Leenstelsel (bestuursvorm)
Hetleenstelsel,leenwezenoffeodaal stelselis een historischerechtsfiguurwaarbij een grootgrondbezitter de rechten als eigenaar van de grond in bruikleengaf aan derden in ruil voor betalingen en diensten die konden variëren vangrondbewerking,hand-en-spandiensten tot politieke en militaire trouw. Basis was een privaatrechtelijke overeenkomst, het feodale contract. Op basis daarvan ontwikkelde zich in de loop der eeuwen in grote delen van wat nu Europa is, ook allerlei verschillendebestuursvormen.De grondeigenaar of degeen die het bezit van de grond in leen had gekregen, maakte dan afspraken over de manier waarop het gebied en de bewoners bestuurd mochten worden. Er is nooit sprake geweest van één leenstelsel of van één soort afspraak, er bestonden door de eeuwen heen, in verschillende tijden en verschillende regio's veel verschillende gebruiken en leenrechtsystemen. Ook het bekendefeodaleleenstelsel van deEuropesemiddeleeuwen,bekend als feodalisme, kende veel verschillende vormen.[1]
Omschrijving
[bewerken|brontekst bewerken]Leenstelsels bestonden al veel vroeger dan de middeleeuwen en ook buitenEuropa.Zo bestond inMesopotamiëhetKassitischleenstelsel, bekend van de velekudurru'sdie zijn opgericht door de Kassieten. Op dezekudurru'swerd aangegeven hoe groot het gebied was dat in leen werd verkregen, wie zou genieten van deze leen en onder welke voorwaarden dit zo bleef.
Een ander leenstelsel uit de oudheid is het laat-Romeinse leenstelsel, dat gebaseerd was op het systeem vanfoederati(bondgenoten). In ruil voor dienst in hetRomeinse legerkregen ze land toegewezen dat ze mochten bewerken. Op deze manier kwamen onder andere deFrankenhetImperium Romanumbinnen.
Na de val van hetWest-Romeinse Rijkontstonden verscheidene Germaanse vorstendommen en koninkrijken waar Germaanse leenstelsels werden toegepast. Deze regels maakten deel uit van hetfeodale stelsel.Tot derenaissanceen de opkomst van hetabsolutismebleef het feodalisme de belangrijkste manier van machtsverdeling in West-Europa. Ook hetGraafschap Nassauwas ooit in leen gegeven.
Ook in het oosten kende men een leenstelsel: het Ottomaans leenstelsel. Hierbij werden Turkse ruiters beloond voor hun diensten. Maar als tegenwicht voor deze machtig wordende ruiters zette de Ottomaanse sultanJanitsarenin, aan wie als soldaat-slaven geen grond hoefde te worden geschonken.
Varianten in de geschiedenis
[bewerken|brontekst bewerken]Van deoudheidtot in vrij recente tijden had een groot deel van de wereldbevolking met een leenstelsel te maken. Hieronder zijn verscheidene leenstelsels kort beschreven.
Kassitisch leenstelsel
[bewerken|brontekst bewerken]DeKassieten,die overBabylonheersten in deMidden-Babylonische periode(ca. 1595-1155 v.Chr.), introduceerden dekudurruinMesopotamië.Eenkudurrukan als volgt worden omschreven:Een grenssteen, genaamd ‘kudurru’, komt overeen met een modern contract. Haar inscriptie bepaalt accuraat de grenzen van een uitgestrekt gebied van land en verzekert haar bezit, voor de toekomstige tijd, aan de persoon en zijn afstammelingen genoemd door haar bepalingen.[2]Dezekudurru'swerden waarschijnlijk opgesteld in een tempel om onder bescherming van de god te staan en waren dus niet echte grensstenen. Ze dienden eerder als garantie dat het gegeven land, gegeven bleef. Toch gaat het hier om een vorm van leenstelsel, daar men geen eigenaar maar bezitter was van de grond. Zolang de bepalingen nageleefd bleven, bleef de grond in bezit van de leners. Bij schending ervan ging de grond terug naar de instantie die het schonk.
