Naar inhoud springen

Nicolaus Steno

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Niels Stensen met christelijke symbolen

Niels Stensen(Kopenhagen,11 januari[O.S.1 januari]1638 –Schwerin,5 december[O.S.25 november]1686) vooral bekend onder zijngelatiniseerdenaam(Nicolaus) Steno,was eenDeensanatoom,natuurvorseren eenzalig verklaardebisschop.Als een van de eersten ontdekte hij de werking van deoorspeekselklieren beschreef hethartals een gewone spier.[1]Bovendien formuleerde Steno een drietal principes overstratigrafie,de volgorde waarin gesteentelagen gevormd worden en voorkomen. Steno kwam uiteindelijk tot de conclusie dat geloof en wetenschap moeilijk met elkaar in overeenstemming te brengen zijn en werd een voorvechter van het geloof. Hij werd tot bisschop benoemd en is uitgezonden naarNoord-Duitsland.

Leven en ontdekkingen

[bewerken|brontekst bewerken]
De ductus parotidicus Stenonianus

Steno kwam uit een milieu vanLuthersepredikanten, maar zijn vader was eengoudsmid.In 1659 hield hij in een schrift een dagboek bij. Op de buitenkant stond geschreven "Chaos".Tevens besloot hij niets meer voor waar aan te nemen omdat het in een boek stond. Hij nam zich voor alles zelf te onderzoeken. Nadat hij zijn universitaire opleiding in Kopenhagen voltooid had, vertrok Steno naarRostock.

In maart 1660 arriveerde Steno inAmsterdammet een aanbeveling van zijn Deense leraarThomas Bartholin.Steno was een aantal maanden in de leer bijGerard Blasius,hoogleraargeneeskundeaan hetAthenaeum Illustre.Steno ontdekte bij deontledingvan een schapen-, een honden- en een konijnenkop een kanaaltje, "ductus Stenonianus",dat nog niet eerder beschreven was. Blasius werd jaloers en claimde de ontdekking van zijn begaafde leerling. Steno verhuisde naarLeidenen begon aan een studiemedicijnenbijFranciscus de le Boë Sylvius,die toentertijd gold als een van de meest vooraanstaande en ruimdenkende hoogleraren in Europa. Steno leerdeJan Swammerdam,Frederik Ruysch,Reinier de GraafenSpinozakennen. Hij richtte zijn onderzoek op hoe delymfevatenvocht afvoeren. Steno was niet overtuigd van de uitgangspunten vanRené Descartes,die zich uitgelaten had over de werking van dehersenenentraanvocht.Samen metOle Borchreisde hij naar Amsterdam omComenius,die een brug probeerde te leggen tussen de Bijbel en de wetenschap en de beroemde alchemistGiuseppe Francesco Borriop te zoeken.

Steno kreeg contact metPierre BourdelotenMelchisédech Thévenoten bezochtSaumurenMontpellier.In 1665 verhuisde hij naarFlorence.De anatomische studies die Steno daar verrichtte, werden betaald door degroothertogvan Florence,Ferdinando II de' Medici.Steno kreeg onderdak in hetPalazzo Vecchioen werd toegelaten tot deAccademia del Cimento,een groep onderzoekers die geïnspireerd werden doorGalilei's wetenschappelijke benaderingen. De anatomische studies van Steno richtten zich op hetspierstelselen de manier van spiersamentrekking. Hij gebruikte de geometrie van de spieren om aan te tonen dat eensamentrekkende spierwel van vorm verandert, maar niet van volume.

Geologisch onderzoek

[bewerken|brontekst bewerken]
Tongstenen. Illustratie uit Steno'sElementorum myologiæ specimen(1667)

