Naar inhoud springen

Laxeermiddelen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Esculaap
Neem hetvoorbehoud bij medische informatiein acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten eenarts.

Laxeermiddelenzijn middelen (bijvoorbeeldmedicijnen) die gebruikt worden bijobstipatie.Deze middelen bevorderen dedefecatie(stoelgang) voornamelijk wanneer deze wordt veroorzaakt door te ver ingedroogdeontlasting.

Producten waar een (licht) laxerende werking aan wordt toegeschreven zijn onder meer:voedingsvezels(o.a. involkorenbrood),pruimen,appelstroop,ontbijtkoek,koffie,verschillendetheesoortenenkruidenzoalsvenkel.Hierbij moet men altijd ook voldoende vocht (bijvoorbeeld water) tot zich nemen, anders zal het laxeermiddel niet goed werken. Ook de inname van grote dosesvitamine C,ofkauwgommetsorbitolheeft een laxerend effect. Een te hoge dosis laxeermiddel kan lichtediarreetot hevige (on-ophoudbare) waterdiarree, en uitdroging tot gevolg hebben.

Laxeermiddelen zorgen ervoor dat de ontlasting de darmen makkelijker kan verlaten. Er zijn verschillende soorten laxeermiddelen, zoals:

  1. volumevergrotende laxeermiddelen (zoalszemelen) zijn moeilijk afbreekbarepolysacharidendie water vasthouden en daarbij opzwellen. Ze vergroten het volume van de ontlasting, wat de darmen stimuleert tot activiteit;
  2. osmotische laxeermiddelen (zoalslactuloseenmacrogol) houden vocht vast in de darm en vergroten daarmee het volume van de ontlasting. Hierdoor wordt de ontlasting zachter;
  3. contactlaxeermiddelen (zoalsbisacodyl) trekken vloeistof aan in dedikke darmen stimuleren de natuurlijke darmbeweging. Hierdoor wordt de ontlasting dunner en kunnen de darmen deze beter voortstuwen.

Laxeermiddelen worden vaak misbruikt door mensen die lijden aanboulimieofanorexia nervosa.

  • NHG-Standaard Obstipatie, p. 495, noot 26.
Zie de categorieLaxeermiddelenvanWikimedia Commonsvoor mediabestanden over dit onderwerp.