Naar inhoud springen

Russisch

Zoek dit woord op in WikiWoordenboek
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanafRussisch (hoofdbetekenis))
ZieRussisch (doorverwijspagina)voor andere betekenissen van Russisch.
Russisch
Русский
Gesproken in Rusland,voormaligeSovjetrepublieken,voormaligeWarschaupactlanden,voormaligJoegoslavië,Israël,Mongolië
Sprekers ca. 150 miljoen (moedertaalsprekers);
ca. 110 miljoen
(als tweede taal)
Rang 8(op basis van het aantal moedertaalsprekers)
Taalfamilie
Creoolse talen
Alfabet Cyrillisch
Officiële status
Officieel in
Erkende minderheidstaal
in
Taalorganisatie Russische Academie van Wetenschappen
Taalcodes
ISO 639-1 ru
ISO 639-2 rus
ISO 639-3 rus
PortaalPortaalicoon Taal

HetRussisch(русский язык;transliteratie:roesski jazyk;Russische uitspraak: ['ru.skʲi jɪ.'zɨk]?) is een van de grootste talen ter wereld en de grootste in Europa. Het behoort tot deIndo-Europesetaalfamilieen binnen die familie tot deSlavische talen.Het Russisch vormt samen met hetOekraïensen hetWit-Russischde Oost-Slavische taalgroep.

Status en geografische verspreiding

[bewerken|brontekst bewerken]

Het Russisch is de officiële taal van deRussische Federatieen een van de werktalen van deVN.Russisch is bovendien co-officieel inKazachstan(naast hetKazachs),Kirgizië(naast hetKirgizisch),Wit-Rusland(naast hetWit-Russisch) en in de niet-erkende ministaatTransnistrië(naast hetMoldavischen hetOekraïens). Naast het Russisch wordt in Rusland nog een honderdtal andere talen gesproken, waaronderMordwiens,Tsjetsjeens,Tataars,Kirgizisch,Basjkiers.Deze talen zijn noch verwant aan het Russisch, noch aan andere Indo-Europese talen. In deSovjet-Uniewerd het Russisch alslingua francagebruikt en in sommige voormalige Sovjetrepublieken heeft de taal die status nog altijd, zij het in mindere mate.

In Europa is er een aanzienlijk aantal Russischtaligen in onder meerEstland(± 25% van de bevolking),Georgië,Letland(± 28%),Litouwen,MoldaviëenOekraïne(± 30%). In geen van deze landen heeft het Russisch echter een officiële status.

Taaldag van de Verenigde Naties

[bewerken|brontekst bewerken]

De officiële taaldag van deVerenigde Natiesvoor het Russisch wordt wereldwijd gevierd op 6 juni.[1]

HetIgorlied,een van de oudst bekende literaire teksten

Men veronderstelt dat in het tweede millennium voor Chr. binnen deIndo-Europesetaalfamiliehet Protoslavische dialect ontstond, dat zich los had gemaakt uit deBalto-Slavischegroep. In het eerste millennium na Chr. heeft het Protoslavisch zich getransformeerd in hetOerslavisch.In de 6e-7e eeuw viel de taal uiteen in drie groepen dialecten: de Oost-Slavische, de West-Slavische en de Zuid-Slavische groep. Uit de Oost-Slavische dialecten ontstonden in de 14e-15e eeuw het Russisch (Groot-Russisch), hetOekraïens(Klein-Russisch) en hetWit-Russisch.In de 16e-17e eeuw ontstonden er Noord- en Zuid-Russische dialecten en Middelgrootrussische overgangsdialecten.

De oudste schriftelijke bronnen in de geschiedenis van het Russisch zijn deCodex van Novgorod(eerste kwart 11de eeuw), hetOstromir-evangelie(1056/57) in het Kerkslavisch en kortebrieven op berkenbast(vanaf de 11de eeuw) inOudnovgorods dialect.In de middeleeuwen werd de discrepantie tussen geschreven en gesproken taal steeds groter, doordat men in de literatuur gebruik bleef maken van een archaïsch Russisch dat sterk leunde op hetKerkslavisch,terwijl de gesproken taal zich verder ontwikkelde. Het autobiografische "Leven" van aartspriesterAvvakoem Petrovuit de tweede helft van de 17e eeuw was geschreven in de gesproken volkstaal en daarmee het eerste werk van de moderne Russische literatuur.

