Naar inhoud springen

Ierland (land)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanafRepubliek Ierland)
Éire
Ireland
Kaart
Basisgegevens
Officiële landstaal Iers(nationale, eerste officiële taal)
Engels(tweede officiële taal)
Hoofdstad Dublin
Regeringsvorm Parlementairerepubliek
Staatsvorm Gedecentraliseerde eenheidsstaat
Staatshoofd UachtaránMichael D. Higgins
Regeringsleider TaoiseachSimon Harris
Religie Katholiek78,3%[1]
Oppervlakte 69.825 km²[2](2% water)
Inwoners 4.588.252 (2011)[3]
5.176.569 (2020)[4](74,1/km²(2020))
Bijv. naamwoord Iers
Inwoneraanduiding Ier (m./v.)
Ierse (v.)
Overige
Volkslied Amhrán na bhFiann
Munteenheid Euro(EUR)
UTC +0
Nationale feestdag 17 maart(Saint Patrick's Day)
Web|Code|Tel. .ie| IRL | 353
Voorgaande staten
Ierse VrijstaatIerse Vrijstaat 1937(Nieuwe grondwet)
Detailkaart
Kaart van Ierland
PortaalPortaalicoon Ierland

Ierland(Iers:Éire,Engels:Ireland) is eenEuropeesland dat ongeveer 80 procent van hetgelijknamige eilandbeslaat. De andere twintig procent van dit eiland behoort totNoord-Ierland,een regio met ruime vorm van zelfbestuur, dat tot hetVerenigd Koninkrijkbehoort.

Om het land van het eiland te onderscheiden wordt het aangeduid als deRepubliek Ierland(Iers:Poblacht na hÉireann,Engels:Republic of Ireland). Deze aanduiding heeft sinds 1949 de status van officiëlebeschrijvingvan het land. De officiële, protocollaire naam is echter, sinds 1937, kortwegIerland.

Het land telt 5.176.569 (2020) inwoners op een oppervlakte van 69.825 km². In het noordoosten grenst de republiek aanNoord-Ierland,een deel van hetVerenigd Koninkrijk,in het westen aan deAtlantische Oceaan,in het oosten aan deIerse Zeeen in het zuiden en zuidoosten aan deKeltische Zeeen hetSint-Georgekanaal.

Het nationale symbool van Ierland is een Keltischeharp,die ook op deIerse euromuntenafgebeeld staat. Maar vaak wordt deklaver(shamrock) gebruikt als nationaal symbool, onder meer door het nationale rugbyteam en de nationale vliegmaatschappijAer Lingus.

Geschiedenis[bewerken|brontekst bewerken]

ZieGeschiedenis van Ierlandvoor het hoofdartikel over dit onderwerp.
DeGrote Hongersnoodteisterde Ierland halverwege de negentiende eeuw

Na de onderdrukking van dePaasopstand(april 1916) begonnen Ierse vrijwilligers gegroepeerd in hetIers Republikeins Leger(Irish Republican Army, IRA)een guerrillastrijd tegen de Britten. De bezetting van Ierland door Groot-Brittannië werd onhoudbaar na het hoogtepunt van de gewelddadigheden met deThe Burning of Corkin de nacht van 11 op 12 december 1920: nadat een compagnie van deAuxiliaries(divisie van Engelse ex-legerofficieren) in een hinderlaag van de Ierse vrijheidsstrijders was gevallen, brandde de bezettingsmacht grote delen van de stadCorkplat en schoten deBlack and Tans(Engelse hulptroepen) inwoners zonder vorm van proces dood. Na jaren oorlog volgde er een wapenstilstand tussen de IRA en het Britse leger, met onderhandelingen als gevolg. Het zuidelijk deel van Ierland verkreeg praktischonafhankelijkheidalsIerse Vrijstaatmet hetAnglo-Iers verdragop 6 december 1921.Noord-Ierland,waar veel protestantse migranten woonden die oorspronkelijk uit Schotland afkomstig waren en die loyaal bleven aan Groot-Brittannië, bleef Brits. Dit was niet enkel zo omdat hier meer protestanten woonden. Hier lagen en liggen nog steeds de belangrijkste havens van het eiland, Noord-Ierland was ook economisch het sterkste deel van het land. De Britten behielden daarmee het grootste deel van de economische 'rijkdommen' van het eiland.