Laat-Romeins leenstelsel
[bewerken|brontekst bewerken]Omdat er steeds meerGermanenhetImperium Romanumbinnendrongen, besloten de Romeinse keizers dit probleem op te lossen door de Germanen alsfoederati(bondgenoten) te beschouwen en in het Romeinse leger te laten dienen, zoals al eeuwen gebeurde door middel van deauxilia.Hierdoor verwierven volkeren zoals deFrankenzich gebied in hetImperium Romanumin ruil voor militaire bijstand tegen de andere Germanen die deRijnnog niet waren overgestoken.
Middeleeuws leenstelsel
[bewerken|brontekst bewerken]Hetfeodalismein de middeleeuwen wordt vaak voorgesteld als eenpiramide,waarbij de vorst - helemaal bovenaan - aan vertrouwelingen een bezit uitgeeft als leen. Oorspronkelijk meestal een grondgebied met het recht een deel van de opbrengst te behouden, in ruil voor politieke en militaire trouw en bestuur van de bewoners. De ingebruikgever werd in de Nederlandse taal veelal leenheer of suzerein genoemd, de ingebruiknemer leenman ofvazal,het betreffende gebiedheerlijkheid.Die vazal kan verder zelf als leenheer optreden en met (stukjes van) zijn leen weer diverse onderliggende leenmannen begiftigen. En zo verder. De laagste vorm van een leenovereenkomst was die met een laat of horige, onvrije boeren die een stukje hen toegewezen land konden bewerken en daarnaast allerlei diensten aan de heer moesten verlenen, waaronder als soldaat meegaan op veldtochten. Ook werdenrechten aan stedenen haar inwoners verleend, zoals hetmarktrecht,het recht een muur om de stad te bouwen, eigen verordeningen uit te vaardigen etc., tegen betaling van heffingen en belastingen.
Naar de huidige stand van wetenschap is het pyramidemodel om meerdere redenen te simplistisch, het toont alleen hoe de machtsstructuur zich kon ontwikkelen en leert niets over de inhoud van leenovereenkomsten of over maatschappelijke verhoudingen.[1][3]
Bijna alles wat inkomsten verschaft kan in leen gegeven worden, alles waar leenheer en leenman profijt van kunnen hebben: een stuk land met rechten en inkomsten, een ambt of een functie waaraan voorrechten en inkomsten vasthangen, een geldelijke rente enz. Van zijn kant is de leenman de leenheer een aantal diensten verschuldigd: raad (deelname aan zijn hof, zijn rechtbank...) en daad (bijvoorbeeld militaire steun), of ook financiële tussenkomst, wanneer bijvoorbeeld de oudste zoon huwt. Vandaar dat het leenstelsel zowel zakelijke als persoonlijke rechten bevat. Sommige lenen konden worden overgedragen of overgeerfd, anderen vervielen van rechtswege na de dood van de leenman of onder andere in het contract gestipuleerde omstandigheden.
Het leenstelsel is in de geschiedschrijving lang voorgesteld als vrij rechtlijnig, in de praktijk voerde het echter tot een versnipperd bestuur en ingewikkelde juridische verhoudingen. Zo is deheerlijkheid Borculoooit door het Bisdom Münster in leen gegeven aan één heer, maar een beschrijving van de bezittingen, subcontracten en alle rechthebbenden enige eeuwen later, in 1777, ten behoeve van de overname door prinsWillem V van Oranje-Nassaubeslaat maar liefst 139 pagina's.[4][5]Daarbij cumuleren leenmannen lenen, wat leidde tot een persoonlijke unie en cumulatie van titels. Leenmannen konden ook lenen van meerdere leenheren cumuleren, wat bij een conflict tussen die leenheren - die de leenman telkens omwille van een ander leen zou moeten volgen - tot problemen leidt. Berucht voorbeeld van een bijzonder problematische feodale situatie was deKroon van Engeland,dat grondgebied in leen had van deFranse kroonbinnen het territorium waar de Franse kroon heerste: er werd100 jaar oorloggevoerd. De klontering van leengoederen kon soms leiden tot het ontstaan van nieuwe staten die gedeeltelijk binnen het ene en gedeeltelijk binnen het andere territorium lagen, zoals Pruisen. Andere staten, zoals de Nederlandse Republiek en het Zwitsers Eedgenootschap, wisten zich bestuurlijk uit het leenstelsel te ontworstelen en gingen hun eigen weg. Verder kon een leenman ook in conflict raken met diens leenheer, zoals tijdens deSlag bij Anewaarbij burggraaf Rudolf II van Coevorden zijn leenheer bisschop Otto van Lippe in een moeras lokte met zijn leger en versloeg. Verder was het ook niet altijd duidelijk waar het ene gebied ophield en het volgende gebied bego of konden overnamecontracten op verschillende manieren geinterpreteerd worden, een situatie die tot in de moderne tijd voor grensconflicten tussen de moderne opvolgersstaten zorgt.
