Naar inhoud springen

Merv

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Historisch en cultureel nationaal park "Oud Merv"
Werelderfgoed cultuur
Merv
Land Vlag van TurkmenistanTurkmenistan
Coördinaten 37° 40′ NB, 62° 11′ OL
UNESCO-regio Azië en de Grote Oceaan
Criteria ii, iii
Inschrijvingsverloop
UNESCO-volgnr. 886
Inschrijving 1999 (23e sessie)
Kaart
Merv (Turkmenistan)
Merv
UNESCO-werelderfgoedlijst
Luchtbeeld

Merv,in deklassieke oudheidook genoemd:Alexandria in Margiana,Antiochië in MargianaofAntiochië bij de Parthen,is een historische stad in eenoaseinCentraal-Azië,inTransoxanië.De stad is gelegen nabij de moderne stadMaryinTurkmenistan,in de oude landstreekMargiana.De stad was gelegen aan dezijderoute.

De stad ligt in eenoasein deKarakumwoestijn.Het krijgt ook water van deMurghaben vanaf ongeveer 1960 ook uit hetKarakumkanaal.Het lag op belangrijke handelsroutes.

De oorsprong van Merv gaat terug tot het3e millennium v.Chr.,als deel van hetarcheologisch complex Bactrië-Margiana.De stad wordt samen metBalchvermeld in deZend-Avesta.

De stad behoorde tot de rijken van deParthenen deSassaniden.Onder deAchaemenidenwordt Merv genoemd als zijnde een plaats van enig belang. AlsMargu(Latijn:Margiana) wordt ze vermeld als deel van een van desatrapieënin deBehistuninscriptie(ca. 515 v.Chr.) vanDarius I.De oude stad lijkt te zijn hergesticht doorCyrus de Grote(559 tot 530 v.Chr.).

De stad werdAlexandria Margianavernoemd naar de Macedonische veroveraarAlexander de Grote.Tijdens hetSeleucidisch bestuurveranderde de naam in Antiochië, als eerbetoon aan de dynastie der Seleuciden.

In de jaren twintig van de 5e eeuw had Merv eenbisschopen het werd in 544 eenmetropolietvan deOosterse (Nestoriaanse) Kerk.Merv was een ideale uitvalsbasis voor missies naar het oosten, naar de Turkse stammen in Centraal-Azië en naar China. Rond 500 werden belangrijke werken uit het Grieks enOudsyrischnaar Centraal- en Oost-Aziatische talen vertaald door geleerden in Merv. Merv had vanaf de 6e tot ver in de 13e eeuw een rijke christelijke intellectuele en spirituele geschiedenis. Geleerden van Merv beschikten over Oudsyrische versies vanAristoteles,toen die in West-Europa waren vergeten. De genialeIsho'dad,een van de grootste Oudsyrische geleerden, droeg de titel 'van Merv'. Door de wedijver met andere geloven moest er door de geleerden een hoog intellectueel peil worden gehaald.

In 651 werd de stad door de Arabieren van hetIslamitisch Kalifaatveroverd. Door haar gunstige ligging aan de Zijderoute had de oasegemeenschap een bloeitijd in de loop van deMiddeleeuwen.Vanaf de 8e eeuw was de stad een uitvalsbasis voor de moslims, die richtingCentraal-Aziëwilden uitbreiden.

Halverwege de 12e eeuw was Merv even een van de grootste steden op aarde met 200.000 inwoners. Het was ook een paar eeuwen een van de grootstechristelijkecentra van de wereld. Christenen leefden onder de islamitische heerschappij vreedzaam samen metboeddhisten,zoroastrianenenmanicheïsten.Wijd en zijd was Merv bekend om haar samenstelling van oude en nieuwe geloven. In de 8e eeuw was Merv de thuisbasis vanal-Moeqanna,de Gesluierde Profeet, die de vleesgeworden God beweerde te zijn.

De geschiedenis van Merv bewijst dat het 'Semitisch christendom' tot in het tweede millennium overleefde en dat Aziatische christenen er als een getolereerde minderheid in een volstrekt niet-Europese context leefden. Het verhaal van een bijzonder vitale tak van de christelijke traditie, buiten de grenzen van het Romeinse Rijk, in Afrika en Azië, is vaak onderbelicht als de geschiedenis van het christendom wordt doorverteld.

In 1221 werd de stad veroverd door eenMongoolsleger onderTolui Khan,zoon vanDzjengis Khan,als reactie op de executie van 450 handelaren die ervan werden verdacht Mongoolse spionnen te zijn. Vierhonderd inwoners van Merv werden meegenomen om als ambachtslieden te werken, de rest werd geëxecuteerd. De stad zelf werd voor het grootste deel verwoest.

Een generatie na de vernietiging van Merv schreef dePerzischehistoricusJuvayni:

De Mongolen bevolen dat, afgezien van vierhonderd ambachtslui... de gehele bevolking, met inbegrip van de vrouwen en kinderen, moest worden gedood, en niemand, of vrouw of man, mocht worden gespaard. Elke Mongoolse soldaat was de executie van drie tot vierhonderd Perzen toegewezen. Zoveel werden gedood dat bij het vallen van de avond de bergen tot heuvels werden, en de vlakte was doordrenkt met het bloed van de machtigen.

Sommige historici geloven dat meer dan een miljoen mensen stierven in de nasleep van de verovering, met inbegrip van honderdduizenden vluchtelingen van elders, wat het tot een van de grootstebloedbadenuit de wereldgeschiedenis zou maken.

De Mongoolse invasie was het einde voor Merv en andere belangrijke centra voor meer dan een eeuw. In het begin van de 14e eeuw werd de stad de zetel van een christelijk aartsbisdom van de Oosterse Kerk. Tot 1380 behoorde Merv tot het rijk vanTimoer Lenk.

Unesco werelderfgoed

[bewerken|brontekst bewerken]

In 1999 werd de historische locatie doorUNESCOtotwerelderfgoedverklaard. Volgens Unseco is Merv de oudste en best bewaard gebleven oasestad langs deZijderoutein Centraal Azië. Het historische stadscentrum van Merv bestaat uit een reeks aangrenzende ommuurde steden. Erk Kala, met een oppervlakte van 20hectare,is een ommuurde waterburcht met een interne citadel. Gyaur Kala is bijna vierkant met muren die ongeveer 2 kilometer lang zijn. Binnen de muren zijn de Beni Makhan-moskee en een boeddhistischestoepate vinden. In Sultan Kala staat hetmausoleumvanAhmad Sanjar,dat oorspronkelijk deel uitmaakte van een groot religieus complex. Net buiten Sultan Kala staat deGreat Kyz Kala.

Geboren in Merv

[bewerken|brontekst bewerken]

Jenkins, P. (2008),Het vergeten christendom,Nieuw Amsterdam (2011), p.60,61

Commonsheeft media­bestanden in de categorieMerv.