De extremistische vleugel van de IRA onderÉamon de Valeraweigerde echter akkoord te gaan met de 'deling' van Ierland in een Vrijstaat en een Brits Ulster. Het gevolg was eenburgeroorlogtussen voor- en tegenstanders van de Vrijstaat. Uiteindelijk schikte Éamon de Valera zich en legde hij zich neer bij de deling. Besprekingen tussen de Vrijstaat en Noord-Ierland in 1925 over een herziening van de landsgrens liepen op niets uit.

De Valera's partijFianna Fáiltrad in 1927 toe tot de regering van premierWilliam Cosgrave.In 1932 werd De Valera zelf premier en in 1937 verklaarde hij Ierland onafhankelijk, maar hij riep niet de republiek uit. Tijdens deTweede Wereldoorlogbleef Ierlandneutraal,maar achter de schermen werden de geallieerden geholpen. Zo'n 70.000 man schreef zich vrijwillig in om in Europa met het Britse leger mee te vechten. In Ierland zelf werd aan het begin van de Tweede Wereldoorlog denoodtoestanduitgeroepen. In 1948 werd De Valera tijdens verkiezingen verslagen en in 1949 werd de Republiek Ierland uitgeroepen. In 1951 werd De Valera opnieuw minister-president en in 1959 president van de republiek. In 1972 werd de bijzondere rol van deRooms-Katholieke Kerkbij referendum afgeschaft. Op 30 mei 1973 werd de protestantErskine Childerspresident, gevolgd doorCearbhall Ó Dálaigh(1974-1976) enPatrick Hillery(1976-1990).

Met steun van de sociaaldemocraten werdMary Robinson- een onafhankelijke kandidaat - in 1990 tot president gekozen. Op11 november1997werdMary McAleesegeïnstalleerd als de achtstepresident van Ierland.Dit was de eerste keer in de wereldgeschiedenis dat een vrouw een anderevrouw als presidentopvolgde. In 2004 werd haar ambtstermijn met 7 jaar verlengd; er hadden zich voor de verkiezingen geen tegenkandidaten gemeld. Op 28 oktober 2011 werdMichael D. Higginsverkozen tot de nieuwe Ierse president, op 26 oktober 2018 werd hij herkozen.[5]

Ierland is sinds 1973 lid van deEuropese Unie,maar is geen lid van deNAVO.

Geografie[bewerken|brontekst bewerken]

ZieGeografie van Ierlandvoor het hoofdartikel over dit onderwerp.
DeKliffen van Moher

De republiek Ierland heeft een oppervlakte van 69.825 km² en beslaat ruim 80 procent van heteiland Ierland,dat het deelt metNoord-Ierland.De grens met hetVerenigd Koninkrijk(Noord-Ierland) heeft een lengte van 360 km. Het eiland Ierland ligt in Noordwest-Europa, in de noordelijkeAtlantische Oceaan.

De Ierse westkust bestaat grotendeels uitkliffenkusten,heuvels en middelgebergte. Het hoogste punt is de bergCarrauntoohil(1038 m) in het zuidwesten van het land. Het binnenland is relatief vlak en wordt doorsneden door rivieren, zoals deShannon,met 386 km de langste rivier van het land, en meren.

Naast het gelijknamige eiland omvat de staat Ierland ook enkele andere eilanden en eilandgroepen. Het grootste isAchill Island.Andere zijn deAraneilanden,deBlasket-eilanden,Cleareiland,Inishbofin,deSkellig-eilandenenValentia.

Vijf Ierse plaatsen hebben de status van stad, dit zijn ook de grootste plaatsen van Ierland. De hoofdstadDublin(Iers:Baile Átha Cliathuitgesproken ongeveer als:baai ah-ha kliea) is veruit degrootste stad van het land.De andere plaatsen met de status van stad zijnCork(119.418 inwoners in 2006),Galway(72.414),Limerick(52.539) enWaterford(45.748).

Demografie[bewerken|brontekst bewerken]

Tussen 1850 en 1950 daalde de Ierse bevolking van zeven miljoen tot minder dan drie miljoen,[6]onder meer door de nasleep van de"Grote Hongersnood",waarbij miljoenen Ieren stierven van de honger of emigreerden. Intussen zijn er weer 5 miljoenIeren(2017).

