel,of eenparasiet.Een besmetting kan plaatsvinden door inname van besmet voedsel of drank, de inademing van besmette lucht, of doorziekte-overdracht:eenbeetdoor eengeïnfecteerd insectofvector,of contact met een besmet menselijk individu.

Lang niet alle infectieziekten zijn overdraagbaar van mens (of dier) op mens, dit geldt alleen voor besmettelijke ziekten. Besmettelijke of overdraagbare ziekten verspreiden zich door direct contact met een reeds geïnfecteerd individu, via ingeademde druppels in de lucht afkomstig van hoesten of niezen, door contact metlichaamsvloeistoffenvan geïnfecteerde individuen. Infectieziekten kunnen worden onderverdeeld naar de weg waarlangs ze worden overgebracht, bijvoorbeeldgeslachtsziekten,of naar hetorgaansysteemwaar ze betrekking op hebben, bijvoorbeeldluchtweginfecties.Infectieziekten bij de mens, die door besmette dieren worden overgedragen, wordenzoönosegenoemd.

Infectiviteitis het vermogen van eenmicro-organismeom een gastheerbinnen te dringen,er te overleven en zich er te vermenigvuldigen.Besmettelijkheidis het gemak waarmee de ziekte kan worden overgedragen op andere gastheren. Daarnaast kan een micro-organisme zich vestigen -koloniseren- in een gastheer, zonder dat deze ziek wordt. De gastheer wordt daarmee deasymptomatischedragervan het micro-organisme; een voorbeeld is hetMRSA-dragerschap.

Van het enorme aantalsoortenmicro-organismenin denatuuris maar een klein deel pathogeen. Infectieziekten zijn het resultaat van eeninteractietussen een pathogeen, en deverdedigingsmechanismenvan de door de pathogeen geïnfecteerde gastheer. De ernst van een ziekte hangt af van het vermogen van de pathogeen om de gastheer te beschadigen, en diens beschermingsmechanismen te weerstaan.Infectieuzemicro-organismen ofmicroben,worden onderscheiden in respectievelijk primaire en opportunistische pathogenen, afhankelijk van het vermogen tot verdediging door de gastheer.

Primairepathogenen veroorzaken ziekte in een voorheen gezonde gastheer, en hunvirulentieis het gevolg van hun behoefte tot reproductie en verspreiding. Veel primaire pathogenen infecteren alleen de mens, alhoewel veel ernstige ziekten veroorzaakt worden door micro-organismen die zich in de omgeving bevinden of die niethumane gastheren(dieren) infecteren.

Micro-organismen die een infectieziekte veroorzaken in een gastheer met verminderde weerstand, zijnopportunistischepathogenen. Een opportunistische ziekte kan veroorzaakt worden door microben die, alscommensaal,reeds onderdeel zijn van het normalemicrobioomvan de gastheer. Voorbeelden zijn debacteriën of schimmelsin hetmaag-darmkanaalof in deluchtwegen.Ook kan deverwekkervan een opportunistische infectieziekte afkomstig zijn van een andere gastheer, zoals bijClostridium difficile-colitis.

Opportunistischeziekten kunnen ontstaan door een stoornis in de afweermechanismen als gevolg van eengenetische afwijking,zoalschronische granulomateuze ziekte,blootstelling aan antimicrobiële middelen of aan immuunsuppressieve geneesmiddelen, bijvoorbeeldchemotherapietegen kanker, of aanioniserende straling.Ook infectie met hiv maakt het optreden van een groot aantal opportunistische infectieziekten mogelijk.

Om tebewijzendat een bepaald micro-organisme de verwekker van een infectieziekte is, moet worden voldaan aan depostulaten van Koch.Bij sommige infectieziekten moet langs andere wegen bewezen worden dat een gegeven micro-organisme de verwekker is.

Epidemiologie,de studie naar de mate van voorkomen van een bepaalde ziekte, is een belangrijk instrument om ziekte in eenpopulatiete bestuderen. Voor een infectieziekte helpt het om te bepalen of een optredende ziekte een sporadisch geval is, of dat er sprake is van eenepidemie.

Dediagnostiekvan een infectieziekte is een klassiek onderdeel van deinterne geneeskundeen demedische microbiologie.Deinternistgebruikt daarbijanamnese,lichamelijk onderzoek en laboratoriumonderzoek. In hetmedisch microbiologisch laboratoriumkan de laboratoriumdiagnose worden gesteld, die, gevoegd bij de klinische waarschijnlijkheidsdiagnose (ook wel werkdiagnose genoemd), tot de einddiagnose kan voeren.

ZieMeldingsplicht infectieziektenvoor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Infectieziektebestrijding richt zich op het voorkomen of beperken van besmetting met virussen en bacteriën via lucht, voedsel en lichamelijk contact. Het gaat dan met name om:

Zie de categorieInfectious diseases and disordersvanWikimedia Commonsvoor mediabestanden over dit onderwerp.