Naar inhoud springen

Rietsuiker

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Gesneden suikerrietstengels

Rietsuikerissuikergemaakt uitsuikerriet.In chemisch opzicht is (geraffineerde) rietsuiker dezelfde stof als de 'gewone'bietsuiker.

Het sap van het suikerriet wordt ingekookt, gekristalliseerd, vermalen totoersuikeren gezeefd, in een proces vergelijkbaar met het productieproces voorbietsuiker,maar dan met meer stappen.

Behalve de gewone witte rietsuiker, is er ook licht-bruine (cassonade) endonkerbruine rietsuiker,afhankelijk van de hoeveelheid toegevoegdemelasse.Ook is er minder geraffineerde rietsuiker in de handel, maar de gewone bruine rietsuiker in Nederland is witte kristallijne suiker, waaraanmelasseis toegevoegd voor de bruine kleur. Rietsuiker wordt ook gebruikt als grondstof voor de fabricage vanbiobrandstof.

De oorsprong van suikerriet ligt inPolynesië.Het wordt sinds de 5e eeuw in India in de landbouw gebruikt. Dekruisvaardersbrachten suiker naar Europa. Het belangrijkste handelscentrum was Venetië. In die tijd werd suiker als een luxeartikel beschouwd; het grootste deel van de bevolking zoette hun maaltijden niet of deed dit methoningof tot siroop ingekookt vruchtensap.

OpSiciliëenZuid-Spanjewerd suikerriet voor het eerst verbouwd door deArabieren.In demiddeleeuwenwerd rietsuiker tot de zeldzame en durespecerijengerekend. Het gold als statussymbool voor de elite.[1]Rietsuiker werd vanaf de 16e eeuw in Europese koloniën in deCaraïbenenZuid-Amerikageproduceerd opsuikerrietplantages,met behulp vanslavenarbeid.Ook in koloniën inAziëwerd rietsuiker geproduceerd. De ruwe suiker werd in de vorm vansuikerbrodennaar West-Europa vervoerd en daar in suikerbakkerijen en later suikerraffinaderijen gezuiverd.

In de loop van de 16e eeuw ontstonden inde Republiekde eerste suikerbakkerijen welke de ruwe suiker zuiverden en de geraffineerde suiker opnieuw in de vorm van suikerbroden onder de naamraffinadeverkochten. Ruwe rietsuiker werd aangevoerd vanuitWest-Indiëen later ookOost-Indië.De aanvoer was seizoensgebonden zodat aanzienlijke voorraden dienden te worden aangelegd. De Republiek was, metAmsterdamals belangrijk centrum, toonaangevend voor Europa. Pas vanaf omstreeks 1750 kwam er aanzienlijke buitenlandse concurrentie, maar ook de afzetmarkt groeide en de bedrijvigheid in de Republiek bleef in stand[2].

Gedurende het Napoleontische tijdvak (tot 1813) kwam de aanvoer van de overzeese ruwe suiker tot stilstand, ten gevolge van hetContinentaal Stelsel.Er werden weliswaar pogingen ondernomen om over te stappen op bietsuiker, maar na 1813 kwam hieraan een voorlopig einde. De aanvoer van ruwe rietsuiker kwam echter slechts langzaam op gang. DeNederlandsche Handel-Maatschappijliet vanaf 1825 de ruwe suiker inAntwerpenlossen maar, na de Belgische onafhankelijkheid in 1830, verplaatste de aanvoer zich weer naar Amsterdam. Ook kwam in 1827 hetAlgemeen Rijksentrepotin gebruik, waar de ruwe suiker werd opgeslagen zonder dat er accijns voor moest worden betaald. De suikerrafinadeurs konden nu beschikken over een meer geleidelijke aanvoer van ruwe suiker en hoefden zelf geen grote voorraden aan te leggen. In 1831 bestonden er nog 60 suikerraffinaderijen in Nederland die toen 16.000 ton suiker verwerkten, een jaarlijkse hoeveelheid die geleidelijk toenam tot meer dan 40.000 ton in 1845.[3]

Toen in de 19e eeuw deslavernijwerd afgeschaft werd rietsuiker op grote schaal vervangen doorbietsuiker.Cubableef evenwel een belangrijke producent tot zelfs na de Tweede Wereldoorlog.[4]InSurinamewerden na het afschaffen van de slavernijJavaanse contractarbeidersgeworven en werd een centralesuikerfabriekgesticht op de plantageMariënburg.

Omstreeks 2020 wasBraziliëde belangrijkste rietsuikerproducent van de wereld, gevolgd doorIndia,ChinaenThailand.[5]

Zie de categorieCane sugarvanWikimedia Commonsvoor mediabestanden over dit onderwerp.