Politiek[bewerken|brontekst bewerken]

Politiek systeem[bewerken|brontekst bewerken]

Leinster House,de zetel van hetparlement van Ierland

Ierland is eenrepublieken eenparlementaire democratie. Depresident van Ierlandis hetstaatshoofd,maar vervult volgens deIerse Grondwetvooral een ceremoniële functie, wordt rechtstreeks gekozen, waarbij, anders dan bij de verkiezingen voor de Dail, alleen inwoners van de Republiek met de Ierse nationaliteit mogen stemmen. Een president heeft een termijn van zeven jaar en kan maximaal één keer herkozen worden. Een van de taken van de president is het aanwijzen van deminister-president,deTaoiseach(premier).

Hetparlement(Oireachtas) bestaat uit deDáilen deSeanad(senaat). De Dáil, vergelijkbaar met de Kamer van Volksvertegenwoordigers in België en de Tweede Kamer in Nederland, wordt rechtstreeks gekozen door alle inwoners van de Republiek die de Ierse of de Britse nationaliteit bezitten. (Het Verenigd Koninkrijk en Ierland hebben een akkoord waarmee burgers in beide landen mogen stemmen.) De Dáil bestaat uit 166 leden, de zogenaamdeTeachtaí Dálaof TD's.

Ierland kent een kiessysteem waarbij het land verdeeld is in meervoudigekiesdistricten(lijst). In ieder district worden dus meerdere kandidaten gekozen. De kiezers kunnen bij het uitbrengen van hun stem aangeven welke kandidaat hun eerste voorkeur heeft, welke hun tweede, enzovoort, tot bij alle kandidaten een voorkeur is aangegeven. De kiezer heeft eenenkelvoudige overdraagbare stem.

De Seanad bestaat uit 60 leden, de zogenaamdesenatoren.Zij worden niet rechtstreeks verkozen. Elf van deze leden worden voorgedragen door de Taoiseach (in de praktijk benoemt hij hen), zes leden worden gekozen door de afgestudeerden van de universiteiten. 43 leden worden gekozen door speciale panels, samengesteld naar beroepsgroep.

De meest recente verkiezingen voor de Dáil vonden plaats in 2020. De huidige regering is eenmeerderheidskabinetonder leiding van TaoiseachSimon Harris,bestaande uit een samenwerkingsverband tussen zijn christendemocratischeFine Gael,het conservatief-liberaleFianna Fáilen deGroene Partij.De oppositie wordt in de huidige Dáil gevormd door onder meerSinn Féin(sociaaldemocratisch, republikeins), deIrish Labour Partyen deSocial Democrats(beide sociaaldemocratisch).

Ierland is lid van tal van grote internationale organisaties, zoals deVerenigde Natiesen deOESO.Het is om de neutraliteit te behouden echter geen lid van deNAVO.Op Europees niveau is Ierland aangesloten bij deEuropese Unieen deeurozone,maar het hoort niet bij deSchengenlanden.

Bestuurlijke indeling[bewerken|brontekst bewerken]

ZieBestuurlijke indeling van Ierlandvoor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Historisch was Ierland verdeeld in 4 provincies (Ulster,Munster,LeinsterenConnacht) die samen 32 graafschappen (counties) omvatten. Een deel van de provincie Ulster is nuNoord-Ierland.Dezeprovincieshebben geen betekenis voor het bestuur. De historischegraafschappen(counties) hebben nog wel een betekenis. Van de 26 graafschappen die in de Republiek liggen, zijn diverse graafschappen inmiddels onderverdeeld in meerdere "bestuurlijke" graafschappen, deels aangeduid als stad: Dublin, Cork, Limerick, Galway en Waterford. Limerick en Waterford zijn weliswaar onderverdeeld, maar delen een bestuur.

Economie[bewerken|brontekst bewerken]

Guinness-brouwerij in Dublin

Lange tijd was Ierland het armste land vanWest-Europa,waarvan de emigratie, waar Ierland om bekendstond, een symbool was. In dejaren 90 van de twintigste eeuwmaakte Ierland echter een periode van hogeeconomische groeidoor (in de periode1995-2000werd een gemiddelde jaarlijkse economische groei van 9,9 procent gerealiseerd), waardoor Ierlandanno 2006het op een na rijkste land van de EU was (naLuxemburg) en het op drie na rijkste land ter wereld (na Luxemburg,Noorwegenen deVerenigde Staten). Ierland stond in de jaren 90 bekend als deKeltische Tijger,een term die verwijst naar deAziatische Tijgers,die eerder een soortgelijke spectaculaire groei meemaakten.

