Naar inhoud springen

Kirgizië

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Кыргыз Республикасы
Кыргызская Республика
Kaart
Basisgegevens
Officiële landstaal Kirgizisch,Russisch
Hoofdstad Bisjkek
Regeringsvorm Republiek
Staatshoofd PresidentSadyr Zjaparov
Regeringsleider PremierAkylbek Zjaparov
Religie Islam75%,Russisch-orthodox25%
Oppervlakte 199.949 km²[1](3,6%% water)
Inwoners 5.107.700 (2009)[2]
5.964.897 (2020)[3](29,8/km²(2020))
Bijv. naamwoord Kirgizisch
Inwoneraanduiding Kirgies/Kirgiziër (m./v.)
Kirgizische (v.)
Overige
Volkslied Ak möngülüü aska
Munteenheid Som(KGS)
UTC +6[4]
Nationale feestdag 2 december
Web|Code|Tel. .kg| KGZ | 996
Voorgaande staten
Kirgizische Socialistische SovjetrepubliekKirgizische Socialistische Sovjetrepubliek
Sovjet-UnieSovjet-Unie
1991(val Sovjet-Unie)
Detailkaart
Kaart van Kirgizië

Kirgizië(uitspraak:[kɪrˈɣizijə]) of historischKirgistan(Kirgizisch:Кыргызстан), officieel deKirgizische Republiek(Kirgizisch: Кыргыз Республикасы,Kyrgyz Respublikasy), is eenlandinCentraal-Azië.Het land is eenbinnenstaaten wordt begrensd doorOezbekistan,Kazachstan,ChinaenTadzjikistan.De helft van het land, dat een totale oppervlakte heeft van 199.949 km², ligt boven 3000 meter hoogte in hetTiensjangebergte.De hoofdstad isBisjkekin het noorden van het land.

Vanaf de negentiende eeuw kwam Kirgizië stap voor stap onder het gezag te staan van hetRussische Rijken later deSovjet-Unie.In 1936 werd Kirgizië eensocialistische sovjetrepubliek.Bij het uiteenvallen van deSovjet-Unieverklaarde Kirgizië zich in 1991 onafhankelijk en in 1993 werd een grondwet van kracht die het staatshoofd verregaande bevoegdheden geeft.

De Centraal-Aziatischerepubliekkent in het zuiden nog steeds etnische spanningen, vooral tussen Oezbeekse en Kirgizische bevolkingsgroepen. Van de inwoners zijn 73 procentKirgiezen,Oezbekenvormen met 15 procent een etnische minderheid. Het land kent problemen metcorruptie,georganiseerde misdaaden slechte economische omstandigheden.

Het land behoort tot deOrganisatie van Turkse Staten.

Taal[bewerken|brontekst bewerken]

Officiële talen zijn hetKirgizisch,dat tot de noordwestelijke groep van deTurkse talenbehoort, en (sinds 1996 opnieuw) hetRussisch.Volgens de grondwet hebben alle nationaliteiten het recht hun eigen taal te gebruiken. Russisch is de dominante taal van het land.

Geschiedenis[bewerken|brontekst bewerken]

ZieGeschiedenis van Kirgiziëvoor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Het gebied dat nu Kirgizië heet wordt al sinds de 8e eeuw door etnischeKirgiezenbewoond. Aan het begin van de 13e eeuw werd het ingelijfd in hetMongoolse RijkvanDzjengis Khan;na diens dood werd het onderdeel van hetKanaat van Chagatai.In de eeuwen erna bleef Kirgizië onder de Mongoolse invloedssfeer vallen, tot het in de 18e eeuw tijdens deQing-dynastiedoorChinawerd veroverd.

In de tweede helft van de 19e eeuw kwam Kirgizië stapsgewijs in Russische handen. In 1876 werd het ingelijfd door hetRussische Rijk,in 1918 werd het veroverd door hetRode Leger.In 1924 werd deKara-Kirgizische Autonome Oblastgeformeerd binnen deRSFSR;deze werd in 1926 omgevormd tot deKirgizische ASSR,eenautonome socialistische sovjetrepubliek,alvorens in 1936 deKirgizische Socialistische Sovjetrepubliektot stand kwam, een van de vijftiende jureonafhankelijkeunierepubliekenbinnen deSovjet-Unie.

