Naar inhoud springen

Le Grand Veneur

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Le Grand Veneur
Le Grand Veneur in zijn gloriejaren.
Le Grand Veneur in zijn gloriejaren.
Locatie
Locatie Keerbergen,Vlag van BelgiëBelgië
Adres Vlieghavenlaan 1Bewerken op Wikidata
Coördinaten 51° 0′ NB, 4° 39′ OL
Status en tijdlijn
Status Verbouwd
Oorspr. functie Hotel
Opening 1936
Verbouwing 1978
Architectuur
Bouwstijl Art deco
Bouwinfo
Eigenaar MV-Projecten, Putte
Erkenning
Monumentstatus Niet-beschermd
PortaalPortaalicoon Civiele techniek en bouwkunde

Le Grand Veneuris een witart-decogebouwuit1936gelegen teKeerbergen,België.Het gebouw is gerenoveerd en omgevormd tot luxe-loften.

Het oorspronkelijk witart-decogebouw dateert uit1936.Oorspronkelijk was het gebouw een luxueus hotel eigendom van de Keerbergse burgemeester Julien Peere. Het hotel was in de wijde omtrek vanKeerbergenbekend. Het hotel was luxueus ingericht en had een 3 Ha groot park met een meerdere tennispleinen. Verschillende prominenten tekenden het gastenboek. Een van die prominenten was de tennisserBjörn Borg.In de begin van deTweede Wereldoorlognam het Duitse leger het voormaligevliegveld van Keerbergenin en stalde er een eenheid verkenningsvliegtuigen. De Duitse piloten kregen de Grand Veneur ter beschikking tot in 1944, wanneer de Amerikaanse defensie het gebouw overneemt. Vervolgens werd de Grand Veneur het coördinatiecentrum tegen de Duitse V-bommen opAntwerpen.Vanuit de Grand Veneur coördineerde de Amerikaanse legertop onder leiding van generaalClare H. Armstrongde operatie "Antwerp X". De V-bommen, die oorspronkelijk uit de richting vanTrierkwamen, werden in kaart gebracht. Aan de hand van die gegevens probeerde men de aankomende V-bommen uit de lucht te schieten. Dit had veel succes, van de 2394 gedetecteerde V-bommen werden er effectief 2183 uit de lucht geschoten. Wel betreft het hier enkel deV1,deV2die een raket was, kon men niet uit de lucht schieten. Na de oorlog werd het hotel terug geopend; Er werd actief reclame gemaakt met Antwerp X. Op21 maart1945signeerdeKoningin Elisabethhet gastenboek. Later logeerde deMwami van Rwandaer een hele tijd. Opmerkelijk is dat de Mwami niet in een gewoon bed kon slapen. Speciaal voor hem werd er een hut in het park van de Grand Veneur gebouwd. Hij werd later ook ereburger van Keerbergen. Vandaag zijn er inKeerbergennog de Rwandadreef en Mwami Mutaradreef die zijn bezoeken herdenken. In1966verkocht Julien Peere zijn hotel aan de baronnen Bernard & Jean-Henri de Marcken de Mercken. Deze baronnen waren eveneens de projectontwikkelaars die o.a. ook hetmeer van Keerbergenlieten uitgraven. Sinds dan ging het bergaf met het hotel, het gastenaantal daalde enorm. In1976werd het hotel verkocht aan de familie "Catz", zij maakten van de "Grand-Veneur" nog een tijd een rendez-voushotel en brachten in de kelders van het gebouw een illegaal casino onder. Van het ooit zo chique hotel bleef niet veel meer over. In1978viel de BOB binnen in de "Grand-Veneur" en zij hebben het hotel definitief gesloten. Wat later volgde het uiteindelijke faillissement van hotel "Le Grand-Veneur".

Internaat van het Koninklijk Atheneum

[bewerken|brontekst bewerken]

Het hotel werd in1978doorverkocht aan het ministerie van onderwijs, dat in twee jaar tijd het gebouw ombouwde tot meisjesinternaat van het nabijgelegenKoninklijk Atheneum van Keerbergen.Het internaat opende in1980. Echter, door de hoge onderhoudskosten werd in2002besloten het meisjesinternaat te verhuizen naar de campus van hetAtheneumzelf.

Administratieve hoofdzetel

[bewerken|brontekst bewerken]

Door de verhuis van het meisjesinternaat kwam de "Grand-Veneur" opnieuw leeg te staan. Vanaf september2002werd in het gebouw de administratieve hoofdzetel van Scholengroep 5 ondergebracht. Vanuit de "Grand-Veneur" werd de administratie van de ganse scholengemeenschap Mechelen-Keerbergen-Heist o/d Berg verzorgd, waaronder ook die van hetKoninklijk Atheneum van Keerbergen.Er werd ook een vestiging van hetCentrum voor Leerlingenbegeleidingondergebracht. Er werden kleine verbouwingswerken gedaan zodat er ook medische onderzoeken van hetCLB-9konden plaatsvinden. In2011verhuisde de administratieve zetel en hetCLBnaarPuttewaardoor het pand wederom leeg kwam te staan. Er werd geen nieuwe bestemming meer gezocht.

Verval & Verkoop

[bewerken|brontekst bewerken]
Le Grand Veneur uitzicht

Sinds het gebouw in2011leeg kwam te staan werd het zwaar vernield doorvandalendie zowel binnen als buiten grote schade aanrichtten. Vele historische elementen in het gebouw werden helemaal vernield. De gedenksteen van Antwerp X, die de stadAntwerpenschonk aan Le Grand Veneur werd preventief verwijderd. Het toenmalige Keerbergse gemeentebestuur, dat zelf geen eigenaar was, liet in samenspraak met het gemeenschapsonderwijs door Interleuven een studie uitvoeren om er misschien satellietkantoren van te maken. Het gemeenschapsonderwijs ging niet akkoord. Ook werden er meerdere aanvragen gedaan tot klassering van het pand, maar deze werden telkens afgewimpeld. In2015besloot de scholengroep het gebouw openbaar te verkopen. In goede staat werd het gebouw geschat op 600.000 euro. De scholengroep vond dit echter te weinig en de instelprijs bij de eerste zitdag van de openbare verkoop bedroeg 1.300.000 euro. Dit leverde geen enkele koper op. Een maand later, in december 2015 werd het gebouw opnieuw openbaar te koop aangeboden met de instelprijs van 900.000 euro. Dit leverde wel een koper op, een projectontwikkelaar uit Putte die 926.000 euro voor het pand neertelde.

De projectontwikkelaar was van plan om Le Grand Veneur tot 10 luxeappartementen om te bouwen. In mei2016ontdekte echter een jongen dat de voorbereidende werken reeds zonder geldige stedenbouwkundige vergunning van start waren gegaan. Hij contacteerde de burgemeester,Dominick Vansevenanten het schepencollege. Na een plaatsbezoek door het college werd er vastgesteld dat de werken die in uitvoering waren, vergunningsplichtig waren. Hierop werden de werken stilgelegd enproces-verbaalopgesteld. Na een bouwaanvraag volgde begin juni 2016 een openbaar onderzoek waarna een bouwvergunning werd afgeleverd in september[1].De werken werden daarna onmiddellijk opnieuw gestart.[2]