DeIerse economieis in de jaren 90 veranderd van een economie die georiënteerd was op landbouw in een dynamische exporteconomie van hightech producten en diensten. Vooralcomputerszijn een belangrijk exportproduct en veel Amerikaanse bedrijven, waaronderDellenIntel,hebben hun Europese vestigingen in Ierland gevestigd. Deze bedrijven stonden aan de basis van de hoge economische groei die in de jaren 90 begon. In de periode 2005 tot en met 2007 groeide de economie met meer dan 5 procent gemiddeld per jaar. Diensten vormen 49 procent van hetbruto binnenlands product,de industrie 46 procent en de landbouw 5 procent.

Het geheim van de economische opleving zijn naast de lage belastingen voor buitenlandse ondernemingen (zo is er bijvoorbeeld geen belasting oproyalty's), de zogenaamde "pay-pacts" (soortcao), en de toegankelijkheid van het Ierse onderwijs. Overeenkomsten tussen overheid, vakbonden en het bedrijfsleven over de arbeidsomstandigheden, waaronder gereglementeerde loonontwikkeling voor drie jaar. Dit doet sterk denken aan het Nederlandse poldermodel van de kabinettenKoken is een voortzetting van hetcorporatistischgedachtegoed dat rond deTweede Wereldoorlogopgang deed. Ook de afschaffing van collegegeld in begin jaren 80 zorgde ervoor dat Ierland relatief veel hoog opgeleide werknemers had. De arme positie van Ierland in de jaren 80 zorgde er ook voor dat het gemiddelde loon vergeleken met andere Europese landen zeer laag was. Ierland was dus aantrekkelijk voor Amerikaanse bedrijven omdat het een Engelstalig land binnen de Europese economische ruimte was, dat hoog opgeleide en goedkope arbeidskrachten kende, met ook nog de nodige belastingvoordelen.

In de economische hoogtijdagen kochten veel Ieren een huis, gesteund door banken die graaghypothekenverstrekten en fiscale voordelen. De huizenprijzen schoten omhoog en eind 2008 hadden de Ieren 212 miljard euro aan schulden uitstaan, dat was tweemaal het beschikbare huishoudinkomen. Ierland was echter een van de eerste landen die fors geraakt werd door deEuropese staatsschuldencrisis van 2010 en later.De economie liet een daling zien van 7,6 procent in 2009 mede vanwege een instortende huizen- en bouwmarkt. Menig Ier had moeite om de leningen aan de banken terug te betalen en banken leden grote verliezen op schulden die oninbaar waren. Teneinde de banken van de ondergang te redden verstrekte de overheid garanties en deed kapitaalinjecties met een totale waarde van 45 miljard euro in 2009 en 2010. De met schandalen omgevenAnglo Irish Bankwerdgenationaliseerden uiteindelijke geliquideerd. Dit alles leidde in 2010 tot een enorm groot begrotingstekort van 30,9 procent. Destaatsschuldliep ook sterk op. In 2007 had Ierland een schuld van 25 procent van hetbruto binnenlands product(BBP), ruimschoots onder de Europese norm van 60 procent, maar deze liep snel op tot 106,4 procent in 2011. De afnemende financiële slagkracht die deze crisis met zich meebracht deden de in Ierland zo snel gegroeidebouwsectorgeen goed, waardoor bedrijven in geldnood raakten en vele ontslagen volgden. De financiële markten vertrouwden Ierland niet meer, en de regering werd gedwongen een beroep te doen op het noodfonds van hetIMFen EU, hetEFSF.In november 2010 kreeg Ierland een financieel steunpakket van 85 miljard euro. De hulp heeft geholpen en de werkloosheid heeft een dalende trend ingezet. In december 2013 heeft de regering afgezien van verdere internationale noodsteun en gaat verder zonder de hulpgelden. In 2014 groeide de Ierse economie weer met de hoogste cijfers sinds 2005.[7]

In 2015 realiseerde het land een zeer hoge economische groei van 25%.[8]Normale oorzaken van economische groei zijn hogere binnenlandse consumptie, meerproductiviteit,lagere werkloosheid of een stijgende export.[8]In dit jaar speelden andere factoren een rol. In 2015 werden diverse grote farmaceutische concerns overgenomen door kleine Ierse bedrijven. Een deel van de wereldwijde inkomsten van deze bedrijven wordt sindsdien opgeteld bij het nationaal inkomen van Ierland.[8]Verder konden bedrijven tot 2014 via het land een deel van hun inkomsten, vooral uitpatentenen royalty's, wegsluizen naar belastingparadijzen. Deze fiscale route is geblokkeerd waardoor nu meer inkomsten in Ierland blijven en daar worden belast.[8]

