Naar inhoud springen

Katholieke Radio Omroep

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanafKRO)
KRO
Logo
Volledige naam Katholieke Radio Omroep
Opgericht 23 april1925
Opgeheven 31 december2018
Leden 443.862 (1 juli 2014)[1]
Land Vlag van NederlandNederland
Televisiezender(s) NPO 1,2,3Spirit
Radiozender(s) NPO Radio 1,NPO Radio 2,NPO 3FM,NPO Radio 4,NPO Radio 5,NPO Radio 6
Status A
Laatste uitzending 18 april 2021
Opvolger(s) KRO-NCRV
Officiële website
PortaalPortaalicoon Media
Voormalige studio van omroepvereniging KRO aan de Emmastraat 52 in Hilversum.

DeKatholieke Radio Omroep(KRO) was eenNederlandsekatholiekepublieke omroeporganisatiemet A-status, opgericht op23 april1925doorpastoorLambertus Hendricus PerquinO.P.alsBond van R.-K. Radio Vereenigingen.In juni 1926 werd de omroep hernoemd naar KRO, de naam die tot 2021 gebruikt zou worden.

De KRO was eenkatholiekeomroep. De KRO verzorgde tevens de uitzendingen van hetRKK.De omroep staat onder andere bekend om de (vooral Britse)detectivesdie ze met grote regelmaat uitzendt, onder andere tijdens de jaarlijkseDetectivenachten in deDetectivemaand(Tegenhanger van hetEKofWKvoetbal). Het KRO-programmaBoer zoekt Vrouwis het best bekeken amusementsprogramma van de Nederlandse televisie.

De KRO geeft de programmabladenKRO Magazine(oplage 200.000) enMikro Gids(oplage 480.000 per week) uit. Yvonne de Haan is waarnemend directievoorzitter a.i./ zakelijk directeur. In augustus 2010 werden er 'vergaande gesprekken' gevoerd met deIKON,NCRVenRKKover een mogelijke fusie tot een grote confessionele omroep.[2]In mei 2011 werd bekend dat de KRO en NCRV waarschijnlijk zouden fuseren.[3]Op 1 januari 2014 isKRO-NCRVontstaan uit een fusie van de omroepen KRO en NCRV en op 1 januari 2019 is de Vereniging KRO opgegaan in de Vereniging KRO-NCRV.

Volgens zijnstatutenstelt de KRO zich ten doel "om radio en televisie te doen strekken tot geestelijke ontplooiing, voorlichting en ontspanning van luisteraars en kijkers. Bij het vervullen van zijn taken erkent en belijdt het GodsOpenbaringzoals deze door deRooms-Katholieke Kerkwordt bewaard en doorgegeven. "De KRO heeft vooral faam verworven met maatschappelijk betrokken programma's en journalistiek (Brandpunt), met name in de jaren zestig en zeventig over onderwerpen als de Nederlandse progressieve katholieken, de bevrijdingsbeweging inAfrikaenZuid-Amerika,deoorlog in Vietnam,Watergate.

De KRO was na de NCRV echter de minstbekroonde omroep: het heeft slechts 10 onderscheidingen (Zilveren Nipkowschijf/Zilveren Reissmicrofoon) ontvangen van deNipkowstichting,tegen de AVRO met 13 onderscheidingen, de NOS 18, de VARA 29 en de VPRO 36. Voor de KRO-Netwerk-documentaireWelcome in North-Koreaontvingen makersRaymond FeddemaenPeter Tetterooeen AmerikaanseEmmy.De KRO jeugdprogramma's waren daarentegen uiterst succesvol, met name in de periode 1998-2013 toen meerdere keren de prestigieuzePrix Jeunesse International(München) werd gewonnen, de 'Oscars van de kindertelevisie'. Evenals meerdere keren de Prix Danube (Bratislava), de Cinekid Kinderkast, de Nederlandse Academy Award, de Nederlandse Beeld- en Geluid Award, Divercine (Montevideo), La Matatena (México City) en de prestigieuze NHK Japan Prize (Tokyo). En nominaties voor o.a. de international Emmy Awards en voor Cartoon Forum European Broadcaster of the Year.

KRO-presentatriceYvon Jaspersis ook veelvuldig onderscheiden. Zij won vijf keer de Zilveren Televizier Ster, depublieksprijsvoor beste vrouwelijke televisiepersoonlijkheid van het jaar: in 2006, 2008, 2009, 2010 en 2012. Ze werd in eerste instantie als presentator van jeugdprogramma's naar de KRO gehaald door toenmalig creatief hoofd jeugd Jan-Willem Bult (van 1997-2013) en won met hem o.a. de Noord-Zuid Trofee voorGroot Lichten dePrix Jeunesse InternationalvoorZigZag (televisieprogramma).

Er kan indicatief gesteld worden dat de KRO voor zijn radioprogramma's in eigen kring zeer algemene waardering kreeg, en daardoor ook steeds een voldoende grote ledenbasis behield, vooral door programma's als

Katholieke element

[bewerken|brontekst bewerken]

Tot in de jaren zestig was de KRO herkenbaar als katholieke organisatie, onder meer door het regelmatig uitzenden vanmissen(op zondagen, kerkelijke feestdagen) en gebeden (dagelijks hetangelusom 12 uur). In de jaren zestig nammonseigneur Bekkers(1908 - 1966), debisschopvan's-Hertogenbosch,vaak deel aan de uitzendingen. Doorsecularisatieenontzuilingtrad dit katholieke element minder op de voorgrond en groeide er een zekere spanning tussen Kerk en omroep. Vooral de opkomst van de populaire zenderHilversum 3,waar uitsluitendpopmuziekgedraaid wordt, betekende dat de omroepen zich aan hetformatconformeerden, waardoor er verderidentiteitsverliesoptrad.

In de periode van depolarisatiedie zich binnen deNederlandse kerkprovinciein de laatste drie decennia van de 20e eeuw afspeelde, kwam bij de KRO demodernistischezijde wat meer aan bod dan de conservatieve. Sinds de eeuwwisseling tracht de KRO het katholieke element weer meer naar voren te laten komen.

Bekende KRO-televisieprogramma's uit het verleden zijn:

Omroepers/omroepsters

[bewerken|brontekst bewerken]

op chronologische volgorde

Televisiepresentatoren en -presentatrices

[bewerken|brontekst bewerken]
ZieLijst van presentatoren van de KROvoor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Zoals elke publieke omroep geeft de KRO een wekelijks programmablad uit, met daarin gegevens over radio- en televisieprogramma's en redactionele artikelen als toelichting op de programma's. Thans in twee versies:KRO Magazine(oplage 200.000) enMikro Gids(oplage 480.000 per week). De voorganger van het KRO Magazine in de jaren '70, was getiteldStudio,dat onder leiding van hoofdredacteurGerard Groen(1933-2018) uitgroeide tot een progressief en toonaangevend magazine over de media, met grote achtergrondverhalen en interviews, ontdaan van een typisch rooms-katholieke signatuur.

Zie de categorieKROvanWikimedia Commonsvoor mediabestanden over dit onderwerp.