In oktober 1666 vingen twee vissers een enormehaaivlak bijLivorno.Steno onderzocht de kop, enpubliceerdehierover in 1667. Bij het onderzoek naar de tanden van de haai viel het Steno op dat deze sterke gelijkenis vertoonden met in de bergen gevondengefossiliseerde(naar later bleek) haaientanden. Deze werden toentertijdglossopetrae of "tongstenen"genoemd.Plinius de Ouderehad verklaard dat deze stenen uit de hemel of van deMaanwaren gevallen. Anderen beweerden dat fossielen op natuurlijke wijze groeiden ingesteenten.Steno kwam echter met de verklaring dat deglossopetraeleken op haaientanden omdat ze afkomstig waren uit de bekken van dode haaien uit het verleden, begraven in modder en zand dat later opdroogde. Om het verschil in samenstelling tussen de tanden van levende haaien en tongstenen te verklaren, dacht Steno dat devorming van fossielende samenstelling veranderde, zonder dat dat uiterlijk te zien was. Dit kan gezien worden als een vroege voorloper van dedeeltjestheorie:materie bestaat uit uiterst kleine deeltjes die uitwisselbaar zijn.

Ten tijde van Steno's ontdekkingen gold een andere definitie voor een fossiel dan de huidige. Destijds werden alle opgegraven zaken fossielen genoemd, zowelkristallen,ertsenals versteende overblijfselen van vroeger leven (fossielen in de moderne zin van het woord). Het viel Steno op dat er zaken in gesteentes zaten, die niet gevormd waren in het gesteente, maar die er tijdens of na de vorming van het gesteente in terechtgekomen moesten zijn. Dit leidde de leer van sedimentaire processen in, die in 1669 door Steno werd beschreven in het als introductie bedoelde werkDe solido intra solidum naturaliter contento dissertationis prodromus.Doordat Steno steeds meer waarde ging hechten aan religie boven de wetenschap, bleef het bij deze introductie en schreef hij nooit het volledige werk hierover.

Steno bedacht dat als een vast object omringd wordt door een ander vast object (bijvoorbeeld een fossiel door een sediment), het omringende object de vorm van het ingesloten object aanneemt. Hieruit concludeerde Steno dat fossielen en kristallen versteend moesten zijn geraakt voordat het omringende gesteente gevormd werd. Als een "tongsteen" gegroeid was in een gesteente, zou de tongsteen zich gevormd hebben naar het gesteente, zoals eenworteldie in een scheur groeit en deze opvult. Steno bedacht dat dat laatste het geval was bij de vorming vanadersenkristallenin gesteente. Gesteenteaders ontstaan wanneer vloeistoffenpercolerendoor spleten in gesteente, die vervolgens dichtgroeien metneerslaandemineralen. De kristallen die op die wijze groeien nemen de vorm van de spleet aan.

De principes van Steno

[bewerken|brontekst bewerken]
Schematische weergave van Steno'swet van laterale vervolgbaarheid
Ziewetten van Stenovoor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Steno formuleerde drie principes (soms "wetten" genoemd) die van zeer grote waarde zijn gebleken voor desedimentologieen stratigrafie.

Door aan te nemen dat al het gesteente en de mineralen erin ooit vloeibaar waren, redeneerde Steno dat gesteentelagen en vergelijkbare afzettingen gevormd werden doordat deeltjes in water of een andere vloeistof naar de bodem zakten. Dit proces zou opeenvolgende horizontale lagen opleveren. Het hieruit afgeleideprincipe van oorspronkelijke horizontaliteithoudt in dat gesteentelagen die niet (meer) in horizontale positie liggen, het gevolg zijn van verstoringen die plaatsvonden ná het moment van afzetting. Volgend uit het idee dat omsluitende vaste stoffen zich vormen naar ingesloten vaste stoffen, kwam Steno op hetprincipe van superpositie:jongere lagen moeten ontstaan zijn op oudere lagen. De Wet van Steno luidt dan ook: "gesteentelagen zijn opeenvolgend gevormd, met de oudste lagen onderop en de jongste bovenop, tenzij latere processen dit principe verstoord hebben". Dankzij dit principe kan Steno als grondlegger van de stratigrafie gezien worden.

Om de vele uitzonderingen op de principes van oorspronkelijke horizontaliteit en superpositie te verklaren, gebruikte Steno voorbeelden alsgrotten,die een deel van de onderliggende laag weg zouden slijten en bij instorting grote delen van bovenliggend gesteente op het veel oudere deel terecht zouden komen. Dit was in feite de oudst bekende beschrijving van eendisconformiteitofhiaat(een "tijdsgat" in de opeenvolging van gesteentelagen, waarin geen sedimenten zijn afgezet en er in het gesteente dus een stuk tijd "ontbreekt" ).