Michail Lomonosovlegde de grondslag voor het moderne Russisch in de tweede helft van de 18e eeuw;Nikolaj Karamzinschiep eind 18e eeuw de literaire norm waaropAleksandr Poesjkinverder kon bouwen. De hedendaagse Russische literaire taal is rond 1800 ontstaan op basis van het Moskouse dialect.

In de Russischewoordenschatzijn veelleenwoordenterug te vinden vinden uit met name hetFrans,Duits,Latijnen uit enkeleTurkse talenzoals hetTataars. Het Russisch heeft een grote invloed ondergaan van het Kerkslavisch, wat ertoe geleid heeft dat er nog steeds veel zogehetenKerkslavismenin het moderne Russisch kunnen worden gevonden.

ZieRussisch alfabetvoor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Het Russisch maakt gebruik van een variant van hetcyrillische alfabet,dat in zijn huidige vorm bestaat sinds 1918, toen het alfabet werd hervormd en enkele lettertekens zijn afgeschaft. De laatste grote spellingshervorming is doorgevoerd in 1956. Het huidige Russische cyrillische alfabet telt 33 letters:

А а Б б В в Г г Д д Е е Ё ё Ж ж З з И и Й й
К к Л л М м Н н О о П п Р р С с Т т У у Ф ф
Х х Ц ц Ч ч Ш ш Щ щ Ъ ъ Ы ы Ь ь Э э Ю ю Я я

Fonetiek en fonologie

[bewerken|brontekst bewerken]
Wereldwijd het gebruik van het Russisch
Landen met het Russisch als officiële taal
Landen waar het Russisch veel gesproken wordt

Het Russische klanksysteem kent 5klinkersen 36medeklinkers.Het Russische klanksysteem heeft twee kenmerkende eigenschappen:vocaalreductieen eenfonologischeoppositie tussen "harde" en "zachte" medeklinkers.

Harde en zachte medeklinkers

[bewerken|brontekst bewerken]

De meeste medeklinkers komen voor in een zogenaamde harde en zachte (gepalataliseerde) variant. Het verschil tussen hard en zacht is betekenisonderscheidend en weerspiegelt zich in de spelling. Bij de uitspraak van een gepalataliseerde medeklinker beweegt detongzich naar het hardeverhemelte,waardoor een lichtej-klank te horen is. Zo klinkt de zachtenzoals denj(ɲ) in het Nederlandse woord "oranje ".

De beklemtoonde lettergreep wordt halflang uitgesproken, de niet beklemtoonde lettergrepen kort. Hetwoordaccentheeft in het Russisch grote gevolgen voor de uitspraak; dit verschijnsel wordt vocaalreductie genoemd. Door vocaalreductie worden sommige onbeklemtoonde klinkers, die in beklemtoonde positie onderling verschillend klinken, op dezelfde manier - minder geprononceerd, "doffer" - uitgesproken. Reductie treedt na harde medeklinkers op bij de /o/ en de /a/ (die samenvallen tot [a] of [ə]); na zachte medeklinkers vallen de /e/, /a/ en /i/ samen tot een korte i. De /u/ en deykennen geen reductie.

Hoe verder een klinker van de beklemtoonde lettergreep af staat, hoe meer hij onderhevig is aan reductie, klinkers ná de klemtoon worden meestal volledig gereduceerd. Zo wordt een onbeklemtoonde o uitgesproken als [a] als hij vlak voor de beklemtoonde lettergreep staat; staat hij verder weg, klinkt hij als [ə]. Het woord молоко́ ( "melk" ) wordt zodoende uitgesproken als [məla'ko], во́дка (vodka,"wodka" ) als ['votkə]. Klinkers aan het begin van een woord worden echter niet volledig gereduceerd: автома́т klinkt als [aftamat].

Net als in het Nederlands wordenstemhebbendemedeklinkers aan het einde van een woord stemloos; een woord als хлеб (chleb,"brood" ) klinkt daardoor alschlep,юг (joeg,"het zuiden" ) alsjoek.

Als een stemhebbende en een stemloze medeklinker botsen treedt erregressieve assimilatieop (regressief = van achter naar voren). Dit wil zeggen dat de gehele cluster ofwel stemhebbend wordt, ofwel stemloos, afhankelijk van delaatstemedeklinker:dk(stemhebbend-stemloos) bijvoorbeeld wordt [tk] (stemloos) in водка (vodka),vtwordt [ft] in автомат (avtomat). Andere voorbeelden zijn с Борисом (s Borisom,"met Boris" ), waarinsb(stemloos-stemhebbend) als [zb] (stemhebbend) uitgesproken wordt, en отзыв (otzyv,o.a. "recensie" ), waarintztotdzgeassimileerd wordt.

