Naar inhoud springen

Lintdorp

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanafLintbebouwing)
Plaats B heeft lintbebouwing, plaats A niet
Lintbebouwing langs de oever van deSint-LaurensinChamplain,Quebec

Eenlintdorp,wegdorp,straatdorp,dijkdorpofstreekdorpis een uitgestrektdorpdat zich heeft ontwikkeld langs eenkanaal,dijk,weg,oeverwalofkreekrug.Hierdoor ontstaat langgerekte, aaneengesloten bebouwing die ook wellintbebouwingoflineaire bebouwingwordt genoemd. InBelgiëen het noorden en westen vanNederlandkomen lintdorpen veel voor. Daarnaast zijn er lintdorpen inDuitslanden in deFransestreekLotharingen,waar zevillage-ruegenoemd worden.

Lintwegen van en naarAarschot

Op kaarten uit de achttiende eeuw, zoals deFerrariskaarten,zijn de eerste sporen van lintbebouwing in deZuidelijke Nederlandenterug te vinden.[1]Eind negentiende eeuw bevorderden bestuurderspendelarbeid en individueel huiseigendom.[2]Dit was om te vermijden dat te veel arbeiders in steden gingen wonen, wat tot sociale onrust kon leiden.

Het fenomeen kwam in een stroomversnelling na deTweede Wereldoorlog.DeBelgische overheidgaf burgers en bedrijven de vrijheid om te bouwen waar ze wilden.Alfred De Taeye,een politicus van deChristelijke Volkspartij,was de initiatiefnemer voor een nieuwe wet uit 1948 die zorgde voor bouwpremies en goedkope leningen.[3]Door de opkomst van de auto hoefden burgers niet meer in de buurt van een centrum te wonen, wat dus leidde tot massale lintbebouwing. Destijds bestond er nog geenruimtelijke planning.In 1962 werd de eerste wet op de ruimtelijke ordening gestemd. Later kwamen er afbakenende gewestplannen voor wonen, landbouw en industrie. Bouwvergunningen werden echter zelden geweigerd door steden en gemeenten. Vanaf de jaren 1990 begonnen ook winkels hun plek te vinden in de lintbebouwing.

De BelgHerman van den Boomwon in 2014 op deSony World Photography Awardsde tweede prijs in de categorie Architectuur met zijn fotoreeks Neighbours, waarin hij de typisch Belgische halfopen lintbebouwing weergeeft.[4]In 2023 werd het begrip lintbebouwing opgenomen in deCanon van Vlaanderen,omdat het fenomeen zo typerend is voor Vlaanderen.[5]

Tegenover de langwerpige lintbebouwing bestaat in België de veel compactere en kernachtiger woonvorm dietuinwoonwijkwordt genoemd.

Cijfergegevens in België en Vlaanderen

[bewerken|brontekst bewerken]

Uit het eersteRuimterapport Vlaanderenuit 2018 bleek dat anderhalf miljoen Vlamingen in een lint wonen. Alle lintbebouwing bij elkaar was destijds 13.177 kilometer lang.[6]De driehoek tussenAarschot,MechelenenLieren de regio rondomKeerbergenzijn vooral bekend om hun lintwegen. Driekwart van de lintbebouwing dient om te wonen, de rest voor andere doeleinden, zoals recreatie, transport, industrie of landbouw.[7]Uit onderzoek van hetAgentschap voor Geografische Informatie Vlaanderen,deVlaamse Instelling voor Technologisch OnderzoekenMatexiuit 2020 bleek dat de lintbebouwing tussen 2015 en 2020 is blijven toenemen.[8]Zo'n 25 procent van de bebouwing in Vlaanderen in 2020 was lintbebouwing. Tussen 2015 en 2020 was deze met 6,52 procent, ofwel 41.613 gebouwen, toegenomen.Milieuenmobiliteitkrijgen hier zwaar onder te lijden. De bijkomende bebouwing is nefast voor debiodiversiteit,deCO2-uitstooten de schaarse open ruimte. Ook voor de economie is lintbebouwing nefast. Zo is er veel meer geld nodig om het rioleringsstelsel aan te leggen om aan de Europese doelstellingen voor waterkwaliteit te voldoen.[9]Ook zaken als postbedeling en huisvuilophaling kosten meer.[10]Enkel inMaltais de lintbebouwing erger dan in België.[11]

Uit oogpunt van veiligheid warenkreekruggenal inprehistorischetijden gezochte plaatsen voor bewoning. Deze kreek-oorsprong verklaart de soms kronkelige loop van lintdorpen. Later waren ook dijken veilige hogere plaatsen voor bewoning. Dit type lintdorp wordtdijkdorpgenoemd. Inop de zee gewonnen gebiedenen langs rivieren zijn tal van dergelijke dorpen te vinden.

