Naar inhoud springen

Isaac Beeckman

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Isaac Beeckman
Persoonlijke gegevens
Geboortedatum 10 december1588
Geboorteplaats Middelburg
Overlijdensdatum 19 mei1637
Overlijdensplaats Dordrecht
Wetenschappelijk werk
Vakgebied natuurkunde, meteorologie
Promotor Rudolph Snel van Royen[1]
Alma mater Universiteit Leiden
Academy of SaumurBewerken op Wikidata
Canon van Zeeland, venster 22 over Isaac Beeckman

Isaac Beeckman(Middelburg,10 december1588Dordrecht,19 mei1637) was eenNederlandsenatuurkundige,ingenieurenmeteoroloog.

Isaac Beeckman studeerdeletterkunde,theologieenfilosofieinLeidenen promoveerde in 1618 in degeneeskundeteCaen.Hij werdconrectorinUtrechtenRotterdam.In1627werd hijrectorvan de Latijnse School in Dordrecht, het huidigeJohan de Witt-gymnasium.Hij overleed op 48-jarige leeftijd.

Beeckman was eenleerlingvanSimon Stevin.Hij was bevriend metRené Descartes,die zijn eerste werk, hetCompendium Musicae,aan Beeckman opdroeg. Beeckman wordt gerekend tot de meest vooraanstaande wetenschappers van zijn tijd. Behalve dat hij arts en ingenieur was, bestudeerde hij dewiskundeen de natuurverschijnselen en stelde hij voor om alle wetenschap en kennis een gedegen basis te geven, met als voorbeeld de wiskunde.

Omdat hij niet gepubliceerd heeft, is zijn invloed op de ontwikkeling van de wetenschap slecht bekend.

Levensloop en loopbaan

[bewerken|brontekst bewerken]

Isaac Beeckmans vader Abraham was eencalvinistischkaarsenmaker uitTurnhoutdie, na de inname van deAntwerpse Republiekdoor hetRooms-katholieke reguliere leger(Val van Antwerpen) in 1585, via Londen naar Middelburg was gevlucht. Aldaar was hij op 19 december 1587 in het huwelijk getreden met Susanna Pieters van Sandwycks. Zoon Isaac bezocht deLatijnse Schoolin het nabijgelegenArnemuiden.Van1607tot1610studeerde Beeckmantheologie,filosofieenletterkundeinLeiden.Hij studeerde er ook wiskunde bij de filosoofRudolph Snel.

Terug in Zeeland ging hij kaarsen maken en waterleidingen herstellen, omdat hij (mogelijk vanwege verschil van theologisch inzicht) in Zeeland geen plaats als predikant kon krijgen. In1626schreef hij daarover:

In de philosophie moet men altyt procederen van wonder tot gheen wonder, dat is te segghen, men moet so langhe ondersoecken totdat hetgene ons vrempt dunket, ons niet meer vrempt en schyndt; maer in de theologie moet men procederen van gheen wonder tot wonder.

In 1616 stopte hij en ging medicijnen studeren in Middelburg. Hij promoveerde in 1618 aan de universiteit vanCaen.

Toen hij teruggekomen was uit Caen, ontmoette hijRené DescartesinBreda.Met Descartes werkte hij tot 1631 vriendschappelijk samen. In 1619 werd hij leraar op de Latijnse School teUtrecht.

Beeckman trouwde in april1620met Catelinede CerfuitMiddelburg,met wie hij zeven kinderen kreeg. In december van dat jaar verhuisde hij naarRotterdamals assistent van zijn broerJacob Beeckman,die rector was van de LatijnseErasmus Schoolaldaar en getrouwd was met Janneken vanRyckeghem.Hij werd voogd van de kinderen van Jacob (1590-1629) na diens vroegtijdig overlijden aan tbc. Samen met enkele vaklieden stichtte hij eenCollegium Mechanicum,waarin hij diverse praktische problemen onder de loep nam. In1627werd hij als rector van de nieuweLatijnse SchoolvanDordrechtaangesteld. Isaac vestigde zich in het voormalige klooster van deGrauwzustersop de hoek van de Nieuwstraat/Augustijnenkamp, waar de school sinds 1579 was gevestigd.