Het Russisch is een taal die een hoge mate vanflexiekent; dit betekent dat woorden veranderen al naargelang hun grammaticale functie in de zin. Hierbij vervullen denaamvalleneen sleutelrol. Het hedendaagse Russisch kent zes naamvallen:nominatief,genitief,datief,accusatief,instrumentalisenprepositionalis/locatief.Het Russisch kent driewoordgeslachten:mannelijk, vrouwelijk en onzijdig, die in de regelmorfologischgemarkeerd zijn. In deverbuigingwordt onderscheid gemaakt tussen de geslachten en tussen enkelvoud en meervoud, wat resulteert in een groot aantal uitgangen. Bij dehoofdtelwoordentwee, drie en vier wordt hetzelfstandig naamwoordin de genitief enkelvoud geplaatst, wat als een overblijfsel van eendualiswordt beschouwd. Het Russisch kent geenlidwoorden,maar kan middels woordvolgorde bepaaldheid of onbepaaldheid uitdrukken.

Het Russischewerkwoordkent drietijden:de tegenwoordige, verleden en toekomende tijd. De tegenwoordige en toekomende tijd worden vervoegd naarpersoon(1e, 2e, 3e) en getal; iedere persoon heeft zijn eigen uitgang, waardoor hetpersoonlijk voornaamwoordmeestal kan worden weggelaten. In de verleden tijd wordt onderscheid gemaakt tussen mannelijk, vrouwelijk, onzijdig enkelvoud enerzijds en meervoud anderzijds. Er zijn twee typen vervoegingen, hoewel binnen deze hoofdtypen afzonderlijke vervoegingen zijn aan te wijzen. Een van de moeilijkste onderdelen van de Russische grammatica is hetaspect.Men onderscheidt hetimperfectieveenperfectieveaspect. De meeste werkwoorden bestaan in twee varianten, een imperfectieve en een perfectieve vorm, die samen eenaspectpaarworden genoemd. Het imperfectieve aspect beziet de handeling op zich, het perfectieve aspect beziet de handeling in een context van situatiewisseling of resultaat. Ter illustratie: het werkwoord "openen" bestaat in twee vormen: открывать (otkryvat') (imperfectief) en открыть (otkryt') (perfectief). In de zin Я долгооткрывалдверь, но неоткрылеё (Ja dolgootkryvaldver', no neotkryljejo) ( "Ik was lang bezig de deur te openen maar heb haar niet geopend" ) wordt voor de handeling van het openen het imperfectieve werkwoord gebruikt en voor het aangeven van het uitblijven van resultaat - het perfectieve werkwoord.

Degebiedende wijskomt eveneens voor in een perfectieve en een imperfectieve variant; hier heeft het aspect niet zelden eenmodaliteitsfunctie.

Het Russisch kent dertien werkwoorden van beweging; ieder werkwoord komt in twee varianten voor: de ene variant drukt gerichte of concrete beweging uit (van A naar B, of op een concreet moment), de andere variant ongerichte of abstracte beweging (in meerdere richtingen, eenmalig; in één of meerdere richtingen, niet eenmalig). Zo heeft het werkwoordrijdentwee varianten: ехать (echat) (gericht) en ездить (ezdit) (ongericht)."Hij rijdt naar Moskou"kan dus op twee manieren uitgedrukt worden: Онедетв Москву (Onedetv Moskvu) (gericht: hij rijdt op dit moment naar Moskou) en Онездитв Москву (Onezditv Moskvu) (ongericht: hij rijdt regelmatig naar Moskou).

Het Russisch is een taal metSVO-volgorde,hoewel de woordvolgorde niet strikt vastligt. Het Russisch gebruikt de woordvolgorde om informatie binnen de zin hiërarchisch te structureren; dit wordt abusievelijk vaak aangezien voor een vrije woordvolgorde.