Tijdens de communistische overheersing werden er pogingen gedaan om de Kirgizische economie in een snel tempo te industrialiseren. Ondanks de toestroom van Russische immigranten en relatieve successen behoorde Kirgizië altijd al tot de economisch minst levensvatbare Sovjetrepublieken.

Vlag van deKirgizische SSR

In 1990 begon de Sovjet-Unieuiteen te vallen.Op 15 december dat jaar werd de naam van het land vanKirgizische Socialistische Sovjetrepubliekgewijzigd in deRepubliek Kirgizië(ofKyrgyzstan). Staatshoofd werd de in oktober 1990 gekozen presidentAskar Akajev.Reeds in 1991 nam het parlement wetten aan om de economie te hervormen. Tijdens deaugustus-staatsgreep inMoskou,probeerden conservatievecommunistenin Kirgizië president Akajev tevergeefs ten val te brengen. Op 31 augustus 1991 riep Kirgizië de onafhankelijkheid uit.

In 1993 nam Kirgizië een nieuwe grondwet aan en werd het land een presidentiële republiek. In de grondwet wordt ook de bijzondere positie van deislambenadrukt. Ondanks deze specifieke vermelding zijn er na 1996 (opkomst van deTaliban)moslimfundamentalistenactief in Kirgizië.

In 1995 en in 2000 werd Akajev herkozen als president. In maart 2002 was er een protest tegen president Akajev omdatAzimbek Beknazarov,een parlementariër die ervan verdacht werd zijn macht te hebben misbruikt, terecht moest staan. De meer dan 2000 demonstranten waren het hier niet mee eens en vreesden dat de regering hierachter zat om Beknazarov monddood te maken. Bij deze demonstratie vielen zeker 6 doden en 61 gewonden.

In mei 2002 werd er opnieuw een demonstratie ten gunste van Beknazarov onderdrukt. De oproerpolitie ging hierbij hardhandig te werk. In november 2002 werden er oppositieleiders gearresteerd.

In februari 2005 vonden er parlementsverkiezingen plaats die frauduleus verliepen. Zowel de oppositie als internationale waarnemers beschouwen de verkiezingsuitslag ondemocratisch. Nadat de officiële uitslag van de verkiezingen was bekendgemaakt vonden er dagelijks demonstraties plaats. Op 21 maart werden enkele belangrijke gebouwen in de hoofdstadBisjkekbezet. Oppositiekrachten noemden deze opstand deTulpenrevolutie.

Protesten in 2010

Uiteindelijk leidde dit op 24 maart 2005 tot een machtswisseling waarbij Akajev zijn positie moest opgeven.Koermanbek Bakijevwerd interim-president en voorzitter van het parlement. In juli 2005 werd Bakijev tot president verkozen. Na zijn inauguratie benoemde hij volgens afspraakFeliks Koelovtot premier.

In april 2010 waren er naar aanleiding van de arrestatie vanoppositieleiders,onder wieAlmazbek Atambajev,opnieuw demonstraties. De regering werd verweten de vrijheid van meningsuiting te beknotten en de media in hun werk te belemmeren. Op 7 april vielen tientallen doden bij bloedige betogingen, waarna de oppositie, onder leiding vanRoza Otoenbajeva,de macht greep. Deze nieuwe regering zoekt vooral steun bij Rusland, omdat ze niet tevreden is over het beleid van Amerika. Na bemiddeling van Kazachstan, Rusland en de Verenigde Staten heeft de verdreven president Koermanbek Bakijev op 16 april 2010 ontslag genomen nadat hij naar de buurrepubliek Kazachstan gevlucht was. De macht is nu in handen van de oppositie met sinds 1 december 2011 Almazbek Atambajev als president. Na vrije verkiezingen in het najaar van 2017 werd hij opgevolgd doorSooronbaj Zjeenbekov.In oktober 2020 trad hij af, nadat er onrust was uitgebroken in het land wegens het vermeende frauduleuze verloop van de parlementsverkiezingen eerder die maand. Hij werd opgevolgd doorSadyr Zjaparov,die enkele dagen eerder uit de gevangenis was ontsnapt na een veroordeling wegens vermeende kidnapping van een overheidsfunctionaris in 2013. Diezelfde Zjaparov was enkele dagen eerder reeds aangeduid als premier van zijn land. Hierdoor vielen de functies van president en premier voor het eerst samen.