Hij werd door Andreas Colvius, predikant van deWaalse kerk,geïntroduceerd in culturele kringen zoals deDe Witt's,Jacob CatsenJohan van Beverwijck.Er werd een torentje op de school gebouwd waaruit hij samen metPhilippus Lansbergenwaarnemingen verrichtte op natuurkundig, meteorologisch en astronomisch gebied. Daaruit blijkt dat in Dordrecht Beeckman werd gerespecteerd als wetenschapper. Na 1630 leerde hij lenzen slijpen, tevens was hij lid van het gezelschap datGalileo's voorstel onderzocht om delengtegraadte bepalen aan de hand van demanen van Jupiter.In december 1629 werd zijn broer Abraham (1607-1663) als docent aan de school benoemd.

De broersCornelisenJohan de Wittwaren zijn leerlingen en ook had hij "kostkinderen", op het hoogtepunt wel 70. In 1634 was er een pestepidemie in de stad die het leven kostte aan 20% van de bevolking, en indirect ook aan een zevental van Beeckmans leerlingen. Ze verdronken nadat ze de stad wilden ontvluchten terug naarVeere,toen hun boot werd overvaren.

Nadat hijtbcopgelopen had, overleed hij (48) in mei 1637.

Uit Beeckmans dagboek, 18 juli 1612:Hoe je met een halve slag een emmer water toch uit de put kan halen.Handschriftencollectie ZB, foto: Wim Helm, december 2007.BeeldbankZeeland, recordnr. 110238

Beeckman hield sinds zijn bezoek aan de Latijnse School in Arnemuiden een dagboek (Journael) bij. Het dagboek bevatte persoonlijke notities, maar ook notities ten aanzien van de geneeskunst, logica, muziek, natuurkunde en wiskunde. Beeckman deed vele ontdekkingen, maar heeft door zijn beschroomdheid alleen in zijn dissertatie in Caen enkele van zijn ideeën gepubliceerd. Door de herontdekking van het dagboek door Cornelis de Waard in1905werden veel details over zijn wetenschappelijk werk toch nog bekend. Uit het dagboek blijkt dat hij al in 1616 een mechanistische kijk op de natuur had, waarinatomisme,een eigentijds principe vantraagheiden een hang naar wiskundige formulering van natuurkundige verschijnselen belangrijke onderdelen waren. Na 1627 was zijn mechanistisch beeld van de natuur volledig ontwikkeld.

HetJournaelvermeldt ook de ontmoeting in1618metDescartesinBreda.

Het dagboek toont een Beeckman die onderzoek doet als veel van de grote denkers van deRenaissanceen door middel van veel brieven contacten met hen onderhoudt. Bijvoorbeeld met de wiskundigeMarin Mersenne,metSnellius-2,Stevin,de sterrenkundigenTycho BraheenKepler,de filosofenPierre GassendienFrancis Baconen de artsenWilliam GilbertenWilliam Harvey.

Door zijn journaal weten we meer over Beeckmans relatie metDescartes.Descartes en Beeckman ontmoetten elkaar in 1618 in Breda. Ze discussieerden over een wiskundige puzzel op een aanplakbiljet op de markt. De volgende dag meldde de 8 jaar jongere Fransman zich bij Beeckman met de oplossing van de puzzel. Descartes werd een vriend van Beeckman. Beeckman bedacht opgaven voor Descartes over muziek, devrije val,dekettinglijnenkegelsneden. Beeckman bracht hem enthousiasme bij voor de wetenschappen en daagde hem uit. Descartes was zich hiervan bewust en dankte verschillende keren zijn vriend hier voor. Hij bood hem in1619een stuk over muziek aan,Compendium Musicae.