In het Europese deel van Rusland onderscheidt men doorgaans drie dialectgroepen: Noord-, Centraal- en Zuid-Russische dialecten, waarbij de Centraal-Russische dialecten als overgangsdialecten worden beschouwd omdat deze zowel Noord- als Zuid-Russische elementen bevatten. Hoewel het areaal van deze dialecten enorme afmetingen heeft, zijn de verschillen met het standaardrussisch (de Moskouse norm) niet dusdanig, dat dialectsprekers onverstaanbaar zijn voor iemand uit Moskou. Het is opmerkelijk dat in dit opzicht de verschillen niet zo groot zijn als in het Nederlandse taalgebied, waar velen moeite hebben om bijvoorbeeldGroningsofWest-Vlaamsdialect te verstaan. Als gevolg van unificatie door het onderwijs in de Sovjetperiode en de trek naar de steden is er bij veel dialecten een verval ingetreden; de jongste generatie spreekt vaak geen dialect meer, maar Standaardrussisch met dialectelementen of met een dialectsubstraat. Met name op het gebied van uitspraak en intonatie bestaan er nog verschillen ten opzichte van de Russische standaardtaal.

Noord-Russische dialecten

[bewerken|brontekst bewerken]

Ten noordoosten van de lijnLadogameer-Veliki Novgorod-Jaroslavltreft men dialecten aan die als belangrijkste kenmerkokanje(оканье - "ozeggen ") hebben: de onbeklemtoondeowordt niet gereduceerd, maar uitgesproken als [o] (ziede sectie vocaalreductie). Voorts zijn kenmerkend een gutturalegen een hardetin de uitgang van de derde persoon (enkelvoud en meervoud) van het werkwoord (overeenkomend met de standaardtaal). Onder de Noord-Russische dialecten onderscheidt men de volgende subgroepen: de dialectengroep vanLadogaenTichvin,vanKostroma,vanVologda,vanOnegaen vanBelozersk.

Tot ongeveer 1950 weken de Noord-Russische dialecten ook qua lexicon sterk af van het Russisch dat men elders in Rusland sprak. Door de geïsoleerde ligging van veel streken hadden met name deze dialecten veel archaïsmen behouden. De dialecten die in deOeralgesproken worden kunnen ook tot de Noord-Russische groep worden gerekend.

Centraal-Russische dialecten

[bewerken|brontekst bewerken]

De noordelijke grens van hun areaal loopt vanSint-Petersburgvia Novgorod enIvanovototNizjni NovgorodenTsjeboksary,de zuidelijke grens loopt vanVelikije LoekiviaMoskoutotPenza.Deze dialecten zijn overgangsdialecten. In het oosten wordt een onbeklemtoondeoals [o] uitgesproken, in het westen als een [a]; dit verschijnsel wordtakanje(аканье - "azeggen ") genoemd. Men onderscheidt de volgende subgroepen: West-Centraal-Russisch vanPskov,West-Centraalrussisch van Novgorod, Oost-Centraal-Russisch van Moskou en omstreken, Oost-Centraal-Russisch vanJegorevsken omgeving, Oost-Centraal-Russisch vanTemnikoven omgeving en Oost-Centraal-Russisch van het gebied rondVladimirtot aan deWolga.

Zuid-Russische dialecten

[bewerken|brontekst bewerken]

De areaalgrens van deze dialecten ligt ten zuiden van Velikije Loeki en loopt viaRjazantotTambov.In deze dialecten wordt de onbeklemtoondeaals een [a] uitgesproken, kent men eenfricatievegen een zachtetin de derde persoon van het werkwoord, waar de standaardtaal een hardetheeft. Binnen deze groep zijn er drie subgroepen: de dialectengroep van Rjazan, van hetDnjepr-gebied en vanOskol.

Werkelijk afwijkende vormen van het Russisch vindt men vooral onder andere etnische groepen in de voormaligeSovjet-Unie.Tijdens het keizerrijk werd er vanuit Moskou een agressieverussificatiepolitiekgevoerd, die in de Sovjettijd bij tijd en wijle werd voortgezet. Hierdoor is het Russisch veel te horen in met name de steden en onder de hoogopgeleide bevolking. Met de Slavische zustertalen hetWit-Russischen hetOekraïensvormde het Russisch demengtalenTrasjankaresp.Soerzjyk.