Ook veronderstelde hij dat gesteente opgeheven zou kunnen zijn door onderaardse krachten – tegenwoordig een heel normaal geologisch begrip, maar in Steno's tijd een revolutionair idee. Steno verklaarde zo hoe haaientanden in de hoge bergen gevonden konden worden.

Volgens de derde wet van Steno, dewet van laterale vervolgbaarheid,lopen gesteentelagen in principelateraaldoor, dat wil zeggen in horizontale richtingen. Sedimentaire processen, zo redeneerde Steno, stoppen niet aan de rand van de plek waar sediment gevonden wordt. Hiermee verklaarde hij waarom hetzelfde gesteente vaak in heuvels aan twee kanten van een dal gevonden kon worden. Ertussenin, in het dal, was dit sediment weggeërodeerd.Hoewel ook op deze wet uitzonderingen bestaan, is ook het principe van laterale vervolgbaarheid een belangrijk principe in de geologie.

Religie en wetenschap

[bewerken|brontekst bewerken]

Steno's religieuze visie werd sterk beïnvloed door wat hij ontdekte op het wetenschappelijk vlak. Hoewel hij Luthers was opgevoed, twijfelde hij aan de religieuze praktijken, en de felle ruzies binnen de verschillende protestantse stromingen. Maar ook de a-religieuze opvattingen van Descartes en Spinoza konden hem niet bekoren. In 1667 raakte hij onder de indruk van eenCorpus Christi-processie in Livorno. Niet lang daarna bekeerde hij zich tot hetkatholicismena vele gesprekken metFrancesco Redien een adellijke Italiaanse zuster. Bij het aantreden vanCosimo III de' Mediciwas Steno een van de belangrijkste exponenten van deKatholieke Reformatiegeworden. Zijn religieuze opvattingen begonnen steeds meer te botsen met zijn wetenschappelijke inzichten. Vooral de discrepantie tussen hetscheppingsverhaal– destijds algemeen beschouwd als waarheidsgetrouw verslag van het ontstaan van de Aarde – en de vorming van de aardlagen hield hem bezig. De volgende uitspraak illustreert zijn denken:

Mooi is, wat we zien; mooier is wat we herkennen, maar veruit het allermooist is wat we niet kunnen bevatten.

Bij zijn onderzoek naar het voorkomen van twee wijdverbreide gesteentes in deApennijnen,viel het Steno op dat de diepere lagen geen fossielen bevatten, terwijl hoger gelegen lagen zeer rijk aan fossielen waren. Hij verklaarde dit door de onderliggende lagen vóór en de hoger liggende lagen gelijktijdig mét dezondvloedte "dateren". Op deze theorie is Steno aangevallen. Na een reis door Oostenrijk en Hongarije, kwam Steno in 1670 terug naar Amsterdam om zijn oude vrienden op te zoeken. Steno stelde zich op de hoogte van de bevindingen vanNicolaes Witsenin zijnAeloude en hedendaegsche scheepsbouw en bestier.

De solido intra solidum naturaliter contento dissertationis prodromus(1669)