Geografie[bewerken|brontekst bewerken]

HetTiensjangebergte

Kirgizië grenst aan deChinese Volksrepubliek,Tadzjikistan,OezbekistanenKazachstanen ligt voornamelijk in hetTiangebergte(Pik Pobedy,7439 meter), in het zuidwesten overgaand in dePamirmet op de grens met Tadzjikistan deLeninpiek,7134 meter. DeSoelajman-Toois een heilige berg voor de moslims die onderdeel is van dewerelderfgoedlijst van de UNESCO.

De rivieren zijn onbevaarbaar, maar van groot belang voor deirrigatieenenergievoorziening.Van de vele meren is hetIssyk Koelmeerhet grootste (6280 km²). Het meer is 182 kilometer lang en bij het breedste gedeelte 60 kilometer breed. Voornamelijk aan de noordzijde ervan is sprake van enig toerisme.

De hoofdstad van Kirgizië isBisjkek.Daarnaast zijnOsj,Dzjalal-Abad,Karakol,Tokmok,Özgön,Kyzyl-KyyaenBalykchyde grootste steden qua inwoneraantal.

Klimaat[bewerken|brontekst bewerken]

Kirgizië heeft een uitgesprokenlandklimaat,met koude winters en hete zomers. In het voor- en najaar kan het in de bergen nog sneeuwen, maar 's zomers is het op grotere hoogte juist aangenaam vertoeven. De gemiddelde januaritemperatuur in Bisjkek is min 5 graden, in juli is het gemiddeld 24 graden.

Politiek[bewerken|brontekst bewerken]

Kirgizië is medeoprichter van deOrganisatie van Turkse Staten.

Bestuurlijke indeling[bewerken|brontekst bewerken]

ZieOblasten van Kirgiziëvoor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Bestuurlijke indeling van Kirgizië

Kirgizië is bestuurlijk onderverdeeld in twee steden (shaar) en zeven oblasten (oblastlar).

  1. Bisjkek (shaar)
  2. Batken
  3. Chü
  4. Jalal-Abad
  5. Naryn
  6. Osj (oblast)
  7. Talas
  8. Ysykköl
  9. Osj (shaar)

De oblasten zijn op hun beurt weer verder onderverdeeld inrayons.De rayons zijn onderverdeeld ingemeenten.

Bevolking[bewerken|brontekst bewerken]

Bevolkingspiramide (2005)

Kirgizië had op 1 januari 2015 5,9 miljoen inwoners.[5]34 % is jonger dan 15 jaar, 4 % is boven de 65. Het land kent relatief veel platteland: een derde van de bevolking leeft in stedelijk gebied. De gemiddelde bevolkingsdichtheid is 30 inwoners per km².

De grootste etnische groep bestaat uit deKirgiezen,eenTurks volk.Ze maken 69 % van de bevolking uit (2007). De grootste etnische minderheid bestaat met 14,5 % uitOezbeken,die met name in het zuiden wonen. Russen (9 %) wonen vooral in het noorden. Kleinere minderheden zijnWolga-Tataren(1,9 %),Oeigoeren(1,1 %),Tadzjieken(1,1 %),Kazachen(0,7 %) enOekraïners(0,5 %). Kirgizië kent meer dan tachtig verschillende bevolkingsgroepen.[6]

In Kirgizië heeft zich een forse verandering voorgedaan in de etnische samenstelling sinds de onafhankelijkheid.[7]Het percentage etnische Kirgiezen groeide van 50 % in 1979 tot bijna 70 % in 2007 doordat Europese etnische groepen zoalsDuitsers,OekraïnersenRussenmassaal het land verlieten. Hun aandeel verminderde van 35 % naar 10 %.[8][9]Het percentage etnische Russen daalde van 29 % in 1970 tot 21 % in 1989.[10]Sinds 1991 verhuisden grote aantallen Duitsers naar Duitsland. In 1989 woonden er nog ruim 100.000 Duitsers in Kirgizië.[11]Tussen 1991 en 2002 emigreerden er meer dan 600.000 mensen uit Kirgizië.