Wisselwerking met het Nederlands

[bewerken|brontekst bewerken]

Nederlands en Duits in de Russische taal

[bewerken|brontekst bewerken]

Door de interesse vantsaarPeter de Grotein de Nederlandsescheepvaartzijn er meerdereNederlandsewoorden - met name termen uit de scheepvaart - in het Russisch beland:

  • achterstag - ахтерштаг (achtersjtag)
  • achtersteven - ахтерштевень (achtersjteven)
  • anker - "якорь" (jakor')
  • appelsien - "апельсин" (apel'sin)
  • bak - бак (bak)
  • bakkebaard - бакенбарды (bakenbardy)
  • bakstag - бакштаг (baksjtag)
  • balsem - бальзам (balzam)
  • berghout - бархоут (barchout)
  • beting - битенг (biteng)
  • boegspriet - бушприт (boesjprit)
  • boek - бук (boek)
  • boord - борт (bort)
  • bootsman - "боцман" (botsman)
  • bootsmanmaat - боцманмат (botsmanmat)
  • bramsteng - брам-стеньга (bramstenga)
  • bramzeil - брамсель (bramsel)
  • bras - брас (bras)
  • braadspil - брашпиль (brasjpil)
  • breefok - брифок (brifok)
  • broek - "брюки" (brjoeki)
  • dommekracht - "домкрат" (domkrat)
  • frak - "фрак" (frak)
  • gordijnen - "гардина" (gardina)
  • gas - "газ" (gas)
  • geitouw - "гитов" (gitov)
  • glazuur - "глазурь" (glazoeri)
  • gordijn - "Гардина" (gardina)
  • griffel - "грифель" (grifel)
  • gulden - "гульден" (goelden)
  • hangmat - "гамак" (gamak)
  • haven - "гавань" (gavan)
  • jongen - "юнга" (joenga)
  • jonker - "юнкер" (joenker')
  • kabeltouw - "кабельтов" (kabeltov)
  • kajuit - "каюта" (kajoeta)
  • kapitein - "капитан" (kapitan)
  • koetsier - "кучер" (koetsjer)
  • kombuis - "камбуз" (kamboez)
  • kiel - "киль" (kil')
  • loodsman - "лоцман" (lotsman)
  • luik - "люк" (ljoek)
  • magazijn - "пакгауз" (pakgaoes)
  • makreel - "макрель" (makrel)
  • mast - "мачта" (matsjta)
  • matroos - "матрос" (matros)
  • noord - "норд" (nord)
  • oost - "ост" (ost)
  • oranje (of sinaasappel/appelsien) - "оранжевый" (orandzjeviy)
  • paraplu - "зонтик" (zontik, van het woord: zonnedek)
  • ploeg - плуг (ploeg)
  • romp - "ромп" (romp)
  • ruim - "трюм" (trjoem)
  • schaal - шкала (sjkala)
  • schipper - "шкипер" (sjkiper)
  • sergeant - "вахмистр" (vachmistr)
  • sinaasappel/appelsien - "апельсин" (apelsin)
  • slang - шланг(sjlang)
  • sluis - "шлюз" (sjljoez)
  • snoer - "шнур" (sjnoer)
  • spuigat - "шпигат" (sjpigat)
  • stag - штаг (sjtag)
  • stal - сталь (stal)
  • standaard - стандарт (standart)
  • steven - "штевень" (sjteven)
  • stoel - "стул" (stoul)
  • stropdas - "галстук" (galstoek= halsdoek)
  • struisvogel - "страус" (straoes)
  • stukadoor - "штукатур" (stoekatoer)
  • stuurman - "штурман" (sjtoerman)
  • trap - "трап" (trap)
  • tros - "трос" (tros)
  • vaarwater - "фарватер" (farwater)
  • vlag - "флаг" (flag)
  • vlaggenstok - "флагшток" (flagsjtok)
  • voet - "фут" (foet)
  • vracht - "фрахт" "(fracht)
  • werf - "верфь" (verf)
  • west - "вест" (vest)
  • wimpel - "вымпел" (vympel)
  • zuid - "зюйд" (zjoejd)
  • zwabber - "швабра" (sjvabra)

Ook is er een groot aantalDuitsewoorden in de Russische taal terechtgekomen:

  • Butterbrot - бутерброд (boeterbrod)
  • Perückenmacher - парикмахер (parikmacher,"kapper" )
  • Rucksack - рюкзак (rjoekzak)
  • Schlagbaum - шлагбаум (sjlagbaum)

Russische woorden in het Nederlands

[bewerken|brontekst bewerken]

Er zijn ook enkele Russische woorden in het Nederlands terechtgekomen. Dit betreft voornamelijk de zogehetenrealia,ofwel woorden die op typisch Russische zaken betrekking hebben:

  1. (en)Official Languages,Verenigde Naties.
Zie de categorieRussian languagevanWikimedia Commonsvoor mediabestanden over dit onderwerp.
Werken van of over dit onderwerp zijn te vinden op de paginaЗаглавная_страницаop de RussischtaligeWikisource.