Naar inhoud springen

Robert Broom

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Robert Broom
Robert Broom
Robert Broom
Algemene informatie
Geboren Paisley,30 november1866
Overleden Pretoria,6 april1951
Nationaliteit Schots-Zuid-Afrikaans
Beroep paleontoloogenmedicus
Medische informatie
Specialisme verloskunde
Instituten Universiteit van Stellenbosch,Iziko South African Museum
Opleiding University of Glasgow
PortaalPortaalicoon Geneeskunde
Paleontologie
Beeld van Robert Broom met "mevrouw Ples"

Robert Broom(Paisley,30 november1866-Pretoria,6 april1951) was eenSchots-Zuid-Afrikaanspaleontoloogenmedicus.Als paleontoloog is hij vooral bekend van zijn publicaties over vroegemensachtigenenTherapsida.

Broom werd geboren in Schotland. Hij studeerdegeneeskundeaan deUniversity of Glasgow.Zijn specialisme wasverloskunde.

In1892kwam Broom inAustralië.In1895beschreef hijBurramys parvus,eendwergbuidelmuis,op basis van eenfossielevondst inNieuw-Zuid-Wales.Zeventig jaar later werd voor het eerst een levend exemplaar van deze soort waargenomen.

Westkaap en Karoo

[bewerken|brontekst bewerken]

Broom kwam in1897aan in deWestkaap.Van1903tot1910hijprofessorin deGeologieenZoölogieaan deUniversiteit van Stellenbosch.Vervolgens was Broom werkzaam bij hetIziko South African MuseuminKaapstad.Zijnveldwerkdeed Broom met name in deKaroo.Tijdens zijn studies naar uitgestorvengewervelde diersoorten,met name uit deTherapsida,uit hetPermenTriasin de Karoo, was hij eveneens als arts werkzaam. Broom beschreef 369holotypesvan therapsiden, waaronder dat vanMoschops,LycaenopsenProcynosuchus.Hij schatte zelf dat hij in totaal zo'n 550 tot 560 taxa benoemd had.

Vanaf1934was Broom werkzaam voor hetTransvaalMuseum in Pretoria. Veldwerk deed hij in het gebied dat bekendstaat alsWieg van de mensheidmet de locatiesSterkfontein,KromdraaienSwartkrans.Samen met John Robinson ontdekte hij bij Sterkfontein een schedel van 2,5 miljoen jaar oud van een mensachtige. De schedel werd toegeschreven aanPlesianthropus transvaalensisen het kreeg de bijnaam "Mevrouw Ples". Inmiddels blijkt de schedel te behoren aanAustralopithecus africanusen betreft het bovendien vermoedelijk een man.