Naar inhoud springen

Salford (Greater Manchester)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Salford
Plaats inEngelandVlag van Engeland
Salford (Greater Manchester)
Salford
Situering
Regio North West England
Graafschap Greater Manchester
District City of Salford
Coördinaten 53° 29' NB, 2° 18' WL
Algemeen
Inwoners 72.750
Overig
Postcode(s) M3, M5, M6
Netnummer(s) 0161
Grid code SJ805985
Post town SALFORD
Website salford.gov.uk
Foto's
PortaalPortaalicoon Verenigd Koninkrijk

Salfordis eenplaatsin hetbestuurlijke gebiedCity of Salford,in hetEngelsegraafschapGreater Manchester.De plaats telt 72.750 inwoners.

Monumentmet devloedlijnenvan1866en1870

De naam Salford is afgeleid van hetAngel-SaksischeSealhford (=Sallow-tree ford), hetgeen verwijst naar de wilgenbomen die langs de oevers van de rivier deIrwellgroeien.

In demiddeleeuwenwas Salford cultureel en commercieel gezien een belangrijkere stad dan buurmanManchester.Sinds deindustriële revolutiezijn die rollen omgedraaid. Desalniettemin was ook Salford een van de eerste Engelse industriesteden en groeide het sterk door detextielindustrieen na de opening van hetManchester Ship Canalook als (zee)haven. Na de ineenstorting van die industrieën raakte de stad sterk in verval. Delen van de stad zijn in de afgelopen decennia weer opgeknapt, met als bekendste voorbeeld het voormalig havengebiedSalford Quays.Hier is onder andere MediaCityUK gevestigd, met opnamestudio’s en kantoren van deBBCenITV.

De stad herbergt deUniversity of Salford,die 19.000 studenten telt.

  • Karl MarxenFriedrich Engelsspendeerden halverwege de negentiende eeuw tijd in Salford, waar ze onderzoek deden naar de Britse arbeidersklasse. InDe toestand van de arbeidersklasse in Engeland(1844) omschreef Engels Salford als ‘één grote arbeiderswijk’ en ‘zeer ongezond, vies en vervallen’.
  • De folksongDirty Old Towngaat over Salford. Het is geschreven doorEwan MacColl,die er opgroeide. Hij schreef het als anti-kapitalistisch lied in de context van het verloederde Salford van kort na de Tweede Wereldoorlog.
Zie de categorieSalfordvanWikimedia Commonsvoor mediabestanden over dit onderwerp.