Naar inhoud springen

Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanafOESO)
Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling
Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling
Bestuurs­centrum Parijs,Frankrijk
Oprichting 16 april 1948
Werktaal FransenEngels
Secr.-Generaal Mathias Cormann
Plaatsvervangend Secr.-Generaal Ludger Schuknecht;Ulrik Vestergaard Knudsen;Masamichi Kono
Website oecd.org
Het Château de la Muette in Parijs, zetel van het OESO-hoofdkwartier

DeOrganisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling(OESO;Frans:Organisation de coopération et de développement économiques,OCDE, Engels:Organisation for Economic Cooperation and Development,OECD) is eeninternationale organisatiewaarin 38 landen samenwerken om sociaal en economisch beleid te bespreken, te bestuderen en te coördineren. Het hoofdkwartier is gevestigd teParijs.De aangesloten landen streven er naar gezamenlijke problemen te identificeren, te benoemen en toe te werken naar mogelijke oplossingen die zoveel mogelijk in het belang zijn van een groot deel van de bij de organisatie aangesloten landen, de daar gevestigde bedrijven en organisaties en bewoners. Ook is het streven internationaal beleid af te stemmen.

De organisatie begon in 1947 alsOrganisatie voor Europese Economische Samenwerking(OEES;Organisation for European Economic Co-operation,OEEC) om te helpen bij hetMarshallplanvoor de wederopbouw van Europa na deTweede Wereldoorlog.In 1961 werd de organisatie hervormd naar de huidige OESO, waarvan ook niet-Europese landen lid konden worden. Sinds 1 juni 2021 is de secretaris-generaal van de OESO de AustraliërMathias Cormann.Voordien was dit de MexicaanJosé Ángel Gurría(2006–2021). De BelgYves Letermewas adjunct-secretaris-generaal van september 2011 tot juni 2014. Zijn voorganger was de NederlanderAart Jan de Geus(februari 2007–september 2011).

De organisatie is ook bekend als statistische organisatie met onder andere de Better Life Index.

De lidstaten van de OESO zijn overwegend welvarende landen; 31 (gemarkeerd *) worden beschreven als lidstaten met een hoog inkomen door deWereldbankin 2003.

Oprichtende lidstaten (1961)

[bewerken|brontekst bewerken]

Later toegetreden

[bewerken|brontekst bewerken]

(alfabetisch, met jaar van toelating):

De OESO publiceert een hele reeks boeken en rapporten, statistieken, beleidsdocumenten, podcasts, en twee tijdschriften:OECD Journal on Budgetingover begrotingszaken, enNuclear Law Bulletin,het blad van hetAgentschap voor Kernenergie,een onderdeel van de OESO.

Op andereWikimedia-projecten