Naar inhoud springen

Romain Rolland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
NobelprijswinnaarRomain Rolland
29 januari186630 december1944
Romain Rolland
Geboorteland Frankrijk
Geboorteplaats Clamecy
Nationaliteit Franse
Overlijdensplaats Vézelay
Nobelprijs Literatuur
Jaar 1915
Reden "Als erkenning voor het indrukwekkende idealisme in zijn literaire werken en de sympathie en liefde voor de waarheid waarmee hij verschillende mensen heeft beschreven."
Voorganger(s) Rabindranath Tagore
Opvolger(s) Verner von Heidenstam

Romain Rolland(Clamecy,29 januari1866Vézelay,30 december1944) was eenFranseschrijver en winnaar van deNobelprijs voor Literatuur.Ook was hij bekend alspacifist.

Romain Rolland werd geboren in eenrooms-katholiekgezin, maar brak met het katholieke geloof. Hij bleef zijn hele leven wel een religieus mens.

Rolland wildemusicusworden, maar werd hierin tegengewerkt door zijn ouders. Hij studeerde aan deÉcole françaiseinRome,waar hij sterk onder de invloed kwam van de Duitse schrijfsterMalwida von Meysenbug,die onder andere bevriend was metFriedrich NietzscheenRichard Wagner.Zij maakte hem bewust van de nauwe band tussenFrankrijkenDuitsland.In Rome schreef hij zijn eerste drama's:EmpédocleenOrsino,die echter niet werden opgevoerd. Terug in Frankrijk werd hij lector in de geschiedenis aan deÉcole normale supérieurevanParijs.Vlak voor de eeuwwisseling sloot hij vriendschap metCharles Péguy.Hoewel zijn ideeën vaak afweken van die van Péguy, bleef hun vriendschap hecht.

Tussen1904en1912verscheen zijn 10-deligeJean Christophe,een fictieve biografie over een geniaal musicus, voor wieLudwig van Beethovenmodel stond. Hierin toont hij de nauwe verbondenheid tussenFrankrijkenDuitsland.Nadien schreef hij veel werken voor het volkstoneel en drama's over deFranse Revolutie.In1913ontving hij de grote prijs van de Académie Française voorJean Christophe.

Vlak voor deEerste Wereldoorloguitbrak vestigde hij zich inZwitserland.Het uitbreken van de oorlog vond hij vreselijk, niet alleen vanuit pacifistisch oogpunt, maak ook omdat hij zich zo had ingespannen de eenheid van de Frans-Duitse cultuur aan te tonen. InFrankrijkwerd hij in die tijd gezien als pro-Duits (vanwege zijn afwijzing van de oorlog) en inDuitslandals pro-Frans en Fransnationalistisch.In zich zelf gekeerd bracht hij de oorlogsjaren in Zwitserland door.

In1915ontving hij deNobelprijs voor Literatuur.Hij aanvaardde de prijs en gaf de daaraan verbonden geldprijs aan hetRode Kruis.

InZwitserlandontmoette Rolland de daar toendertijd in ballingschap verblijvende Russische revolutionairenLeninenTrotski.Onder hun invloed werd hij radicaal revolutionair. Zijn gedachten over eenrevolutiewaren echter volgens velen romantisch en de (gewelddadige) uitwassen van een revolutie waren hem een gruwel.

Romain Rolland was bevriend metStefan Zweig[1],die een boek over hem schreef, getiteld:Romain Rolland. Der Mann und das Werk(1929).[2]

Na deEerste Wereldoorlogkeerde hij naar Frankrijk terug. Hij richtte samen met de marxistische intellectueelHenri BarbussedepacifistischeClarté-beweging op. Als fel tegenstander vannationalismeenconformismevond hij voldoening in deHindoeïstischemystiek.In1924schreef hij een biografie over Gandhi:Vie de Mahâtmâ Gandhi,waarin hij zijn bewondering uitsprak voorMahatma Gandhi's revolutionaire lijdzaamheid, die toch ook weer revolutionair was én zeker non-conformistisch. Eens had hij de gelegenheid om Gandhi in Zwitserland te ontmoeten.

Hij schreef ook boeken over de Hindoe-mysticiRamakrishna(Vie de Ramakrishna) enVivekanda(Vie de Vivekanda).

Naast een toenadering tot de (Hindoe)mystiek legde hij ook sympathie aan de dag voor hetcommunismein deSovjet-Unie.Zijn toenadering tot het communisme moet men vooral zien in het licht van zijn afschuw voor hetnationaalsocialismein Duitsland dat hij zag als oorlogszuchtig. In1935bezocht hij de USSR en ontmoette daar de Russische schrijverMaxim Gorkien SovjetleiderJozef Stalin.Hoewel enigszins teleurgesteld in het communisme en in Stalin, weigerde hij het communisme in deSovjet-Unieaf te keuren omdat hij anders misschien door defascistenzou worden misbruikt voor hun doeleinden. In het door hem geschreven toneelstukRobespierreschemerde echter wel een afkeuring van hetmaterialisme(dat wil zeggenatheïsme) door (verwijzend naar het atheïsme in het Russische communisme).

In1937koos hij definitief voor Frankrijk en het democratische gedachtegoed. Na de Duitse inval in Frankrijk in1940werkte hij vooral aan zijn omvangrijke biografie over Beethoven.

In de ogen van Rolland waren met name de oergeschiedenissen van de godsdiensten (scheppingsverhalen, paradijs, zondvloed etc.) grotendeels hetzelfde en terug te voeren op één godsdienst.

Werken (selectie)

[bewerken|brontekst bewerken]

Reeds genoemde boeken zijn niet opgenomen.

  • Vie de Beethoven1903
  • Vie de Michel-Ange1904
  • Vie de Haendel1910
  • Vie de Tolstoï1911
  • Colas Breugnon1919
  • Empédocle d’Agrigente1921
  • Vie de Charles Péguy1944
  • St. Louis1897(toneel)
  • Le temps viendra1903(toneel)
  • Les origines du théâtre lyrique moderne. Histoire de l’opéra en Europe avant Lully et Scarlatti1895
  • Musiciens d’aujourd'hui (1908)

Nederlandse vertalingen

[bewerken|brontekst bewerken]
  • Jean-Christophe deel 1 - Dageraad.Bevat de boeken:Dageraad, Ochtend, Adolescent en Opstandigheid.Vertaald door Tatjana Daan. Uitgeverij Meulenhoff, Amsterdam, 2023.ISBN 9789029095174
  • Jean-Christophe deel 2 - In Parijs.Bevat de boeken:Kermis op het plein, Antoinette en Binnenshuis.Vertaald door Tatjana Daan. Uitgeverij Meulenhoff, Amsterdam, 2023.ISBN 9789029097932
  • Jean-Christophe deel 3 - Het einde van een reis.Vertaling nog niet verschenen.
Zie de categorieRomain RollandvanWikimedia Commonsvoor mediabestanden over dit onderwerp.