Op het West-Europese vasteland ontstond het leenstelsel als een uitvloeisel van de versnippering van grond en macht naKarel de Grote.InEngelandwerd het geïntroduceerd na de verovering doorWillem de Veroveraarin1066,als een sterke machtsfactor in het beheersen van heel het land.
Ottomaans leenstelsel
[bewerken|brontekst bewerken]DeTurkendie hetOttomaanse Rijkhadden gesticht, beloonden hun Turkse ruiters (Timar(lu):houder;Sipahi) met stukken land (timar,cfheerlijkheid) voor hun diensten. Hoewel deze in principe in leen waren in ruil voor legerdienst, werden deze stukken steeds meer beschouwd als persoonlijk eigendom, zoals ook in het middeleeuwse West-Europa was gebeurd.
De Ottomaanse sultan vond echter een oplossing in de vorm van deJanitsaren:christelijke jongeren die waren geroofd uit deBalkanregioen totslaafwerden gemaakt. Na te zijn bekeerd tot deIslamen een militaire training te hebben gekregen, werden de Janitsaren ingezet als elitetroepen van de sultan. Aldus vormden ze een tegengewicht voor de Turkse ruiters. Aan Janitsaren moest immers geen grond worden geschonken, daar ze slaven waren. Maar doordat Janitsaren steeds meer hogere posten gingen bekleden in het rijk, brokkelde de macht van de Ottomaanse sultan af. Ook de gouverneurs in de verafgelegen provincies van het rijk streefden naar meer autonomie. Dit zou uiteindelijk leiden tot de desintegratie van het rijk en de oprichting van de seculiere Turkse staat.
Japans leenstelsel
[bewerken|brontekst bewerken]Het Japanse leenstelsel werd ingevoerd in 645 bij deTaika-hervormingen,toen Japan naar Chinees model werd gereorganiseerd. Erfelijke titels en grondbezit ontleende men voortaan aan de keizer, zodat lokale leiders hun autonomie kwijtraakten en de macht overging naar adellijke leenheren (kugu), als bestuurders van nieuwgevormde provincies (kuni). In1185grijpt de militairMinamoto no Yoritomode macht en verwerft de titelShogun.Hij vestigt de eerste shogun-dynastie (Kamakura-shogunaat). Hofadel en adellijke titels bestaan wel voort in de luwte van het machteloze keizerlijk hof. Tot deMeiji-restauratieregeert echter de krijgersklasse, deBuke.Werkelijke macht en grondbezit is in handen van de verschillende krijgsheren, dedaimyo's en hun - gewoonlijk erfelijke - vazallen, desamoerai.Sommige daimyo's zijn vazallen van de heersende shogun, anderen onderwerpen zich al dan niet vrijwillig aan zijn gezag. In de15de eeuwhebben de door de daimyo's beheerste grondgebieden effectief de provincies vervangen als indeling van Japan.