In 1671 werd Steno benoemd in Kopenhagen, maar niet geaccepteerd omdat hij katholiek was geworden. Jan Swammerdam reisde vanuit de commune vanAntoinette Bourignonom Steno's zuster op te zoeken. In 1675 ging Steno terug naar Florence. Bij een ontmoeting vanEhrenfried W. von Tschirnhausprobeerde Steno hem te bekeren. Von Tschirnhaus was onder de indruk van zijn persoonlijkheid, maar niet van zijn argumenten. Steno en zijn leerlingAlbert Burghprobeerden de uitgave van Spinoza'sEthicate verhinderen. Op aanraden van de katholiek gewordenkeurvorstJohan Frederik van Brunswijk-Lüneburg,kreeg hij een aanstelling alsbisschopinHannover.Steno probeerdezijn echtgenoteover te halen hem te steunen.Gottfried Wilhelm Leibnizwerd Steno's assistent en debatteerde met hem over de leer en de publicaties van Spinoza. In 1680 werd Steno benoemd als hulpbisschop inMünster.Na het leveren van kritiek op de verkiezing van de nieuwe bisschopMaximiliaan Hendrik van Beierenvertrok hij naar Hamburg. In het protestantse Hamburg werd Steno niet geaccepteerd vanwege zijn vermaningen aan zijn geloofsgenoten. Samen metDirck Kerkringh,een Hollandse studiegenoot, die door Steno's bemiddeling vertegenwoordiger in Hamburg was geworden van degroothertog van Toscane,richtte hij zich opnieuw op de anatomie van de hersenen.[2]Op uitnodiging van de hertog van Schwerin verhuisde hij in 1685 naarSchwerin.Steno leefde vier dagen in de week op bier en brood, en sliep nauwelijks. Hij vermagerde zichtbaar en deed afstand van allerlei materiële en comfortabele zaken. Toen zijn missie na een jaar was afgelopen kreeg hij heftigekoliekenen zijn buik zwol zo sterk op, dat het gevaarlijk was hem nog naar Italië te vervoeren. Steno stierf, maar niet zonder de Luthersen te zegenen die langs kwamen om afscheid te nemen.

Zijn lijk werd in linnen gewikkeld en, via Hamburg enLivorno,naar Florence opgestuurd. Op zijn wens werd Steno begraven in deBasilica San Lorenzo,waar alleDe' Medicibegraven liggen. In 1946 werd zijn graf bloot gelegd.[3]De restanten, met een tamelijk gehavende schedel, werden in 1953 in processie door de stad gevoerd en zijn herbegraven in een kapel die naar hem is genoemd.

Zaligverklaring

[bewerken|brontekst bewerken]

Op 23 oktober 1988 werd hij door pausJohannes Paulus IIzalig verklaard.

  • InAarhusis hetSteno Museumgevestigd, met eenplanetariumen eenhortus botanicus.Het museum houdt tentoonstellingen over degeschiedenisvanwetenschapen geneeskunde.
    • In 1963 werd in Kopenhagen een standbeeld voor Niels Stensen opgericht.
  • Op 11 januari 2012, toen het 374 jaar geleden was dat Steno werd geboren, werd voor Steno eenGoogle Doodlegemaakt. Dat had tot gevolg dat het Engelse equivalent van deze pagina op een dag 3,1 miljoen keer werd bezocht.[4][5][6]
  • In de wijkKanaleneilandinUtrechtbestond tot 2003 hetNiels Stensen College,een school voor voortgezet onderwijs genoemd naar Nicolaus Steno
  • Sinds de jaren 1960 wordt de Niels Stensen Fellowship jaarlijks toegekend aan excellente onderzoekers die onlangs zijn gepromoveerd om hen in staat te stellen onderzoekservaring op te doen aan een topuniversiteit of -instituut in het buitenland.[7]
    • Op 5 december 2019 vond een plechtige ceremonie plaats in de basiliek van San Lorenzo in Florence ter gelegenheid van de ingebruikname van een nieuwe bronzen reliekschrijn voor Niels Stensen, een creatie van het goudsmidsatelier van de School voor Religieuze Kunst in Florence.
    • In het voorjaar van 2021 riep de Heilige Stoel Niels Stensen uit tot schutspatroon van de geologen, op het verzoek van de Nationale Raad van Italiaanse geologen, gesteund door de Bisschoppelijk Vicaris van de Basiliek van San Lorenzo, mgr. Marco Domenico Viola en kardinaal Giuseppe Betori, aartsbisschop van Florence.
  • Observationes anatomicae(1662)
  • De Musculis et Glandulis Observationum Specimen(1664)
  • Elementorum myologiæ specimen, seu musculi descriptio geometrica: cui accedunt Canis Carchariæ dissectum caput, et dissectus piscis ex Canum genere(1667)
  • Discours sur l'anatomie du cerveau(1669)
  • De solido intra solidum naturaliter contento dissertationis prodromus(1669)
Zie de categorieNicolaus StenovanWikimedia Commonsvoor mediabestanden over dit onderwerp.