Naar inhoud springen

Latex

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit artikel gaat over rubber. Voor het typesettingprogramma, zieLaTeX.
Latexproductie in de buurt vanPurwakarta(Java,Indonesië)
Latexkleding

Latexis de naam voor een aantal verwante stoffen:

Natuurlijke latex wordt getapt door met een mes inkepingen te maken in de boomschors (onder een hoek van 30°) tot op hetcambium.Aan het einde van de inkeping brengt men een gootje aan met daaronder een opvangbakje, meestal vanaluminium,zodoende wordt de latex druppelsgewijs opgevangen en kan daarna door de tappers inemmersverzameld worden.

Latex uit de boomCastilla elastica, nabewerkt met sap van deIpomoea alba,werd 3000 jaar geleden al gebruikt in Mexico, onder andere voor het maken van rubberen ballen.[1]

De natuurrubber op basis vanHeveawerd in1736uit Zuid-Amerika naar huis meegenomen door de Franse onderzoekerCharles Marie de La Condamine,waarna rubber tot een grootschalig toegepast en vervaardigd product evolueerde. Hij zou ook de naamlatexhebben bedacht (Latijn voormelkachtig).

De bruikbaarheid van latex werd verhoogd door middel vanchemischebewerkingen. Met namevulkanisatie,het verwarmen van natuurlijk rubber metzwavel,levert een stof op met veel betere eigenschappen. Hoe hoger het zwavelpercentage, des te harder wordt het rubber.

Natuurlijke latex is eensuspensievan vele honderden natuurlijkepolymeerdeeltjes(zowel rubber, een polymeer vanisopreen,alseiwitten). Ten minste 75 van de eiwitten zijnallergenen;latex kan dus een (huid)allergie (latexallergie) veroorzaken. Voor medische toepassingen, bijvoorbeeld handschoenen voor chirurgie, wordt daaromsynthetisch rubbergebruikt, gemaakt op basis vanisopreenof het gelijkaardigeneopreen.

Ook in andere toepassingen wordt tegenwoordig veel synthetisch vervaardigde rubber gebruikt. Ook latexverf bestaat, ondanks de naam, alleen nog maar uit synthetische dispersies. Daarnaast wordt natuurlijke latex nog steeds op grote schaal geproduceerd, op rubberplantages, die alleen in tropische gebieden kunnen bestaan.

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de paginaLatexopWikimedia Commons.