Naar inhoud springen

Obiplein

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Obiplein
Schoolgebouw uit nieuwbouwperiode (februari 2022)
Schoolgebouw uit nieuwbouwperiode (februari 2022)
Geografische informatie
Locatie Amsterdam
Stadsdeel Amsterdam-Oost
Wijk Indische Buurt
Zijstraten Ambonplein,Halmaheirastraat
Algemene informatie
Aangelegd in eerste fase: jaren 20
tweede fase: jaren 80
Genoemd naar Obi
Naam sinds 1923
Opvallende gebouwen schoolgebouw
vier rijksmonumenten
Obiplein 18 uit oorspronkelijke bouwperiode (februari 2022)

HetObipleinis een plein inAmsterdam-Oost.

Geschiedenis en ligging

[bewerken|brontekst bewerken]

Het plein is gesitueerd in deIndische Buurt,een buurt die in de jarentwintigvan de20e eeuwwerd aangelegd en volgebouwd. Per raadsbesluit 26 januari 1923 kreeg een straat in deze buurt de naamObistraat.Het werd vernoemd naar het eiland (en eilandengroep)Obiin deMolukken;deMolukkenstraatis dan ook niet ver weg. Rond 1980 werd de buurt rond de Obistraat gesaneerd. De straat kreeg een pleinvorm en wijzigde per raadsbesluit op 24 september 1980 de naam in Obiplein. Het plein wordt aan de oostzijde geschampt door de Halmaheirastraat. In het westen heeft hij een scharnierpunt met hetAmbonplein.

Op het plein is geen kunst in de openbare ruimte te vinden. De straten zijn hier nauw, er is geen ruimte voor openbaar vervoer; daarvoor moet men naar de Molukkenstraat ofInsulindeweg,de hoofdverkeersaders in de buurt.

De oorspronkelijke gebouwen, bijna allemaal woonhuizen, uit de jaren 20 werden na opkopen en het dichttimmeren (onbewoonbaar verklaard) eind jaren zeventig grotendeels gesloopt bij de omvorming van straat naar plein. De woningen aan de oneven zijde gingen in 1978 tegen de vlakte. De Dr Vouteschool uit 1925/1926, die daartussen stond op huisnummer 9-11 en ontworpen door deDienst der Publieke Werkenging twee jaar later verloren.[1]

Het plein kreeg nieuwbouw binnen desociale woningbouwaan noord-, west- en oostkant; ook de oorspronkelijke bebouwing aan de Halmaheirastraat ging tegen de vlakte. In het midden werd geen groene ruimte aangelegd maar werd een basisschool neergezet.

Zuidelijke gevelwand

[bewerken|brontekst bewerken]

De zuidelijke gevelwand ook van de hand van Jan Stuyt bleef echter staan. Alle gebouwen werden begin 21e eeuw totrijksmonumentverklaard:

  • huisnummer 2is één gebouw met Ambonplein 55 (rijksmonument 523304)
  • huisnummer 4-12 is de zijgevel van deGerardus Majellakerken heeft daaraan ook een toegang, maar het hoofdadres van de kerk is Ambonplein 61-79 (rijksmonument 503303).
  • huinsummer 14-16, Het Sint Theresiaklooster, (rijksmonument 523305)
  • huisnummer 18, voormalige Pastoor Hesseveld School Lager Onderwijs (rijksmonument 523306).

In de jaren 80 was de buurt kinderrijk; zo werden op zowel op het Ambonplein (De Evenaar) als het Obiplein (De Waaier, rond 1986) een lagere school gebouwd. Toen de schoolgaande kinderen wegtrokken werden beide scholen overbodig. De Waaier (opgeheven in 2019) werd omgebouwd voor Educatief Centrum Oost, een bedrijf gespecialiseerd in het traject leer-werk.[2]De Evenaar werd vervangen door kinderopvang.

Zie de categorieObiplein, AmsterdamvanWikimedia Commonsvoor mediabestanden over dit onderwerp.