Religie[bewerken|brontekst bewerken]

De Kirgiezen hangen voor het merendeel de (soennitische)islamaan (75 % van de bevolking). Kirgizië werd in de18e eeuwgeïslamiseerd. Ook de Oezbeken zijn hoofdzakelijk islamitisch. De Russen zijnRussisch-orthodox(20 % van de bevolking). DeKatholieke Kerkheeft er eenapostolische administratiemet zetel in Bisjkek.[12]

Cultuur[bewerken|brontekst bewerken]

Eenvalkenier

Een kunstenaarsduo met bekendheid buiten Kirgizië isKasmalieva en Djoemaliev.Zij ontvingen eenPrins Claus Prijsin 2010.

Feestdagen in Kirgizië[13][bewerken|brontekst bewerken]

  • 7 januari - Russisch Orthodox Kerstmis
  • 23 februari - Dag van de verdedigers van het vaderland
  • 8 maart - Internationale Vrouwendag
  • 9 mei - Dag van de overwinning
  • 1 juni - Internationale Dag van het Kind (Kinderdag)
  • Ramadan
  • Suikerfeest(Id-al-Fitr)
  • 31 augustus - Onafhankelijkheidsdag
    Op 31 augustus 1991 verklaarde Kirgizië zich onafhankelijk van de Sovjet-Unie. De onafhankelijkheid werd in december 1991 erkend.

Economie[bewerken|brontekst bewerken]

Na de onafhankelijkheid in 1991 begon men op aansporen van presidentAkajevdadelijk de economie te hervormen, waarbijprivatiseringeneen belangrijke rol speelden. Ondanks deze hervormingen raakte Kirgizië in een economische crisis. De loskoppeling van de Sovjet-Unie, het wegblijven van subsidies en de plotseling veel hogere prijzen vanaardgasenaardoliezorgden ervoor dat het land, dat zelf nauwelijks natuurlijke hulpbronnen bezit, steeds verder in het slop raakte. De uittocht van 200.000Russen,Wit-RussenenOekraïners,die in belangrijke mate de kern van de industriële arbeidskracht vormden, leidde tot grote problemen.

In 2017 was hetbruto binnenlands product(bbp) van Kirgizië US$ 7,7 miljard, ofwel zo’n US$ 1230 per hoofd van de bevolking.[14]De economie is sterk afhankelijk van het geld dat migranten, werkzaam in het buitenland, naar huis sturen en dit maakt ongeveer een derde van het bbp uit. Verder levert deKoemtorgoudmijn met 10% een belangrijke bijdrage aan het bbp en ongeveer een derde van de exportopbrengsten komt van de uitvoer vangoud.[14]Het land heeft een groot tekort op dehandelsbalansen dit is waarschijnlijk nog groter dan de cijfers aangeven. In 2016 lag deChineseexport naar Kirgizië viermaal hoger dan de importcijfers van Kirgizië aangeven, een indicatie dat op grote schaal wordt gesmokkeld.[14]

De overheid is relatief groot en telt veel ambtenaren. De begroting toont tekorten en de staatsschuld is hoog en luidde voor 80% in buitenlandse valuta in 2017.[14]De fluctuaties in waarde van de nationale valuta tegenover deRussische roebelzijn beperkt.

In 2016 leefde een kwart van de bevolking onder de nationale armoedegrens.[14]

De beroepsbevolking bestaat uit 2,7 miljoen mensen van het totaal van 5.357.000 mensen in heel Kirgizië. Daarvan heeft 30% werk in de dienstensector, 15% werk in de industriesector en 55% werk in de landbouwsector.

In 2019 stond het land op plaats 126 van de 180 beoordeelde landen in decorruptieperceptie-indexvan Transparency International.[15]

Toerisme[bewerken|brontekst bewerken]

Het toerisme is in Kirgizië in ontwikkeling. Een netwerk van logies bij lokale families is geleidelijk ontstaan. De opbrengsten uit deze activiteiten komen rechtstreeks ten goede aan de families. Dit netwerk wordtCommunity Based Tourism(CBT)[16]genoemd.

Archeologie[bewerken|brontekst bewerken]

In 2011 werden in deChüy oblast,meer bepaald in Krasnaya Rechka (Красная Речка) ruïnes gevonden vanboeddhistischekloosters metBoeddhabeeldenvan anderhalve meter tot vier meter hoog.

Zie ook[bewerken|brontekst bewerken]

Op andereWikimedia-projecten