Hun vriendschap was echter niet zonder wrijving; verschillende keren botsten ze over een meningsverschil. Descartes brak ten slotte in1631met Beeckman omdat hij er - ten onrechte overigens - van uitging dat Beeckman er prat op ging dat hij Descartes' leermeester was.

Zijn tijdgenoot, de mathematicus en filosoofPierre Gassendi,zei van hem dat hij de beste filosoof is die hij ooit heeft gekend. De eerste kwaliteit van Beeckman was zijn natuurlijke nieuwsgierigheid. Dit verlangen om altijd nieuwe paden in te slaan verhinderde hem om zijn bijzonder originelenatuurfilosofiete publiceren en te verspreiden. Beeckman was behalvefilosoofook een groot onderzoeker. Hij was bijvoorbeeld lange tijd bezig om eenexperimentte verzinnen dat het bestaan vanGodmoest bewijzen.

Beeckmans visie op de natuur gaat uit van hetatomisme.Hij was beïnvloed doorLucretius'leerdichtDe rerum naturaen door de geschriften vanDemocritus.Hij stelde tegelijk metSébastien Bassonhet concept vanmoleculenop en ontwikkelde los van deze het idee dat elke stof beschouwd kan worden als eensamenstellingvandeeltjesofatomen.Met dit mechanistische model was hij in staat verklaringen te geven voor bijvoorbeeld degetijdenen devoortplanting van geluid.

Traagheid en valbeweging

[bewerken|brontekst bewerken]

Beeckman wordt ook aangehaald als een van de eerste wetenschappers die hettraagheidsprincipeen devalbewegingjuist hebben weergegeven. Hij verwierp het idee van voortstuwing als verklaring van beweging, maar ging ervan uit dat een object in beweging altijd in dezelfde mate blijft voortbewegen als het niet door iets wordt gehinderd. Maar in zijnJournaellijkt Beeckman geen onderscheid te maken tussen de rechtlijnigeeenparige bewegingen de cirkelvormige eenparige beweging (constante baansnelheid). Hij beweerde dat - invacuüm- beide bewegingen vanzelf zonder uitwendige krachten voortgezet worden. Hij zag nog niet in dat voor een cirkelbeweging eenmiddelpuntzoekende krachtnodig is.

De wet van vrij vallende lichamen was het resultaat van de samenwerking tussen Beeckman en Descartes. Beeckman leverde het natuurkundige inzicht en Descartes de wiskundige onderbouwing.

Hoe kleiner de snaarlengte, hoe hoger de frequentie

Men vindt bij hem ook een discussie over trillendesnarenwaarin hij aantoont dat defrequentievan de grondtoon omgekeerd evenredig is met de snaarlengte en detrillingstijd.

Practicus of theoreticus

[bewerken|brontekst bewerken]

Verklaringen voor natuurkundige verschijnselen waren volgens Beeckman alleen acceptabel als het verschijnsel in een uitbeeldend model inzichtelijk kon worden gemaakt. Hij was een praktisch ingesteld wetenschapper die altijd heeft geprobeerd om de wetenschap door ervaring te verklaren, en om aan wetenschappelijke verworvenheden technische toepassingen te geven. Hij verzette zich tegen de neiging van kamergeleerden om alleen maar abstract te redeneren en omanthropomorfeargumenten te gebruiken. Hij gebruikte de praktijkkennis die hij had opgedaan bij de installatie van buizen in het begin van zijn carrière in Zierikzee bij zijn pogingen om de werking van eenpompte analyseren (1615). Hij stelde een nieuwe theorie op waarin deluchtdrukde oorzaak is van de werking van een pomp (1629). Deze theorie week af van de toen gangbare, die stelt dat de natuurafschuw van de leegteheeft.

Hij interesseerde zich bijzonder voor de uitvindingen van zijn tijd, van detelescooptot en met de eersteonderzeebootvanCornelis Drebbel.

Beeckman installeerde het eersteweerstationin de wereld, bestaande uit een waterthermometeren eenwindwijzer.Een luchtdrukmeter zou pas in 1644 doorEvangelista Torricelliworden uitgevonden.[2][3]