Negationisme
Negationisme(van hetLatijnsenegare,ontkennen) is het ontkennen of extreem minimaliseren van in het algemeen aanvaarde historische gebeurtenissen. Aanhangers of zogenoemde negationisten bestuderen geschiedenis op zo'n manier dat ze de aandacht richten op twijfel of iets wel werkelijk zo heeft plaatsgevonden als de geschiedenisboeken dit vertellen. Zij zwakken hun ontkenning vaak zelf liever af met eufemismes als "revisionisme",of een 'nieuw licht werpen' op een oude zaak met 'moderne' methodes.
Een bekend voorbeeld van negationisme isHolocaustontkenning,wat in verschillende landen expliciet strafbaar is. Zo geldt inBelgiësinds 23 maart 1995 de zogenaamdeNegationismewet,die een verbod instelt op het ontkennen, minimaliseren, rechtvaardigen of goedkeuren van degenocidedie tijdens deTweede Wereldoorlogdoor hetDuitsenationaalsocialistischeregime is gepleegd. De geldboete kan oplopen tot 5000 euro, aangevuld met een gevangenisstraf van maximaal één jaar.[1]
Tegenstanders van negationismewetten zeggen dat het strafbaar stellen van een selectie van meningen, hoe onwaar ze ook mogen zijn, in strijd is met devrijheid van meningsuiting.
In Nederland is in 2006 hetVoorstel van wet van het lid Voordewind tot strafbaarstelling van het in de openbaarheid ontkennen, op grove wijze bagatelliseren, goedkeuren of rechtvaardigen van volkerenmoord (strafbaarstelling negationisme)ingediend.[2] Het parlement van Frankrijk nam in 2006 en in 2011 een wet aan die het ontkennen van deArmeense Genocidestrafbaar stelde.[3]Maar deze beslissing schond de Franse grondwet waardoor het zowel in 2006 als in 2012 werd ongrondwettelijk door Conseil Constitutionnel.[4][5]Bovendien heeft het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in 2015 geoordeeld dat Zwitserland de vrijheid van meningsuiting heeft beperkt van Doğu Perinçek, die had beweerd dat de Armeense Genocide “een internationale leugen” was.[6]
Zie ook
[bewerken|brontekst bewerken]- ↑L. Risack, Rechtenkrant, Sancties en verbodsbepalingen Negationismewet
- ↑Wetsvoorstel strafbaarstelling negationisme d.d. 1 juni 2006Het originele wetsvoorstel is van Tweede KamerlidTineke Huizinga-Heringa.De verdediging van het initiatiefvoorstel is na haar vertrek uit de Tweede Kamer voortgezet door partijgenootJoël Voordewind.
- ↑DagbladTrouw,12 oktober 2006,Ontkennen genocide strafbaar in Frankrijk
- ↑Alen, Steven,Franse wet rond ontkenning Armeense genocide schendt grondwet.Het Laatste Nieuws(28 februari 2012).
- ↑Alen, Steven,Franse wet rond ontkenning Armeense genocide schendt grondwet.De Morgen(28 februari 2012).
- ↑Ontkennen Armeense genocide mag.NOS (15 oktober 2015).