Lint- of streekdorpen in het westen en noorden van Nederland zijn vaak het gevolg vanveenontginningen.Loodrecht vanuit een ontginningsas - een toegankelijk lijnvormig element zoals een weg of eenoeverwal- werden lange, smalle en evenwijdige percelen aangelegd. Ze werden doorgaans gescheiden door kilometerslange ontwateringssloten. Waar diepe sloten ontbraken, werdenhoutwallenaangelegd om het vee van de akkers te weren. Het nederzettingslint volgde doorgaans het verloop van de veenontginning, waardoor meerdere linten elkaar opvolgden en er soms zwerm-achtige dorpstypen ontstonden, die zich pas later rond een nieuwe hoofdas concentreerden.

Het bijbehorende landschapstype wordt doorgaans eenslagenlandschapofstreekdorpenlandschapgenoemd. De waterrijke variant wordt ook wel alsveenweidegebiedgekarakteriseerd. In hoger liggende streken spreekt men van een hoogveen- of woudontginningslandschap. Beide types kenmerken zich door het toponiemwoudofwold,hetgeen voor een (voormalig) hoogveengebied staat.

Middeleeuwse streekdorpen zijn onder andere aanwezig inNoord-Holland,Zuidoost-Friesland,Noordwest-OverijsselenGroningen(met name in het ZuidelijkWesterkwartier,Bedum, Ten Boer, Duurswold en hetOldambt). Een typerend voorbeeld isStaphorst.De streekdorpenRoodeschoolenOosteindezijn daarentegen pas in de zestiende eeuw ontstaan op buitendijkste kwelders. Ook in Zuidwest-Drenthebevinden zich middeleeuwse streekdorpen. Deze dorpen zijn gesticht toen de boeren vanuitesdorpenalsVledder,WapseofRuinennatterebeekdalenin cultuur brachten. Voorbeelden zijn de dorpenNijensleek,WapserveenenRuinerwold.

Een ander type streek- of lintdorp vormen de middeleeuwse hoogveenontginningen inZuid-Holland,Utrecht,Noordwest-Overijsselen in deStellingwerven,die ook alscope-nederzettingenworden gekarakteriseerd. De boerenkolonisten onder leiding van een adellijke hoofdaannemer oflocatorkregen hier een gezamenlijke concessie om het gebied in cultuur te brengen. De bijbehorende nederzetting verhuisde uiteindelijk vaak naar hoger gelegen rivieroevers en dijken. Lintdorpen langs dijken, vaak vele kilometers lang en met meerdere dorpscentra, zijn wijdverspreid in het waardengebied van Zuid-Holland en Utrecht, zoalsGraafstroom(Oud-Alblas/Bleskensgraaf/Molenaarsgraaf/Ottoland) in deAlblasserwaardenCabauw/Lopik/Uitweg/Lopikerkapelin deLopikerwaard.Nederlandse kolonisten brachten deze ontginningsvorm naar het mondingsgebied van deWezeren deElbe.

Nieuwere lintdorpen zijn te vinden in deveenkoloniënvanGroningen,FrieslandenDrenthe.Ze ontstonden vanaf de zestiende eeuw langs de vaarten waarlangsturfwerd afgevoerd. Een kleiner aantal is ontstaan langs wegen. Een voorbeeld van een lintdorp in de provincie Groningen isStadskanaal,eendorplangs het gelijknamige kanaal. Een voorbeeld aaneenschakeling van lintdorpen langs een weg is te vinden ten oosten van deHunzezoals de wegen doorZuidlaarderveen,Eexterveen,Gieterveen,Drouwenerveen,BuinerveenenExloërveen.Een ander voorbeeld isSmilde.

In Noordwest-Brabant en Zeeland zijn de lintdorpen ontstaan op de dijken van de inpoldering. Hoog en droog wonen met vruchtbare kleigrond voor de landbouw. Deze kleigrond kon regelmatig overstromen, maar vanwege de ligging van de huizen op de dijken hadden de bewoners hier nauwelijks last van. Voorbeelden hiervan zijn De Heen en Stampersgat. Een Fries voorbeeld isOudebildtdijk.In Groningen vinden we dergelijke streekdorpen rond deDollard.

Het middeleeuwse streekdorpenlandschap van Noord-Nederland is ook aanwezig langs de Duitse Waddenkust. Men spreekt hier doorgaans vanAufstrecksiedlungen.Voorbeelden daarvan zijn vooral te vinden inOost-Friesland,Landkreis Friesland(Oldenburg) enNoord-Friesland.Langs deNederrijnen rond de monding van deWezerenElbezijn daarentegen vooral de typen van deMarschhufendorferin polderland en deMoorhufendörferin veengebieden te vinden. Ze zijn vergelijkbaar met decope-nederzettingeninZuid-HollandenUtrecht.De kolonisten in deze gebieden kwamen vaak uit Nederland of Vlaanderen. Een ander veel voorkomend Duits dorpstype is hetHagenhufendorf,doorgaans aan een beekoever, een voorbeeld daarvan isObershagen.In bosrijke ontginningsgebieden ontstond het type van hetWaldhufendorfof 'boshoevenederzetting'.

Ook het veenkoloniaal lintdorp bestaat in Duitsland, met name inOost-Frieslanden bijPapenburg.

Diane-Capelle,een tyischLotharingsevillage-rueinFrankrijk