Jaar[9] BNP tegen
marktprijzen
(in € miljoen)
Reële groei
BNP
Overheidstekort
(in % BNP)
Staatsschuld
(in % BNP)
2007 197.054 4,9% 0,3% 23,9%
2008 184.547 −2,6% −7,0% 42,4%
2009 169.432 −6,4% −13,8% 61,8%
2010 166.158 −0,3% −32,3% 86,8%
2011 173.940 2,8% −12,5% 109,3%
2012 175.561 −0,0% −8,9% 119,5%
2013 179.661 1,4% −6,2% 119,9%
2014 194.818 8,6% −3,6% 104,4%
2015 262.833 25,2% −1,9% 76,7%
2016 271.684 3,7% −0,7% 73,9%
2017 297.131 8,1% −0,3% 67,8%
2018 324.038 8,2% 0,1% 63,6%

Enkele bekende Ierse producten en bedrijven zijnBaileys(sterkedrank),Guinness,Murphy's Stout(bieren),Jameson Whiskey,Tullamore Dew(whiskeys),Kerry Group(voedingsmiddelen),Ryanair,Aer Lingus(luchtvaartmaatschappijen) enWaterford Crystal(kristal).

Op ongeveer 80 kilometer ten noordwesten van Ierland werd in 1996 het Corrib gasveld gevonden.[10]Het veld bevat zo’n 28 miljard m3aardgas en op de piek van de productie kan het veld voor 60% in de gasbehoefte van het land voorzien.[10]De zee is ter plaatse 350 meter diep en het veld ligt op 3 kilometer diepte.[10]Het gas wordt via een 20-inch(520mm)pijplijngetransporteerd naar de Bellanaboy Bridge Gas Terminal inCounty Mayo.Hier wordt het gas behandeld alvorens het via het landelijke gasnetwerk vanGas Networks Irelandnaar de afnemers wordt getransporteerd. De ontwikkeling van het veld heeft lang geduurd en op 31 december 2015 kwam het eerste gas aan land.[11]

Verkeer en vervoer[bewerken|brontekst bewerken]

Dublin Airport

De drie belangrijkste vliegvelden in Ierland zijnDublin International Airport,Cork International AirportenShannon International Airport.Aer Lingusis de nationale luchtvaartmaatschappij, maar deprijsvechterRyanairis de grootste Ierse luchtvaartmaatschappij.

Er zijn bootverbindingen met hetVerenigd Koninkrijk,een aantal Kanaaleilanden en metFrankrijk.

Treinvervoer wordt geregeld doorIarnród Éireann,binnen Dublin door deDublin Area Rapid Transit.Het Ierse tramnet is tamelijk beperkt. Alleen Dublin kent een tramnetwerk, dat doorLuaswordt geëxploiteerd. Het netwerk bestaat uit 2 lijnen, rood en groen, die voornamelijk het zuiden van de stad bedienen. Busvervoer is in handen vanBus Éireann,het netwerk van stadsbussen in Dublin wordt uitgebaat doorDublin Bus.

Ierland is in 2004 overgestapt op het metrische systeem. Verkeersborden geven sindsdien de afstand in kilometers. Er zijn, zeker op het platteland, in afnemende mate borden met de afstand in mijlen.

Sinds 2000 werd een uitgebreid net vanautosnelwegenaangelegd.

Cultuur[bewerken|brontekst bewerken]

Bezienswaardigheden[bewerken|brontekst bewerken]

De bergBen Bulben,in de buurt vanSligo

Media[bewerken|brontekst bewerken]

Ierse kranten zijn onder andere de

Ierse televisiezenders zijn onder andere:

Ierse radiozenders zijn onder andere:

Beroemde Ieren[bewerken|brontekst bewerken]

Zie de sectieBeroemde Ierenin het artikel over deIeren.

Zie ook[bewerken|brontekst bewerken]

Externe link[bewerken|brontekst bewerken]

Op andereWikimedia-projecten

  • (en)Officiële website van de Ierse regering