In 1573 werd de regerende maar verzwakte shogun-dynastie ten val gebracht doorOda Nobunaga.Zijn opvolger,Toyotomi Hideyoshi,formaliseerde het grondgebied van elk van de clans van de verschillende daimyo's, dehan.Een herschikking volgde na de overwinning vanIeyasu TokugawabijSekigahara.Nadien is het stelsel, met ongeveer 300han,tot aan deMeiji-restauratiein stand gebleven. Aan het hoofd van eenhanstond een daimyo, met een domein dat meer dan 10.000kokuaan rijst opleverde. Deze daimyo moest loyaliteit aan de shogun zweren, of hij nu diens leenman was of niet. Daarnaast werd zijn macht beknot doordat hij was gedwongen hof te houden op zijn eigen domein en in de hoofdstad, waar hij en de zijnen min of meer gegijzelden waren van de shogun. Niet zelden was eendaimyozelf zo machtig dat ook hij leenmannen had met een domein van meer dan 10.000kokubeheerde. Hoewel zulke mannen geendaimyo'swaren, en hun trouw zwoeren aan de daimyo in plaats van aan de shogun, werden hun domeinen soms tochhangenoemd.
Tegen het einde van het leenstelsel hadden veel daimyo's al behoorlijk aan macht ingeboet ten opzichte van de kooplui en vaak grote schulden opgebouwd. Na de afschaffing van het feodale stelsel kreeg een aantal daimyo's een plek in het nieuwe staatssysteem. De daimyo's werden bovendien, in ruil voor het opgeven van hun domeinen de schulden kwijt gescholden. Door deze ontwikkelingen werd het einde van het leenstelsel vrij algemeen aanvaard.
Indisch leenstelsel
[bewerken|brontekst bewerken]Het Indisch leenstelsel onder hetMogolrijkkende dejagir(land) en demansabals leen. Maar een soort van leenstelsel gold vaak ook voor formeel administratieve/dominiale (vooral de belastingvergarende) landerijen zoals eentaluqaofthikana.
Perzisch/Parthisch leenstelsel
[bewerken|brontekst bewerken]Het Perzisch leenstelsel bestond onder de heerschappij van deKadjaren.In dit stelsel had men eentuyuldardie een uitgestrekte heerlijkheid bezat, te vergelijken met de grote heren in het middeleeuwse West-Europa.
Literatuur
[bewerken|brontekst bewerken]- Rik Opsommer,'Omme dat leengoed es thoochste dinc van der weerelt'. Het leenrecht in Vlaanderen in de 14de en 15de eeuw,Brussel, Algemeen Rijksarchief, 2 dln., 1995
- Dirk Heirbaut,Over heren, vazallen en graven. Het persoonlijk leenrecht in Vlaanderen, ca. 1000-1305,Brussel, Algemeen Rijksarchief, 1997, 423 p.
- Dirk Heirbaut,Over lenen en families. Een studie over de vroegste geschiedenis van het zakelijk leenrecht in het graafschap Vlaanderen (ca. 1000-1305),2000.ISBN 9065696911
Externe links
[bewerken|brontekst bewerken]- J. Clements,The Medieval European Knight vs. The Feudal Japanese Samurai?,thehaca (1999)
- M.R. Snyder,Japanese vs. European Feudalism,lezing aan het Alberta Vocational College (oktober 1994)
- S.W. Sowards,Asia begins at the Landstrasse: Comparing Eastern European and European histories,lib.msu.edu (1996, 2005)
- S.W. Sowards,The principles of Ottoman rule in the Balkans,lib.msu.edu (1996, 2004)
- art. Parthian Feudalism, xenograg (2006)
- ↑ab(en)Reynolds, Susan(1994).Fiefs and Vassals - The Medieval Evidence Reinterpreted.Oxford University Press, p. 2.ISBN 0-19-820458-2.Gearchiveerdop9 september 2023.
- ↑W. Hinke,Selected Babylonian kudurru-inscriptions(Semitic Study Series 14), Leiden, 1911, VII
- ↑(en)Brown, Elizabeth A. R.(October 1974).Tyranny of a Construct: Feudalism and Historians of Medieval Europe.Gearchiveerdop9 juni 2023.The American Historical Review1974: 1063-1088
- ↑Inventaris van het archief van de Heren van Borculo, 1236-1805 | Geschiedenis Stad en Heerlijkheid BorculoOnder 5.Gearchiveerdop15 november 2022.Geraadpleegd op15 november 2022.
- ↑Een beschrijving van de Heerlijkheden Borculo en Lichtenvoorde uit 1777.heerlijkheidborculo.nl112 (16 juli 2012). Gearchiveerd op16 juli 2012.Geraadpleegd op15 november 2022.